24 Aralık 2004 22:00

Gözler yine Kiev'de

Ukrayna'da devlet başkanlığı seçimlerinin ikinci turu yarın yapılacak. Gözlemciler, Amerikancı aday Viktor Yuşçenko'nun bu kez kazanacağı kanısında.

Paylaş
Ukrayna'da devlet başkanlığı seçimlerinin ikinci turu yarın yapılacak. Bir önceki seçimi iptal ettiren Amerikancı lider Viktor Yuşçenko'nun yandaşları, bir kez daha, seçimlerin engellenmek istendiğini öne sürüyor. Yuşçenko yanlıları, bir grup çetenin Rusya'dan sağlanan silahlar ile seçimi sabote edeceklerini iddia etti. Muhalifler, 300 adet Kalaşnikof ve çok miktarda patlayıcının, Başbakan Viktor Yanukoviç yanlıları tarafından ülkeye sokulduğuna dair kanıt bulunduğunu öne sürdü.

Rus ordusu yalanladı Rusya'nın Karadeniz Donanması sözcüsü suçlamaları yalanlamasına rağmen, eski KGB ajanı ve hâlâ Ukrayna gizli servisinde görev yapan Hrihoriy Omelçenko, bu bilginin Ukrayna gizli servisine ulaştığını belirtti. Omelçenko, İngiliz The Independent gazetesine yaptığı açıklamada, "Seçimlere karşı yapılacak kanlı saldırılar ülke için oldukça kötü sonuçlar verebilir. Elimizde kesin olmasa bile böyle bir istibahrat bulunmakta" dedi. Yuşçenko'nun seçim konvoyuna silahlı bir saldırı düzenleneceği iddiasını ortaya atan gizli servis ajanı, "Saldırganların amacı, seçimlerin geçersiz ilan edilmesini sağlamak olacak. Fakat bu kanlı girişimden haberdar olduğumuzu bilmeli ve planlarından vazgeçmeliler" şeklinde konuştu.

Suikast girişimi suçlaması Yuşçenko yanlısı Yuriy Pavlenko, geçtiğimiz günlerde başkent Kiev sokaklarında yapılan gösterilere "hoşgörü" ile yaklaşan Kiev Emniyet Müdürü Vladimir Vorobyov'un, görevden alınmasının da sabotaj planının bir parçası olduğunu iddia etti. Ayrıca Pavlenko, cuma günü Vorobyov'a karşı suikast girişimi düzenlendiğini söyledi. Ukrayna Devlet Başkanı Leonid Kuçma tarafından görevine son verilen Dışişleri Bakanı Mykola Bilokon'yu da suçlayan Pavlenko, "Bilokon, Yuşçenko başkanlık koltuğuna oturduğunda görevine dönemeyeceğini biliyor. Kaybedecek hiçbir şeyi yok ve her şeyi yapabilir" diyerek, eski bakanı da sabotaj planlarına karışmakla suçladı. Diğer yandan, Ukrayna Dışişleri Bakanı Kostiantin Khivrenko, Ukrayna'nın 5 yıl veya biraz daha fazla bir süre içerisinde AB'ye girebileceğini belirtti. Resmi bir ziyaret için Moskova'da bulunan Kostiantin Khivrenko, Ukrayna'nın NATO'ya üye olmaya da istekli olduğunu belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Minyatürde Çukurova...

SONRAKİ HABER

BM Kürtlerin referandum
   talebini 'not etti'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...