23 Aralık 2004 22:00

Köylünün toprak isyanı

Yıllardır ecrimisil karşılığı işledikleri hazine arazilerinin toprak ağasına satılması üzerine direnişe geçen köylüler, topluca tarlayı gidip buğday ektiler. Köylülerin direnişine Tüm Köy-Sen Genel Başkanı Şevki Konur da katılarak destek verdi.

Paylaş
Maraş'ın Pazarcık ilçesine bağlı Nefsidoganlı köyü Bülbül Değirmeni (Dut Agaci) mevkiinde bulunan ve 56 yıldır ekip biçtikleri hazine arazilerinin ellerinden alınmak istenmesine karşı topraksız köylüler mücadele başlattı. Yasaları aykırı bir şekilde satışı yapılan arazilerine topluca giden köylüler, buğday ekip tapan çektiler. "Bu tarladan ancak ölümüz çıkar" diyen çiftçiler, ekim ayı içerisinde topraklarının devrini öngören satışa karşı açtıkları usulsüzlük davası sonuçlanana kadar tarlalarını sürmeye devam edeceklerini belirttiler. Köylüler kararlılıklarını şu sözlerle dile getirdiler: "Bizler yasaların uygulanmasını istiyoruz. Ama rüşvetle satış yapılıyor. Bizden 56 yıldır ekip biçtiğimiz arazilerimizi terketmemizi istiyorlar. Bu kabul edilemezdir."

Satışta usulsüzlük 4070 sayılı Hazine arazilerinin satışına dair kanunda, açıkça, "Bir hazine arazini 5 yıl boyunca tarım için kullananlar öncelikli alım hakkına sahiptir" denmesine karşın, 56 yıldır topraksız köylüler tarafından ekilen hazine arazisi çiftçiler yerine, Hüseyin Utanç adlı toprak ağasına satılmak isteniyor. Bu haksızlığa karşı çıkan topraksız köylüler önceki gün sabahın erken saatlerinden itibaren tarlalarında toplanmaya başladılar. Tüm Üreticiler Sendikası (Tüm Köy-Sen) Genel Başkanı Şevki Konur'un da bizzat yanlarına giderek destek verdiği köylüler, Hüseyin Utanç'ın sürdüğü toprağı tekrar sürerek ekim yaptılar.

Tüm Köy-Sen yanlarında İhbar üzerine tarlaya gelen jandarma, traktör sahiplerini gözaltına almak istedi. Ancak topraksız köylülerin "Biz hep beraber ektik, karakola da hep bereber gideriz" diyerek tepki göstermesi üzerine topluca jandarma karakoluna gidildi. İki traktör sahibinin ifadeleri alınıp serbest bırakılırken, karakola köylülerle birlikte giden Tüm Köy-Sen Genel Başkanı Şevki Konur şunları söyledi: "Devlet bu arazileri bu şekilde satamaz. Sendika olarak sonuna kadar topraksız köylülerin yanında olacağız. Usulsüz olan bu satış durdurulana kadar topraksız köylülerle birlikte mücadele edeceğiz. 345 dönümlük söz konusu arazinin, yıllardır devlete kira bedeli (ecrimisil) ödeyerek işleyen Çatalhöyük, Haraba Obası, Dehliz Burnu ve Kirni köylülerinin emeği gözardı edilerek, toprak ağasına satılmak istenmesine seyirci kalamayız."

ÖNCEKİ HABER

11 kişiyi seçip götürdüler

SONRAKİ HABER

Üniversiteli gençlik hareketi hedefte

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...