22 Aralık 2004 22:00

Putin'den Noel hediyesi!

Rusya Devlet Başkanı Putin'in Almanya ziyareti, iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir adım oldu. Rusya, Alman şirketlerine cömert ihaleler veriyor.

Paylaş
Almanya'nın Schleswig şehrinde yapılan Almanya-Rusya Zirvesi, iki ülke arasında önemli ticari anlaşmalara sahne oldu. Rusya'nın Almanya ile ticari ve stratejik ilişkilerini geliştirmek için, Alman şirketlerine ihale dağıttığı görüldü. Almanya'dan 1.5 milyar Euro karşılığında hızlı ICE trenleri alacak olan Rusya, Almanya'ya olan 21 milyar Euro borcunu da ödemeyi kabul etti. Kısa bir süre önce Çin ve Japonya'ya yaptığı ziyaretlerde önemli ticari anlaşmalara imza atan Almanya Başbakanı Gerhard Schröder'in Rusya ile de aynı içerikte anlaşmalar imzalaması, Almanya'nın Asya pazarında önemli adımlar attığı biçiminde değerlendiriliyor. Rusya, borç ödemeye önümüzdeki yıldan itibaren başlayacak ve 2007 yılına kadar en az 2 milyar Euro ödemede bulunacak. Alman diplomatlar, Rusya'nın eski borçlarını ödemeyi kabul etmesini, "Noel hediyesi" olarak nitelediler.

'Yukos Rusya'nın iç sorunu' Rus enerji şirketi Yukos'a bağlı ana üretim biriminin satışıyla ilgili bir soruya yanıt veren Başbakan Schröder "Bu Rusya'nın bir iç meselesidir" diyerek Moskova hükümetine destek verdi. Almanya ile Rusya'yı "stratejik ortaklar" olarak nitelendiren Schröder, Rusya-Avrupa Birliği ilişkilerini de geliştirmek istediklerini sözlerine ekledi.

Güvenlik Konseyi desteği Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, Almanya'nın BM Güvenlik Konseyi'nde daimi üyelik elde etme çabalarına destek verdi. Ülkesinin bu yöndeki gayretleri desteklediğini ifade eden Putin, ancak konunun Konsey'in beş daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere'nin mutabakatıyla çözülmesi gerektiğinin altını çizdi. Çeçenya'da üç yıldır savaş olmadığını savunan Putin, ziyareti sırasında Rusya'nın Çeçen politikasını protesto eden göstericilere atfen Almanca olarak "Çeçenya'da savaş üç yıl önce bitti, artık evinize gidebilirsiniz" diye konuştu. Görüşme sırasında, 50 kişi "Çeçenya'da savaşa hayır" sloganları atarak gösteri yaptı.

Siemens'e ihale Almanya-Rusya Zirvesi'nde, Siemens tekelinin Rusya'ya 60 kadar ICE treni satması kararlaştırıldı. 1.5 milyar Euro değerinde olan ihale kapsamında satılacak ilk ICE trenlerini 2007 yılında Moskova-St. Petersburg hattında sefere çıkması planlanıyor. Bu hattın daha sonra Helsinki'ye kadar uzatılması öngörülüyor. Satılacak trenlerin sayısı 90'a çıkabilecek. ICE'lerin yapımı konusunda Siemens, Rus NTT firması ile çalışacak.

ÖNCEKİ HABER

HIV'le savaşan genler

SONRAKİ HABER

Abdullah Gül İsrail yolcusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...