26 Aralık 2004 22:00

Karartma geceleri...

Diyarbakır'da geceler karanlığa gömüldü. Altyapı yetersizliği nedeniyle sık sık kesilen elektrikler kentte iç göç başlattı. Akşamları kimin evinde elektrik varsa oraya misafirliğe gidiliyor.

Paylaş
Diyarbakır geceleri, kışın gelmesi ile birlikte karanlığa gömüldü. Gece gündüz her saat kesilen; bazen saatler bazen ise günlerce gelmeyen; bazen de 10'ar dakika ara ile yanıp sönen elektrikler halkı canından bezdiriyor. Elektrikli aletler bozuluyor, öğrenciler ders çalışamıyor, sohbetler yarım kalıyor. Birçok yerde elektrikler kesilince, sular akmıyor, kaloriferler çalışmıyor. Bir günde 5 yerde birden meydana gelebilen trafo yangınları ise ayrı bir korku ve telaş kaynağı. Karakaya ve Keban Barajları'nın yanıbaşında Diyarbakır; bölgenin birçok kentinde olduğu gibi yatırım ve altyapı eksikliğinin sonuçlarına katlanıyor.

Yatırım ve altyapı yok Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Diyarbakır Şube Başkanı Tarık Öden, yıllardır Diyarbakır'a ve bölgeye yatırım yapılmadığını ifade ederek, "Kentimizde ekonomik ömrünü doldurmuş sistemlerle, techizatlarla, nakil hatları ile hizmet verilmeye çalışılıyor. Hizmette kullanılan devre elemanlarının kalitesi de düşük. TEDAŞ'ın altyapı yenileme çalışmalarına gerekli önemi vermemesi, yeterli kaynağın ayrılmaması, halkın ısınma amaçlı enerji kullanması da bu sonuçları yaratıyor" dedi. Öden, kente yeni yerleşim yerleri eklenirken trafoların ve altyapının yenilenmemesi ile aşırı yüklenme oluştuğunu ve sistemin iflas ettiğini de vurgulayarak şöyle konuştu; "Diyarbakır büyüyen ve nüfusu giderek artan bir kent. Buna paralel olarak yenileme çalışmalarının yapılması lazım. Kesintiler, bölgede insanının ticari performansını, kazancını etkilemekte, öğrencilerimizin persformansını ciddi yönde etkilemekte, hatta öğrencilerimiz hangi arkadaşının evinde elektrik varsa o akşam gidip o evde çalışmak gibi bir yöntem tercih etmekteler." Bütün Diyarbakır'da TEDAŞ'ın 30 teknik personeli 3 vardiya halinde ve iki ekip olarak çalışıyor. Geçtiğimiz günlerde 15 personelin daha işe alınmasının ardından varolan durumda küçük de olsa bir iyileştirme sağlayacağı ancak önce eğitim sürecinden geçilmesi gerektiği belirtiliyor.

ÖNCEKİ HABER

Doğum günü hediyesi ölüm

SONRAKİ HABER

Seçim öncesi soruşturma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa