22 Aralık 2004 22:00

Üretici kötü gidişe 'dur' diyecek

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) tarafından düzenlenen 4'üncü Ulusal Tarım Kongresi, tarımla ilgili örgütlerin temsilcilerinin "birlikte hareket edelim, bu gidişe dur diyelim" çağrısı ile sona erdi.

Paylaş
Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) tarafından düzenlenen 4'üncü Ulusal Tarım Kongresi, tarımla ilgili örgütlerin temsilcilerinin "birlikte hareket edelim, bu gidişe dur diyelim" çağrısı ile sona erdi. İki gün süren kongreye sorunlarını yetkililere duyurmak isteyen üreticilerin "üretmek istiyoruz" feryadı damgasını vurdu. Kongrede, tarımla ilgili örgütlerin temsilcileri "artık bu gidişe dur diyelim" çağrısı yaptı. Kongre'nin son günü söz alan Pankobirlik Genel Müdürü Mikdat Çakır, tarım sektöründe tüm tarafların bir araya gelerek, tüm ürünlerde Türkiye'nin ihtiyacı olan miktarı belirleyip, bu miktarlarda üretim için diretmesi gerektiğini ifade etti. Çakır, "Biz mücadele etmezsek, bizi hiçbir hükümet kurtaramaz" dedi. TARİŞ Başkanı Cahit Çetin ise günümüzde gıda pazarına sahip olanların dünyaya da sahip olacağını dile getirerek, bunu fark eden AB ülkelerinin üretimlerini artırırken, Türkiye'ye üretimsizliğin dayatıldığını söyledi. Çetin, tarımın birer birer kalelerini kaybettiğini belirterek, tarımın son kalesi olan Tarım Satış Kooperatileri'nin de özerk hale getirilmesinin ardından, Dünya Bankası'nın ARİP Projesi ile tamamen bitirilmeye çalışıldığını ifade etti. Tarımın, üreticinin ayakta kalabilmesi için kooperatiflere sahip çıkmak gerektiğini belirten Çetin, tüm örgütlerin bu gidişe karşı durması gerektiğini ifade etti.

TEKEL'i sattırmayalım Tek Gıda-İş Danışmanı Tülay Özarman da AB'nin sadece tütüne 1 milyar dolarlık destek verdiğini ifade ederek, 2003 yılından sonra destekler azaltılsa da sürece yayılarak desteklerin devam ettiğini, ancak Türkiye'de tütün üreticisine verilen desteğin kesilmesinin dayatıldığını belirtti. Özarman, 2000 yılında 220 bin ton olan tütün üretiminin Tütün Yasası'nın ardından 2004'de 110 bin tona düştüğünü dile getirerek, Ege Bölgesi'ndeki tütün eken üretici sayısının yüzde 46 azalırken, üretimin yüzde 15 düştüğüne dikkat çekti. Ege'deki gerilemenin büyük nedeninin TEKEL'in alımlarını düşürmesinden kaynaklandığını ifade eden Özarman, "Dünyaca ünlü Türk tütününü yaşatmak istiyorsak, TEKEL'i ayakta tutmak zorundayız" dedi. Özarman, "Özelleştirme talanına, soygununa karşı duralım" diye konuştu. Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Gülçubuk ise kırsal kesimin giderek yoksullaştığının altını çizerek, "Kendi ürettiğini tüketemeyen bir topluluk yaratıldı" dedi. Türkiye nüfusunun yüzde 40'ının yoksulluk ve açlık sınırının altında yaşadığını belirten Gülçubuk, "Bu kadar insan açken, Türkiye yasalarını gıda güvenliğine mi yoksa gıda güvencesine göre mi yapmalı? bu sorgulanmalı" diye sordu.

ÖNCEKİ HABER

Açığı halk kapatacak

SONRAKİ HABER

BSB İktisat Grubu'ndan
   Erinç Yeldan'a destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...