28 Aralık 2004 22:00

Kapitalist sistemde 'iyi insan' olur mu?

Bertolt Brecht'in kaleme aldığı "Sezuan'ın İyi İnsanı" adlı oyun 7 Ocak Cuma akşamı saat 20.30'da Ataköy Yunus Emre Kültür Merkezi'nde sahnelenecek. Oyun kapitalist toplumda yaşayan insanların çelişkilerine odaklı...

Paylaş
"İyi insan" ile çatışan kapitalist toplum düzeninde, hem iyi insan olup hem de ayakta kalabilmenin olanaksızlığını gösteren "Sezuan'ın İyi İnsanı" adlı oyun Bakırköy Belediye Tiyatroları tarafından sahneye taşınıyor. Bertolt Brecht'in mesel oyunu "Sezuan'ın İyi İnsanı", 7 Ocak Cuma akşamı saat 20.30'da Ataköy Yunus Emre Kültür Merkezi'nde seyircisine "merhaba" diyecek. Bir masal havasında Çin'in Sezuan eyaletinde geçen oyunda; üç Tanrı dünyada iyi bir insan kalıp kalmadığını öğrenmek için yeryüzüne inerler. Tanrılarla karşılaşan yoksul sucu Wang, Tanrılara kalacak yer bulabilmeleri için yardımcı olmaya çalışır; ancak, sokak kadını Şen Te'den başka kendilerine gecelemeleri için yer verecek kimse çıkmaz. Ertesi sabah, Tanrılar yollarına devam etmek üzere gitmeye hazırlanırlarken, Şen Te, tanrılara yoksul durumundan yakınır. Tanrılar "ekonomik işlere karışmamakla" birlikte, Şen Te'ye bir tütün dükkanı açacak yüklüce bir para bırakırlar. Ama, Şen Te'nin dükkanı açmasıyla birlikte, otlakçılar, iyilik sömürücüler, kendisinden yararlanmak için başına üşüşürler. Şen Te, hem bunlardan kurtulmak hem de iyilik yapmayı sürdürebilmek için bir teyzeoğlu, bir şeytan yaratır.

Brecht'in sorusu Bertolt Brecht, "Sezuan'ın İyi İnsanı"nda "İnsan, insancıl olmak için insanlık dışı bir mücadele mi vermelidir?" sorusunu tartışır. Ülkemizde ilk kez 1963'te seyirciyle buluşan "Sezuan'ın İyi İnsanı", aynı zamanda Türkiye'de profesyonel anlamda sahnelenen ilk Brecht oyunu olma özelliğini de taşıyor. "Sezuan'ın İyi İnsanı" bu kez, Ali Taygun'un yorumuyla Bakırköy Belediye Tiyatroları'nda perde açacak. Ünlü tiyatro adamı Özdemir Nutku'nun akıcı dilini çevirisine aktardığı oyunun başlıca rollerinde Defne Şener Günay, Meral Çetinkaya, Gül Onat, Munis Düşenkalkar, Edip Saner, Levent Tülek, Durul Bazan ve Didem Germen Aydın rol alıyor. Müziklerini Tolga Çebi'nin yaptığı oyun, Ali Yenel, Gönül Sipahioğlu, Sibel Arslan Yeşilay ve Murat İpek'in dekor, kostüm,dramaturji ve ışık tasarımıyla renkleniyor. "Sezuan'ın İyi İnsanı", 7, 8, 12, 13, 14, 22, 27 Ocak günleri saat 20.30'da 9 Ocak'da ise saat 15.30'da Yunus Emre Kültür Merkezi'nde izlenebilecek.

ÖNCEKİ HABER

Irak'taki vahşetin fotograflari

SONRAKİ HABER

Borçlanma ve borç ödeme bütçesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...