30 Aralık 2004 22:00

Diyadin'de adalet çığlığı

Ağrı Diyadin'de 5 köylüyü öldüren korucular bugün hakim karşısına çıkıyor. İlk ifadelerinde PKK'lilerin geldiğini sanarak saldırıyı gerçekleştirdiklerini savunan korucular, daha sonra olayın arazi kavgası nedeniyle çıktığını öne sürdüler.

Paylaş
Ağrı'nın Diyadin ilçesine bağlı Yağmurdüşen köyü Kankalesi yaylasında çadırları basarak 5 köylüyü öldüren ve ardından tutuklanan korucular, bugün mahkemeye çıkıyor. İlk ifadelerinde PKK'lilerin geldiğini sanarak saldırıyı gerçekleştirdiklerini savunan korucular daha sonra ifade değiştirerek, olayın arazi kavgası nedeniyle çıktığını öne sürdüler. Olayın ardından köydeki korucuların silahlarına el koyan devlet, daha sonra silahları geri verdi. Öldürülen köylülerin yakınları, mağdur olduklarını belirterek korucuların cezalandırılmasını istiyor. Mağdurlar, silahların iade edilmesiyle birlikte saldırıyı gerçekleştiren korucuların kardeşlerine silah verildiğini ve can güvenliklerinin olmadığını dile getirdiler.

Ne olmuştu Diyadin'e bağlı Yağmurdüşen köyü Kankalesi yaylasına 31 Haziran 2004 tarihinde baskın düzenleyen Ecevit, Kıyasettin, Mahmut, Mustafa ve Ahmet Gündoğdu adlı korucular, köylülerle konuşmak istediklerini belirterek Sarıhan ailesinin erkeklerinin çadırda toplanmasını istediler. Bu sırada üç korucu çadırdan ayrılarak, 200 metre ilerideki tepede mevzi aldı. Çadıra gelen Şamil, Ali, Remzi, Mustafa ve Şemsettin Sarıhan burada korucuların küfür ve hakaretleriyle karşılaştı. Daha sonra köylüleri kurşuna tutan korucular, 5 kişiyi çadırda öldürdüler. Korucular olayın ardından tutuklanarak Doğubayazıt cezaevine konuldu.

'Sürekli ateş ediyorlardı' Baskında babasını ve akrabalarını kaybeden 26 yaşındaki Kemal Sarıhan, ayağından yaralı olarak kurtuldu. Korucu Mahmut Gündoğdu'nun sabah saatlerinde Diyarbakırlı biriyle arazi keşfine geldiğini anlatan Sarıhan, şöyle devam etti; "Amcam, 'hayırdır ne yapıyorsunuz' diye sordu. Mahmut Gündoğdu da 'bu araziyi satacağız' dedi. Amcam da 'yabancıları getirip içimize sokmayın' dedi. Ve biz oradan ayrıldık Daha sonra yanımıza küçük bir çocuk gelerek 'korucular sizi çağırıyor' dedi. Biz gittiğimizde 3 korucu tepede mevzilenmişti. Çadırların yanına gittiğimizde iki korucu ellerinde silahlarla bekliyorlardı. Amcam gülerek 'hayırdır silahlarla gelmişsiniz' dedi. Ardından bize sebepsiz yere küfrederek ateş etmeye başladılar. Hem yukarıdan hemde çadırların yanından sürekli ateş ediyorlardı. Ben yaralı olarak kurtulabildim ancak ailemizden 5 kişiyi orada öldürdüler."

'Vuracaklar diye korkuyoruz' Olayda kardeşlerini ve oğlunu kaybeden Kemal Sarıhan ise tutuklu korucuların kardeşlerinin köyde silahla gezdiklerine dikkat çekiyor. Kemal Sarıhan şunları anlattı; "Devlet olaydan sonra silahları ellerinden aldı. Ama korucular araya adam sokarak tekrar silahlarını aldılar. Yaylamız, yolumuz, kazamız bir olduğu için aynı yerde yaşıyoruz ve can güvenliğimiz yok. Bizi gördüklerinde vuracaklar diye korkuyoruz. Bizim isteğimiz devlet köy korucularının ellerindeki silahları geri alsın ve koruculuk sistemini kaldırsın. Devlet silah verdikçe, maaş verdikçe kuduruyorlar."

ÖNCEKİ HABER

Yılbaşı 'bereketi' yok

SONRAKİ HABER

Çöp yakarak ısınıyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa