28 Aralık 2004 22:00

Borçlanma ve borç ödeme bütçesi

Hükümetin "başarı abidesi" olarak sunduğu 2005 bütçesi yine borç ve faiz ödemelerine ayrıldı. Bütçeden 56.4 milyar YTL faiz ödemelerine verilirken, işçi, memur, emekli ve çiftçiler yine bütçenin "gelir kaleminde" yer aldılar.

Paylaş
AKP Hükümeti, hazırladığı bütçe ile her açıdan rekorlara imza attı. 83 yılda yapılan borç kadar sadece üç yılda borçlanmayı başaran hükümet, 2005 bütçesinde de yine borç ödemeyi ve borçlanmayı temel aldı. Faiz için 56.4 milyar YTL ayrılan bütçeden emekçi kesimlerin payına ise yine en asgari harcama düştü. 2005 Bütçesi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Hükümet bütçeyi bir başarı abidesi olarak sundu. Ancak bütçeden yatırımlar, sosyal güvenlik, eğitim ve hizmetler için ayrılan payın borç faizi kadar bile tutmaması, 2005 yılının da bir borç ödeme yılı olacağını gösterdi. İşçi, memur, emekli ve çiftçiye düşenin ise faiz ve borç ödemelerinin yanında esamesi dahi okunmuyor. Bütçede faiz giderleri için 56.4 milyar YTL ayrılırken personel giderleri için sadece 31.9 milyar YTL ayrıldı. Yatırımların payına da 10.1 milyar YTL düştü. YTL ile hazırlanan ilk bütçenin giderleri 155.6 milyar, gelirleri ise 126.5 milyar YTL olacak. Bütçenin vermesi öngörülen 29.1 milyar YTL açık ise borçlanma ile karşılanacak. Bütçede yılsonu enflasyon hedefi ise yüzde 8. Kamu sektörünün bütünü için belirlenen yüzde 6.5'lik faiz dışı fazla hedefine konsolide bütçenin katkı yapması bekleniyor.

Memura yine yok Yatırımlara ve çalışanlara kaynak ayrılmayan bütçeye göre en yüksek devlet memuru maaşına yüzde 8.1, en düşük memur maaşına yüzde 12.1, ortalama memur maaşına ise yüzde 10.7 oranında zam yapılacak. Buna göre, en düşük memur maaşı ocakta 525 milyon, temmuzda ise 557 milyon liraya ulaşacak. Bütçe açığının GSMH'ya oranı yüzde 6.1'e düşmesi, faiz giderlerinin GSMH'ye oranının yüzde 11.73'e düşürülmesi öngörülürken, konsolide bütçe giderlerinin GSMH'ya oranını yüzde 32.33 seviyesine indirerek kamunun küçültülmesi politikası sürdürülecek.

Emekli zammı hissetmeyecek! Çalışanların düşük zam oranlarının yanı sıra SSK ve Bağ-Kur emeklilerine de ancak yüzde 6 zam yapıldı. İlk altı ay için yüzde 6, ikinci altı ay için yüzde 6 zam alacak olan emeklilerden Bağ-Kur sigortalılarının 2005 yılında ödeyecekleri primler ise yüzde 10 oranında artırıldı. Genel bütçeye dahil dairelerle katma bütçeli idarelerin boş memur kadrolarına yapacakları açıktan atama sayıları ile konsolide bütçe dışındaki diğer kamu kurum ve kuruluşlarından yapacakları memur nakilleri toplamı 48 bini geçemeyecek.


FAİZ HEPSİNİ KATLADI
  • Personel giderleri 31.9 milyar YTL.
  • Faiz giderleri 56.4 milyar YTL.
  • Yatırımlar 10.1 milyar YTL.
  • Sosyal güvenlik 22 milyar YTL.
  • KİT'lere 0.9 milyar YTL.
  • Emekli vergi iadeleri 1.3 milyar YTL.
  • Kredi ve Yurtlar Kurumu 1.2 milyar YTL.
  • Tarımsal destekleme 3.5 milyar YTL.
  • İhracat teşviki 0.4 milyar YTL.

  • ÖNCEKİ HABER

    Kapitalist sistemde 'iyi insan' olur mu?

    SONRAKİ HABER

    '3 YILDA
       83 YILLIK BORÇ YAPTILAR'

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa