25 Aralık 2004 22:00

Seçimlere işgal gölgesi

Filistin'de yapılan yerel seçimlere İsrail işgalinin gölgesi düştü. 5 adayı tutuklayan İsrail'in genel seçimlerde de benzer uygulamalarda bulunmasından endişe ediliyor.

Paylaş
Filistin'in Batı Şeria bölgesinde 26 belediyede yapılan yerel seçimlere işgal gölgesi düştü. 140,000 kişinin oy kullandığı seçimler sırasında Filistinli adaylar İsrail askerleri tarafından tutuklandı. Bir Filistin Halk Kurtuluş Cephesi adayının İsrail askerlerinve evi basılarak tutuklandığı, diğer 4 adayın ise El Halil'de tutuklandığı bildirildi.

El Fetih önde Filistin topraklarında 28 yıl aradan sonra ilk kez yapılan yerel seçimde, El Fetih adayları önde gittiği belirtildi. Ancak Hamas da yönetimde hiç olmadığı kadar pay sahibi olmuş görünüyor. Batı Şeria'da 150 bin kadar seçmenin yaşadığı 26 yerleşim biriminde düzenlenen seçimler, önümüzdeki aylara yayılan yerel ve genel seçimlerin ilk aşaması niteliğindeydi. Seçim yetkililerinin açıklamalarına ve kesinleşmemiş sonuçlara göre bu seçim bölgelerinden 14'ünü halen tüm kurumlarda hakim durumda olan El Fetih, 9'unu Hamas kazandı. Filistin kurtuluş Örgütü Başkanı Mahmud Abbas, ise Batı Şeria'da ilk turu yapılan Filistin yerel seçimlerinde 26 merkezden 18'inde El Fetih'in kazandığını bildirdi.

İsrail daha fazla yardım istedi Diğer yandan Amerika Birleşik Devletleri'nden yıllık 3 milyar dolar yardım alan İsrail bu miktarın artırılmasını istedi. İsrail'in ABD'den alacağı 'artı paralar' ile 2005 yılında çekilmeyi planladığı Gazze Şeridi'nin yanı sıra Batı Şeria'da da yeni kontrol noktaları kuracağı ve 'güvenlik önlemlerini' artıracağı açıklandı. Öte yandan Amerika'nın 9 Ocak'taki genel seçimlerin ardından Filistin yönetimine de para yardımı yapmayı planladığı belirtildi.




İşgal bitirilsin FKÖ lideri Mahmud Abbas, devlet başkanlığı seçimleri için ilk resmi seçim konuşmasını yaptı. Dün başlayan resmi kampanya süreci kapsamında Ramallah'ta ilk seçim konuşmasını yapan Abbas, önceliklerinin Filistinlilerin güvenliğini sağlamak olduğunu söyledi. İsrail'in Gazze'den çekilme planını "geniş bir çekilme planının parçası" olarak tanımlayan Abbas, İsrail'in 1967'de işgal ettiği topraklardan çekilmesini istedi. Filistinlilerin, barış yolunu seçtiklerini belirten Abbas, "Eğer burada barış olmazsa Ortadoğu'da da barış olmaz" dedi. Abbas, İsrail'e, Mervan Barguti'nin ve tüm tutukluların serbest bırakılması çağrısı yaptı.

ÖNCEKİ HABER

ŞiiR

SONRAKİ HABER

Yarım asgari ücretle yılbaşı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa