28 Aralık 2004 22:00

Salgın hastalık tehdidi

Yüzyılın en büyük felaketlerinden birine yol açan dev deprem dalgalarının ardından, Güneydoğu Asya ülkelerinde ölü sayısı giderek artıyor. Yardım çalışmalarının yetersizliği nedeniyle, cesetlerin salgın hastalıklara yol açabileceği belirtiliyor.

Paylaş
Merkez üssü Endonezya'nın batısındaki Sumatra adası olan 9 büyüklüğündeki depremin neden olduğu tsunami dalgaları nedeniyle Güneydoğu Asya ülkelerinde ölü sayısı giderek yükseliyor. Gözlemciler, 40 bin civarında olan ölü sa-yısının 50 bini bulabileceğini söylüyor. Ölenlerin üçte biri çocuk. Ayrıca; Sri Lanka ve Hindistan başta olmak üzere birçok ülkede onbinlerce kişi "kayıp". Bölge devletlerinin kurtarma ve ceset gömme çalışmalarında yetersiz kalması nedeniyle, felaketzedeler şimdi de salgın hastalık tehdidiyle karşı karşıya. Kumsallarda, okyanusta ve hatta ağaçların üzerinde bulunan cesetlerin bozulmakta olduğu, bu nedenle sahil kentlerinin çeşitli salgın hastalıklarının tehdidi altında olduğu kaydedildi.

Ölü sayısı artıyor Son 40 yılın en şiddetli depreminin neden olduğu dev dalgalar; Endonezya, Sri Lanka, Hindistan, Tayland ve Malezya'yı vurdu. Sri Lanka'da resmi ölü sayısı 19 bine çıkarken, hükümet ölenlerin 200'ünün turist olabileceğini açıkladı. Ayrıca yaklaşık 1500 yolcu taşıdığı sanılan bir trenin raydan çıkarak sular altında kaldığı belirtiliyor. Depremin merkez üssü olan Sumatra Adası'nın bağlı olduğu Endonezya'da, şu ana dek belirlenebilen ölü sayısı 15 bin. Ancak yetkililer, bu sayının 25 bini bulabileceğini belirtti. 6800 kişinin öldüğü Hindistan'da dev dalgalar; balıkçı teknelerini kıyıdan onlarca metre içeriye sürükledi.

30 bin kayıp Hintli yetkililer, Andaman ve Nicobar adalarında, 30 bin kişinin kayıp olduğunu açıkladı. Takımadalarına varan kurtarma ekipleri, Chowra adasında, 1500 kişiden ancak 500'ünü bulabildi. Dev dalgalar, Hindistan'ın Nalpakkam nükleer santraline de hasar verdi. Hükümet, santralde nükleer sızıntı tehlikesi olmadığını bildirdi. Tayland'da 1516 ölü kayıtlara geçti. Bu rakamın 2 bini aşabileceği ifade ediliyor. Ülkede en az 1600 İsveçli turistin de kayıp olduğu bildirildi. ABD Dışişleri Bakanlığı, 8 Amerikalının öldüğünü açıkladı.

26 Türk vatandaşı Bölgede kendilerinden haber alınamayan Türk vatandaşlarının sayısı en son 26 olarak bildiriliyor. Dışişleri kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Tayland'da 17, Sri Lanka'da 3, Myanmar'da 2, Malezya'da 1, Maldivler'de 1, Endonezya'da 1 ve Hindistan'da 1 Türk vatandaşından haber alınamıyor. Bu arada, Tayland'ın Puket adasında iki Türk vatandaşının hastanede tedavi altında bulunduğu belirtildi. Dünya sosyetesinin "uğrak yeri" olan Maldiv Adaları'nda 52 kişi yaşamını yitirirken, başkentin üçte ikisinin sular altında kaldığı ve büyük hasar meydana geldiği bildiriliyor. Gözlemciler, bu felaketin ardından adaların, zenginlerin tatil beldesi olma özelliğini yitireceğini söylüyor.


SÖZLER TUTULACAK MI? Asya'yı sarsan deprem ve dev dalgaların ardından birçok Batılı kuruluş ve ülke, mali yardım sözü verdi. Bu kuruluş ve ülkeler, ayrıca gıda, ilaç ve çadır yardımlarına başladılar. Ancak geçmiş emsaller, mali yardım vaadine kuşkuyla bakılmasına yol açıyor. Çeşitli kurum ve ülkelerin mali yardım vaadleri şöyle: IMF ("Mümkün olan her yardımı" yapacak), Kızılhaç (6.8 milyon dolar), Avrupa Birliği (4.1 milyon dolar), ABD (15 milyon dolar), Avustralya (7.7 milyon dolar), Kanada (815 bin dolar), Çin (2.6 milyon dolar), Almanya (1 milyon Euro), Japonya (30 milyon dolar), Kuveyt (1 milyon dolar), Hollanda (2 milyon dolar), Singapur (1.2 milyon dolar), İspanya (1 milyon Euro), İsveç (750 bin dolar), Birleşik Arap Emirlikleri (2 milyon dolar)

ÖNCEKİ HABER

'Okyanus sanki çöl olmuştu'

SONRAKİ HABER

Bakanın kuşkulu ölümü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...