26 Aralık 2004 22:00

Modern Çarşı'nın yangını sönmedi

Verilen sözlere rağmen dükkanlarına dönemeyen Modern Çarşı esnafı, belediyenin çarşı alanının satışına karar vermesi haberi ile sarsıldı. Çarşı esnafı, ekmek kapısını geri almak için tapu iptal davası açmaya hazırlanıyor.

Paylaş
Ankara'nın en önemli ticaret merkezlerinden Modern Çarşı'yı yok eden yangının üzerinden bir yıl geçti. Dükkanlarını "bir tek çöp bile alamadan" terk etmek zorunda kalan esnafa verilen sözlerin hiçbiri yerine getirilmedi. Her geçen gün borçları artan, iflas eden, icralık olan hatta tutuklanan esnaflara, yerel seçimden sonra bir de belediye vurdu. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek tarafından bir proje kapsamına alınan bina, gereken ödemeyi iki ay geciktiren belediyeye satıldı. Modern Çarşı esnafı çok sık yaşanmaya başlanan elektrik kesintileri nedeniyle jeneratör kullanmak zorunda kalıyordu. 24 Aralık 2003'te, jeneratöre benzin koymak istenirken çıkan yangın sonucunda 232 dükkanın içindeki mallar ve kıymetli evraklarla birlikte kül oldu.

Statik uygunluk Yangının ardından hükümet yetkilileri ve Belediye Başkanı Gökçek, binanın statik raporunun temiz çıkması durumunda onarılarak esnafa geri verileceği sözünü verdi. Bayındırlık Bakanlığı Statik Şube Müdürlüğü, binada yangından kaynaklanan statik açıdan bir olumsuzluk bulunmadığını bildirdi. İl Genel Meclisi de 11 Şubat 2004'te binanın tadilatına karar verdi. Ankara Valiliği, sıyırma-temizleme, projelendirme, tadilat-teslimat şeklindeki 3 aşamalı bir çalışma başlattı. En zor ve önemli kısım olan sıyırma-temizleme aşaması da, Net İnşaat A.Ş.'ye yaptırıldı. Bu arada yapılan yerel seçimlerin ardından, binasının bulunduğu bölge, Büyükşehir Belediyesi tarafından Ankara Ulus Tarihi Kent Merkezi Koruma ve Gelişme Projesi kapsamına alındı. Büyükşehir Belediyesi, Altındağ Belediyesi'ne, Ankara Valiliği'ne ve Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğü'ne bir yazı yazdı ve tadilat çalışmasının durdurulmasını istedi. 95 AKP'li, 15 CHP'li, 5 MHP'li üyeden oluşan İl Genel Meclisi, mülkiyeti İl Özel İdare Müdürlüğü'ne ait olan binanın belediyeye satışına karar verdi.

Verilen sözler Ankara Modern Çarşı Esnafları Dayanışma Derneği Başkanı Özdemir Göktaş, Başbakan Erdoğan'ın "Tutamayacağımız sözleri vermeyiz" sözlerini hatırlatarak, tüm ısrarlarına rağmen Gökçek'in kendileri ile görüşmediğini söyledi. Bir okulun açılışında Belediye Başkanı Gökçek ile görüşme fırsatı yakaladığını anlatan Göktaş, Gökçek'in "Ordan umudunuzu kesin, ben oraya devasa bina yapacağım" dediğini öne sürdü. Modern Çarşı'nın bölgenin ticari anlamda lokomotifi olduğunu söyleyen Göktaş, çarşıda yangın öncesi 928 sigortalı işçinin çalıştığını hatırlattı. Göktaş, "Bir yönetici halkına kindar bakmaz. Burda resmen resmi bir zulüm işleniyor. Biz devletin arazisini gaspetmiyoruz. Gökçek'in tutumu antidemokratiktir. Çözüme katkı sunmadığı gibi işi iyice çözümsüzlüğe götürdü" dedi.

Usülsüz işlemler Binanın temizlenme işinin 100 milyar lira karşılığında yaptırıldığını söyleyen İl Genel Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Utku Önsel ise "Ben AKP'li meclis üyelerine grup kararına uymayarak satışa karşı çıkma çağrısı yaptım" dedi. Önsel, satış kararından sonra encümenin, belediyeye "bina için 8 trilyon lira kıymet biçildiği, bu paranın 10 Ekim'e kadar yatırılması durumunda binanın tapusunun verileceği, paranın yatırılmaması durumunda ise binanın tamir edilerek esnafa geri verileceği" şeklinde bir yazı yazdığını anlattı. Belediyenin parayı iki ay gecikmeli yatırmasına karşın tapunun teslim edildiğini belirten Önsel, "Tamamen hukuk dışı. Usulsüz bir işlemin gündeme geldiğini AKP'liler de biliyor, kendileri bile iptal edilebileceğini söylüyorlar" dedi.


Mukaddes Gündoğan (Modern Çarşı Davası Avukatı): Modern Çarşı esnafı milletvekillerine, bakanlara, partilere yazılar gönderdi. Hiç bir sonuç alınamadı. Herkesin borcu vardı, çünkü malı alıp sattıktan sonra parayı veriyorlardı. Yangında bütün mallar yandı, hiç kimse tek bir çöp alamadan bıraktı dükkanını. İflas edenler, icralık olanlar, intihar etmek isteyenler oldu. Şimdi bir kısmı binaya yakın yerlerde yaşam savaşı veriyor. Belediye anlayış göstermiyor. Zabıta, binaya yakın başka binalarda büro açan esnafa, "Küşat almamışsınız" diyerek para cezası kesiyor. Çarşıdan devlete her ay 4 trilyon gelir gidiyordu. Devlet zarar ettirildi.

Mehmet Altınparmak (Yangında dükkanı yanan) : Bir dilim ekmeğe muhtaç olduk. Modern Çarşı'nın karşısındaki Tiritoğlu İşhanı'nda bir yer açtık, ama siftahımız yok. Müşterilerimiz dağıldı. 2 buçuk aydır siftah yok. Bir senedir kirayı cepten ödüyorum. Çarşımızın geri verilmesini istiyoruz. Borçlarımız var. Ev kira, dükkan kira. Eş dost yarıdımı ile geçiniyoruz. Belediye el koyunca biz mağdur olduk. Ben yangından sonra kalp krizi geçirdim. By-pass ameliyatı oldum.


Satışa ilişkin iddialar Binanın proje kapsamına alınmasına ve satışa ilişkin kimi iddialar var. Belediyenin aldığı binayı taşeron firmalara vererek, tadilatını yaptıracağı ve taşeron firmaların da buradan rant kazanacağı öne sürülüyor. Ulus Meydanı yakınında kurulan ve uzun zamandır atıl durumda olan Şehir Çarşısı da söylentilere neden oluyor. Modern Çarşı esnafı kiralar milyarları bulduğu için oradaki dükkanları kiralamak istemiyor. Bu çarşıya Gökçek'in dolaylı yoldan ortak olduğu öne sürülürken, Şehir Çarşısı'nı faal duruma geçirebilmek için, Modern Çarşı binasının tadilatına izin verilmediği de iddialar arasında. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, görüşme talebimizi geri çevirirken, Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanı Avni Kavlak iddialara ilişkin bir açıklamada bulunmayarak, "Bu bölge proje kapsamında. Ne zaman proje kapsamına alındığına ilişkin bilgim yok. Bu bölgede alışveriş merkezi yapılacak. Zaten bu esnaflar arasında hak sahibi olmayanlar da var" dedi.

ÖNCEKİ HABER

AKP'ye kırmızı kart

SONRAKİ HABER

Asya'da ölü sayısı 30 bine yakın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...