27 Aralık 2004 22:00

160 yıllık çınar kesiliyor

Türkiye Deniz İşletmeleri'ne (TDİ) bağlı Şehirhatları İşletmesi'nde tasfiye süreci son aşamaya geldi. 160 yıl önce kurulan ve 1993 yılında özelleştirme kapsamına alınan işletme, yeni yılla birlikte İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devredilecek.

Paylaş
Türkiye Deniz İşletmeleri'ne (TDİ) bağlı Şehirhatları İşletmesi'nde tasfiye süreci son aşamaya geldi. 160 yıl önce kurulan ve 1993 yılında özelleştirme kapsamına alınan işletme, yeni yılla birlikte İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devredilecek. Şehirhatları İşletmesi'nde çalışan Türkiye Denizciler Sendikası üyesi 1861 işçiden, sadece kaptan olarak çalışan 135 kişi belediyede işine devam edecek. Ancak kadrolu değil sözleşmeli olarak çalıştırılacaklar. İsmini vermeyen 30 yıllık bir kaptan, belediyenin kurduğu şirketler vasıtasıyla taşeron işçi almaya başladığını söyledi. Şehirhatlarının önce belediyeye sonra da özel şirketlere peşkeş çekileceğini belirten işçiler, devir kararının IMF'nin Türkiye'ye dayattığı politikaların sonucu olduğunu ifade ettiler.

Özelleştirme peşkeştir "160 yıllık bir çınarın çöküşü bu kadar kolay olmamalı. Burası babalarımızın dedelerimizin vergileriyle kuruldu. Yapılmak istenen kurumu birilerine peşkeş çekmek" diyen 16 yıllık işçi Bektaş Yıldırım, iktidarın amacının örgütsüz bir toplum yaratmak olduğunu dile getirdi. Bu zamana kadar özelleştirildikten sonra güzelleşen bir kurum görmediğini anlatan Yıldırım, "Çimento fabrikaları, Et ve Balık Kurumu, Sümerbank özelleştirildi. Buraları satın alanlar gayrimenkulü ile ihya olmuştur. Aynı şey Şehirhatları için de geçerli olacak" diye konuştu. Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "Devletin Bozcaada'daki tek bir vatandaşını bile Çanakkale'ye getirme sorumluluğu var. Devlet herşeye kâr mantığıyla bakamaz. Karayolları yol yapıyorsa senin ulaşımını sağlıyorsa zarar ediyor kapatırıyoruz deme hakkın yoktur. Devletsen köy ile şehir arasına o yolu yapacaksın." Gemilere yatırımın yapılmamasından şikâyet eden Yıldırım, çöp kovası, kaplama gibi ihtiyaçları çalışanların kendi ceplerinden karşıladığını belirtti. Yıldırım, işletmenin ambleminde yer alan çapayı göstererek "Bu çapaya nasıl sahip çıkabilirim mücadelesini veriyoruz" dedi.

Önümüz karanlık "Büyük bir işçi kıyımı yaşanacağına göre, yapılan devir değil özelleştirmedir" diyen Hasan Pekdemir, 22 yıllık kaptan. Özelleştirme sonrası kaptanların çalışma şartlarının nasıl olacağı, ücretlerinin ne kadar düşeceği konusunda bilgilerinin olmadığını anlatan Pekdemir, "Önümüz karanlık ama çalışma koşullarımızın daha kötü olacağı çok açık" dedi. Pekdemir, başta Türkiye Denizciler Sendikası olmak üzere, Türk-İş'in özelleştirmeyi durdurmak için ne gerekiyorsa yapması gerektiğini ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

EMEP'liler bakanlığa yürüdü

SONRAKİ HABER

TEKEL işçileri hesap sordu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...