25 Aralık 2004 22:00

Çalışanlar 'geçim ücreti' istiyor

Çiğli'de kurulu Ata Sanayi Sitesi'nde asgari ücretle çalışan işçiler, ağır koşullarda çalışarak kazandıkları 318 milyon lira aylık ücretin yaşamaya yetmediğini belirterek, insanca yaşama taleplerini dile getirdiler.

Paylaş
Çiğli'de kurulu Ata Sanayi Sitesi'nde asgari ücretle çalışan işçiler, basın açıklaması yaparak insanca yaşanacak bir ücret istediler. Öğle arasında Ata Oto Yıkamacısı önünde toplanan işçiler, "Sefalet ücretine hayır", "İnsanca yaşanacak bir ücret istiyoruz", "Sigorta sendika sekiz saat işgünü" sloganlarını attılar.

Patronların kozu işsizlik İşçiler adına konuşan Erhan Çabuk, oto tamirhanelerinde, mobilya ve tekstil atölyelerinde onlarca saat çalışma karşılığında ancak 318 milyon lira aldıklarını söyledi. Bazen sabahlara kadar çalıştırıldıklarını belirten Çabuk, "Ücret ve mesailerimiz ya geç ödeniyor ya da kesintiye uğruyor. Bunlara karşı geldiğimizde işsiz arkadaşlarımız bize karşı koz olarak kullanılıyor" dedi. AKP Hükümeti'nin işçiye, akşam karnını doyurup sabah işe gelmesine yetecek kadar ücreti reva gördüğünü dile getiren Çabuk, hükümetin iktidara gelirken işçilere verdiği daha fazla iş ve aş sözünü tutmasını istedi. Ata Sanayi işçileri olarak, asgari ücretin en düşük memur maaşı oranında olmasını, sigortalarının tam yatırılmasını, zorunlu mesailerin yasaklanmasını talep ettiklerini söyleyen Çabuk, mesai ücretlerinin gününde ödenmesini ve örgütlenme önündeki engellerin kaldırılmasını istedi.

Sürprize gerek yok Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu ise yaptığı yazılı açıklamada, asgari ücretin "sürpriz ücreti değil, geçim ücreti" olması gerektiğini söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, asgari ücrete ilişkin "sürpriz" yapabileceği yönündeki açıklamasını hatırlatan Sağlık-İş Genel Başkanı Başoğlu, şunları söyledi: "İşçi kuruluşlarının yaptıkları araştırmalardan dört kişilik bir ailenin mutfak harcamalarını karşılaması için 500 milyon liraya ihtiyaç olduğu anlaşılmaktadır. Bu rakama barınma, ısınma, eğitim, sağlık, haberleşme, giyim ve diğer zorunlu ihtiyaçlar dahil değildir. Asgari ücret 4 kişilik bir ailenin geçinme şartları göz önünde bulundurularak gerçekçi bir şekilde belirlendiğinde, sürprize ihtiyaç kalmayacaktır."

ÖNCEKİ HABER

İşçiye emeklilik zulmü

SONRAKİ HABER

'Sendikal yapılar masaya yatırılmalı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...