22 Aralık 2004 22:00

'Sadece aç kalmamak için
   gece gündüz çalışıyoruz'

Antalya'da hazır beton şirketinde çalışan işçiler, bugünlerde tünel geçişli katlı kavşak inşaatlarının betonlarını döküyor.

Paylaş
Antalya'da hazır beton şirketinde çalışan işçiler, bugünlerde tünel geçişli katlı kavşak inşaatlarının betonlarını döküyor. Patron, işin belirlenen sürede bitmesi için, işçileri şiddetli yağan yağmurun altında gece gündüz çalıştırıyor. Asgari ücretle çalıştırılan işçilerden İlyas Hoyraz, iki çocuk babası. Fazla mesailerle birlikte eline geçen para, aylık 420 milyon civarında. "Ayda 318 milyonla bir aile nasıl geçinsin?" diyerek söze giren Hoyraz, "Sekiz saatin karşılığı 318 milyon. Mecburen fazla mesaiye kalıyoruz. Sekiz saatten sonra üç beş saat daha çalıştın mı ne hal kalıyor ne dikkat. Gece gündüz sadece aç kalmamak için çalışıyoruz, elde var sıfır." Asgari ücretin 800 milyon lira olmasını isteyen Hoyraz, "Eğer aç kalmadan yaşayabileceksek bu parayı almamız gerekir. Bizim, işverenler gibi gözümüz aç değil" diyor. Vergi almasınlar yeter! Üç çocuğu olan Ahmet Usta ise şunları söylüyor: "Asgari ücret alıyoruz, ama biz işçilerden alınan vergiyi işverenlerden almıyorlar bu ülkede. Aldığımız brüt maaşın yarısını devlet vergi olarak kesiyor. En düşük memur maaşının 550 milyon olduğu ülkede bizim ücretlerimizden vergi almasınlar yeter. İnsanca yaşamak bizim de hakkımız. Bu sağanak yağmur altında gece gündüz çalışıyoruz."

İşçi açgözlü değildir Saat ücretinin 1 milyon 970 lira, aylık ücretinin ise 318 milyon lira olduğunu, en son fazla mesailerle birlikte 576 milyon aldığını anlatan bir başka hazır beton işçisi, "Bir ayda kaç saat çalıştığımı siz hesaplayın artık. Bunu alana kadar da uyuduğumu, dinlendiğimi hatırlamıyorum" diyor. Adını vermek istemeyen işçi, sadece yaşanabilir bir ücret istediklerini, fazlasında gözleri olmadığını ifade ederek, işçilerin "açgözlü olmadığını" söylüyor.

ÖNCEKİ HABER

Çalışanlar 'sürpriz'den tedirgin

SONRAKİ HABER

'Olayın peşini bırakmayacağım'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...