30 Aralık 2004 22:00

Oy hakları gaspedildi

İsrail'in, Doğu Kudüs'te yaşayan Filistinlilerin seçimde oy kullanmasını engellediği öğrenildi. İsrail hükümeti, bölgede yaşayanlardan sadece 5367'sinin "sembolik" olarak oy kullanmasına izin verecek.

Paylaş
İsrail'in, Doğu Kudüs'te yaşayan Filistinlilerin seçimde oy kullanmasını engellediği öğrenildi. İsrail hükümeti, bölgede yaşayanlardan sadece 5367'sinin "sembolik" olarak oy kullanmasına izin verecek. Geriye kalan 120 binden fazla Filistinli'den ise, oy kullanmak istiyorlarsa Gazze veya Batı Şeria'ya geçmeleri talep edilecek. Filistin Seçim Komisyonu'na kararı açıklayan İsrailli yetkililer; seçim sandıklarında perdeli odalar kurulmasına veya seçmenlerin silinmez mürekkeple işaretlenmesine de izin vermeyeceklerini belirttiler.

'Kudüs hakimi' Şaron İsrail Başbakanı Ariel Şaron, amaçlarının, "Doğu Kudüs'ün tek hakiminin kendileri olduğunu göstermek" olduğunu açıkça ifade etti. Filistinli yetkililer ise, onbinlerce insanın oy kullanma hakkının elinden alınmasının seçimi anlamsız kılacağını, kazanan adayın başarısını da gölgeleyeceğini kaydetti. Seçim komisyonundan Ömer Duveyb, "Seçim merkezi sayısının artırılmasını istedik, ama reddettiler. İnsanlar, oy kullanmak için ayrım duvarının ötesine geçmek zorunda kalacak" dedi. Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi (FDKC) lideri Kays Ebu Leyla ise, "Eğer bu engellemeye boyun eğersek, İsrail diktasını kabul etmiş ve onların, özgür ve adil seçimler yapılmasına izin verdiği şeklindeki propagandasına alet olmuş oluruz" diye konuştu. FDKC'nin devlet başkanı adayı Tayser Halid, yüzde 7 oy ile anketlerde üçüncü sırada görünüyor.

FHKC'nin kararı Bu arada, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), devlet başkanlığı seçimiyle ilgili kararını açıkladı. Örgüt, bağımsız aday Mustafa Barguti'yi destekleyecek. Örgüt liderlerinden Raba Muhana, "Tüm üyelerimize ve Filistin halkına, Doktor Mustafa Barguti'yi desteklemeleri ve kendisine oy vermeleri çağrısında bulunuyoruz" dedi. Muhana, FHKC ile Barguti'nin mültecilerin geri dönüş hakkı gibi temel konularda görüş birliği içinde olduklarını söyledi.

Han Yunus'a kanlı baskın İsrail işgal ordusu, önceki gece Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus mülteci kampına saldırdı. Saldırıda 5 Filistinli öldürüldü. Filistin kaynakları, İsrail askerlerinin ateşiyle ölenlerin ikisinin 17 yaşında olduğunu bildirdiler. Ölenlerden ikisinin Hamas, birinin de El Fetih militanı olduğu kaydedildi. Saldırıda beş Filistinli de yaralandı.

ÖNCEKİ HABER

ABD'li asker aileleri hükümete öfkeli

SONRAKİ HABER

Türk şirketine ihale

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...