27 Aralık 2004 22:00

Amerikan jipi kamu malı mı?

Urfa'da tarlalarına düşen ABD füzelerini, yumurta ve taşlarla prostesto eden köylülerin yargılanmasına başlandı. Köylüler, "kamu malına zarar vermek"le suçlanıyor. Muhtar Mustafa Karakuş, "Tepkimizi ortaya koymak için yumurta ve taş attık" dedi.

Paylaş
ABD savaş uçaklarından tarlalarına düşen füzeleri, yumurta ve taşlarla protesto eden Urfalı köylüler, "kamu malına zarar verdikleri" gerekçesiyle dün hakim karşısına çıktılar. Urfa Adliyesi 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmaya, olaya karışan merkeze bağlı Büyük Mirdesi köyü Muhtarı Mustafa Karakuş, Konaklı köyü Muhtarı Ubeyd Kaya ve her iki köy sakinlerinden Mahmut Kaya, Seyid Çakmak, Hasan Aslan, Hüseyin Abdan, Ali Deniz, Hüseyin Kaya isimli 8 sanık hazır bulunurken, diğer 5 sanık katılmadı. Duruşma, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi, diğer sanıkların gelmesi, sanıkların, olay günü çekilmiş görüntülerden tespiti için 20 Nisan 2005 tarihine ertelendi.

Tepkimizi gösterdik Büyük Mirdesi köyü Muhtarı Mustafa Karakuş, olayla ilgili olarak, "Füze, bizim evlerimizin üzerine düşüp, çok sayıda insanın ölmesine neden olabilirdi. Çok şükür tarlaya düştü. Hiçbir devlet yetkilisi bu olayı kınayacak açıklamada bulunmadı. Bizler de kendi tepkimizi ortaya koymak için yumurta ve taş attık" diye konuştu. Sanıkların Avukatı Şeyhmus Ülek de sanıkların demokratik bir şekilde haklarını aradığını belirtti. Ülek, "Sanıkların haklarını sonuna kadar arayacağız. Sanıklar bilinçli olarak bu olayı yapmadılar. Olay günü bazı vatandaşlar galeyana gelmişlerdir" dedi.

Ne olmuştu Urfa'nın merkeze bağlı Büyük Mirdesi köyündeki tarlaya füze düşmesi üzerine 29 Mart 2003 tarihinde füze parçalarını toplamak için Adana İncirlik Hava Üssü'nden gelen ABD'li yetkililer, köy sakinleri tarafından yumurtalı ve taşlı protestoyla karşılaşmışlardı. Protesto sırasında füze parçalarının ve ABD'li yetkililerin bazılarının "zarar görmesi" nedeniyle, Şanlıurfa Cumhuriyet Savcılığı'nca 13 kişi hakkında "kamu malına zarar vermek" suçuyla dava açılmıştı.

ÖNCEKİ HABER

TEKEL'e en az dört teklif

SONRAKİ HABER

Kıraç'ta alçak gerilim hattı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...