30 Aralık 2004 22:00

Ölü sayısı 120 bine yakın

Güney Asya ülkelerini vuran tsunami felaketinde ölü sayısı 120 bine yaklaştı. Sadece Endonezya'da resmi ölü sayısı 80 bin.

Paylaş
Son 40 yılın en büyük depremi sonrasında Güney Asya'yı vuran tsunamide ölü sayısı, 120 bine yaklaştı. Bölge yetkilileri; ölü sayısının Endonezya'da 80 bine yakın, Sri Lanka'da 25 bin olduğunu açıkladı. Her iki ülkede onbinlerce kişi yaralı, binlerce kişi ise kayıp.

5 milyon insan tehlikede Dünya Sağlık Örgütü'nün kriz ekibinin başkanı David Naborro, bölgede 5 milyon kişinin gerekli yaşam koşullarına sahip olmadığını dile getirerek, birçok kasaba ve köyün çamurla kaplandığını kaydetti. Yetkililer, bölgede 1 milyondan fazla kişinin evsiz kaldığını, hastanelerde 100 bini aşkın yaralının bulunduğunu söylediler. Bu arada BM Gıda Programı, yaklaşık 2 milyon kişiye gıda sağlanması için gelecek 6 ayda 100 milyon dolara ihtiyaç duyulacağını bildirdi. Bu rakam karşısında, dünya ülkelerinden gelen yardımlar çok yetersiz kalıyor.

Tsunami endişesi Dev dalgalardan etkilenen ülkeler arasında olan Hindistan'da dün yeni tsunami alarmı verilerek sahillerin boşaltılması istendi. Alarmın ardından halk arasında panik yaşanırken Hindistanlı bir yetkili, artçı şokların ardından su seviyesinin yükselmesi üzerine alarm verdiklerini söyledi. 24 bin 743 kişinin öldüğü Sri Lanka'da da sahil bölgelerinde yaşayanların yüksek alanlara gitmesi istendi.

Somali'de 132 ölü Endonezya'da yeni yıl kutlamaları iptal edildi. Somali'de ölü sayısının 132 olduğu, 150 kişinin yaralandığı ve 50 binden fazla kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı açıklanırken, Maldivler'de 75 kişi öldü, 42 kişi kayboldu ve 12 bin kişi evsiz kaldı. Tayland'ın güneyindeki önemli tatil beldelerinden Pang Nga'da da 4 bine yakın ceset bulundu. Tsunami sırasında kaybolan binlerce İsveç, Alman, İtalyan, Norveç, Danimarka, Çek, Finlandiya ve Fransız vatandaşlarının sağ olduklarına dair umutlar da azaldı. Avrupa ülkeleri dışında Avustralya, Kanada, Japonya, Singapur, Güney Afrika ve G. Kore de kayıplar verdi. Felakette en çok kayıp veren ülke olan İsveç'te 1 Ocak ulusal yas günü ilan edildi.




Dalgalar ilkel kabileleri de vurdu Güney Asya ülkelerini vuran tsunami felaketinin, küçük adalarda yaşayan ve soyları zaten tehlikede olan birçok ilkel kabileyi de yok etmiş olabileceği belirtiliyor. Söz konusu adalarda yerlilerin felaket anında sığınacakları yüksek noktaların bulunmadığına dikkat çekiliyor. Amerikan MSNBC televizyonuna konuşan Dünya Yerli Çalışmaları Merkezi Başkanı Dr. Rudolph Ryser, "3 ya da 4 yerli halkın tamamen ortadan kalkmış olabileceğine dair şüphelerim var" dedi. Bu yerli kabilelerin çoğunun yaşadığı küçük adaların, depremin merkez üssünün çok yakınında bulunan Sumatra ve Hindistan'ın doğu kıyıları civarında olduğunu söyleyen Dr. Ryser, bu adaların yerlerinde kalıp kalmadığı konusunda bile şüpheleri olduğunu belirtti. Hindistan kontrolündeki Andaman ve Nicobar adalar zincirinde çok sayıda farklı ilkel kabilenin yaşadığı belirtilirken, bu kabilelerden halen Taş Devri'nde yaşayan Sentinellerin neslinin zaten felaket öncesinde de tehlikede olduğu ifade ediliyor. Nüfusu 100-200 civarında olduğu tahmin edilen kabilenin kültürü konusunda fazla bir şey bilinmiyor.




NEW YORK TIMES: EVET, CİMRİYİZ! New York Times gazetesi, Güney Asya'daki deprem ve tsunami felaketine karşı duyarsızlığından dolayı ABD Başkanı George Bush'u sert ifadelerle eleştirdi ve ABD'nin açıkladığı mali yardımı yetersiz buldu. Gazetedeki başyazıda, BM Acil Yardım Koordinatörü Jan Egeland'ın eleştirilerine hak verildi ve "Evet, cimriyiz" yorumu yapıldı. ABD'nin ilk başta sadece 15 milyon dolarlık yardım yapacağını açıkladığını hatırlatan gazete, bu rakamın Bush'un başkanlığının ikinci dönemi için yapılacak yemin töreni için harcanacak miktarın yarısından bile az olduğuna dikkat çekti. Yardım miktarının 35 milyon dolara yükseldiğini hatırlatan gazete, bu rakamın da yetersiz olduğunu vurguladı. ABD'nin genellikle vaat ettiği yardımın hepsini vermediğine dikkat çeken New York Times, bu nedenle İran'daki Bem depremi kurbanlarının hâlâ çadırlarda yaşadığını kaydetti.

ÖNCEKİ HABER

Susan Sontag yaşama veda etti

SONRAKİ HABER

ABD'li asker aileleri hükümete öfkeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...