25 Aralık 2004 22:00

Sendikalarını savunuyorlar

Jotun Toz Boya Fabrikası'nda işten atılan işçilerin mücadelesi sürüyor. İşçiler, patronun bir buçuk ay önce sözleşmeye uymayarak üç vardiya amirini işe almasına tepki göstermişti.

Paylaş
Jotun Toz Boya Fabrikası'nda işten atılan 45 işçinin fabrika önündeki bekleyişi sürüyor. Petrol-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu fabrikada, patronun bir buçuk ay önce sözleşmeyi delerek üç vardiya amirini işe almasına işçiler büyük tepki göstermişti. Sendikanın uyarılarına rağmen sonuç alınamaması üzerine geçtiğimiz hafta işçiler üç gün yemek boykotu yaparak, vardiya amirlerinin işine son verilmesi taleplerini dile getirmişlerdi. İşçilerin pazartesi günü olağan temizliklerini yaptıkları sırada patronun fabrikaya noter getirerek "üretimin gerçekleşmediği tespiti" yaptırmasıyla büyük gerginlik yaşanmıştı. Ertesi gün işe gelen işçiler fabrikaya alınmayınca bekleyişleri başladı. Üç vardiya amirinin işe alınmasını patronun işyerini sendikasızlaştırma operasyonunun bir parçası olarak gören işçiler, işbaşı yapacakları güne kadar mücadelelerini sürdürme kararlılığında. İşyeri Baştemsilcisi Mızrap Dede, gazetemize yaptığı açıklamada, şunları söyledi: "Sözleşmenin bitmesi ile işveren vekilleri işçileri, sendikaya karşı kışkırtmaya başladı. Üretim süreci formenler tarafından denetleniyor olmasına rağmen, işverenin sözleşmede tarif edilmeyen üç vardiya amirini işe almak isteğini bizler örgütlülüğümüze yönelik bir saldırı olarak algıladık. Bunu defalarca ifade etmemize rağmen işverenin uzlaşmaz tutumu nedeniyle uyarı mahiyetinde üç gün yemek boykotu gerçekleştirdik. Bunu hazmedemeyen işverenin baskıları artmaya başladı. Baskılarından sonuç alamayan işveren salı günü itibari ile bizlere işbaşı yaptırmadı." Dede, saldırının sadece Jotun işçisine değil, işçi sınıfının toplusözleşme ve örgütlenme hakkına yönelik olduğunu belirtti.

Patron çıkış arıyor İşçiler, üretimi sürdürmek için vasıflı işçiye ihtiyaç duyan patronun, bir süre önce kapanan Gebze'deki bir boya fabrikasında çalışmış işçileri getirttiğini, eskiden Jotun'da çalışmış işçilere telefon açarak yardım istediğini, kapı önündeki Petrol-İş üyesi işçilerden bazılarına sendikadan istifa etmeleri halinde işe başlayabileceklerini söylediğini anlattılar. Ayrıca çalıştıramadığı makinaları işçilerin bozduğu iddiasıyla perşembe günü noter tespiti yaptırmış. Hatırlanacağı gibi Jotun patronu, geçtiğimiz yıl Jotun Sıvı Boya Fabrikası'ndaki işçileri de Petrol-İş Sendikası'nda örgütlenmesi sebebiyle işten atmıştı. Sendikal örgütlenme hakları için 9 ay direnen işçiler başarılı olamamışlardı. Yeni alınan işçilerin, bir süre sonra, korsan sendika Öz Petrol-İş'e üye yapılması, Toz Boya Fabrikası için de aynı niyetin taşındığı düşüncesini kuvvetlendiriyor.

ÖNCEKİ HABER

Serdar Denktaş yeniden başkan

SONRAKİ HABER

İşçiye emeklilik zulmü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...