27 Aralık 2004 22:00

Kophenag kriterleri yerini
   askeri kriterlere bırakıyor

Belçika Başbakanı'nın "Türkiye sınırlarımızı korur" sözlerinin ardından şimdi de Hollanda, Türkiye'nin neden üye olmasını istediğini açıkça ifade etti: "Askeri gücü, gücümüze güç kadar." Bu açıklamalar, AB'nin Kophenag Kriterleri'nin yerini giderek "askeri kriterlerin" aldığının bir işareti oldu.

Paylaş
ABD hegemonyasına karşı küresel bir güç olma hevesindeki AB ülkeleri, bu yolda Türkiye'nin askeri gücünü çok önemsiyor. AB ülkelerinin sürekli olarak bu yöne vurgu yapması, Kophenag Kriterleri'nin yerini askeri ve jeopolitik kriterlere bıraktığının da bir işareti oldu. AB dönem başkanı Hollanda'nın Dışişleri Bakanı Bernard Bot da Türkiye'nin stratejik önemine değinerek, "Türkiye'nin üyeliği AB'nin askeri gücünü artıracak" dedi. Belçika Başbakanı'nın "Türkiye sınırlarımızı korur" sözlerinin ardından şimdi de Hollanda, Türkiye'nin neden üye olmasını istediğini açıkça ifade etti: "Askeri gücü, gücümüze güç kadar." The Washington Times gazetesinde "Türkiye Avrupa'ya Aittir" başlığıyla bir makale yazan Hollanda Dışişleri Bakanı Bot, şu ifadelere yer verdi: "10-15 yıl içinde 500 milyon nüfuslu AB halkı, 80 milyonluk bir ülkeyi içine alacak. Türkiye, diğer aday ülkelerle aynı haklara sahip olacak, büyüklüğü bu ülkeye AB kararlarında daha geniş bir söz hakkı verecek. Önümüzdeki yıllar Türkiye'deki ekonomik büyümeyi geliştirmek, AB'nin kurumsal, sosyal ve ekonomik çerçevesini geliştirmek için kullanılmalı. Eğer Türkiye ve AB başarılı olursa, Türkiye'nin üyeliğinin etkisini yumuşatabiliriz. Türkiye'nin kırsal alanlarından milyonlarca insanın AB'nin başka bölgelerine göç etmesi veya Türkiye'nin AB kaynaklarını emeceği korkularının da temelsiz olduğu kanıtlanacak." Hollanda Dışişleri Bakanı, AB'nin Türkiye ile ilgili kararının stratejik öneminin çok büyük olduğunu ve bu kararın, "Batı ülkelerinin İslam'a karşı önyargısı olmadığına" işaret ettiğini belirtti. Bot, Türkiye'nin AB'ye üyelik kararının, Avrupa'nın kendi sınırlarının ötesinde bir istikrar gücü olarak jeopolitik etkisini artıracağını ve bu durumun trans-Atlantik ilişkilerine de yarayacağını söyledi.

Bölgesel çıkarlar Türkiye'nin üyeliğiyle birlikte AB'nin Suriye, Irak, Ermenistan ve Kafkaslar'a komşu olacağını, Avrupa ile Ortadoğu'nun yakınlaşacağını kaydeden Bot, bu durumun risklerle birlikte fırsatlar da yarattığını kaydetti. Bot, bir taraftan AB'nin kendisini, bölgesel çatışmalar, terörizm ve kitle imha silahlarının tehlikeli karışımından oluşan bölgeye yakınlaşacağını, diğer taraftan ise "siyasi, ekonomik ve kültürel köprüler kurmak için tarihi bir fırsata sahip olacağını" vurguladı. Türkiye'nin üyeliğinin, "terörizmle savaşta ve uluslararası barış ve istikrarın sağlanmasında AB'nin siyasi ve askeri kapasitesini güçlendireceğini" de vurgulayan Bot, makalesinde, "ABD, küresel güvenlik sıkıntılarında Avrupa'dan omuz vermesini istemekte haklı. Türkiye'nin güçlü ordusunun da yardımıyla AB, bunu yapmakta daha başarılı olacak. Türkiye'nin Afganistan'daki NATO operasyonundaki önemli rolü, bu potansiyeli gösteriyor" diye yazdı.

ÖNCEKİ HABER

Kürt Pen, İstanbul bürosunu kuruyor

SONRAKİ HABER

'Bizim de kırmızı çizgilerimiz var'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...