21 Aralık 2004 22:00

Direniş Musul'da vurdu

Musul'daki ABD üssüne düzenlenen saldırıda en az 22 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı. Ölü ve yaralıların çoğunun Amerikan askeri olduğu sanılıyor.

Paylaş
ABD ordusu, Irak'ın en büyük üçüncü kenti olan Musul'da kontrolü yitirmek üzere. Kentteki ABD askeri üssüne dün büyük bir saldırı düzenlendi. ABD kaynakları, saldırıda en az 22 kişinin öldüğünü, çok sayıda kişinin yaralandığını duyurdular. Ölü ve yaralıların ABD askeri olduğu tahmin ediliyor. Saldırıyı Ensar el Sünnet örgütü üstlendi. Bu arada Musul'da yüzlerce öğrenci, ABD askerlerinin sivilleri gözaltına almasını, evlere ve camilere girmesini protesto etti. Öğrenci ve Gençlik Birliği Başkanı Yahya Abid Mahcub, eylemde yaptığı konuşmada, "Dünyanın, ABD ordusunun, önde gelenlerimizi, öğrencilerimizi ve camilerimizi aşağıladığının farkına varması için toplandık" dedi. Kentte dün de Ulemalar Komitesi üyesi Şeyh Beşir Evad gözaltina alindi.

Hit'e bombardıman ABD savaş uçakları dün Hit kentine saldırı düzenledi. Bombardımanda 6 sivil öldü, aralarında bir kadın ve bir çocuğun bulunduğu 9 Iraklı yaralandı. Ülkedeki diğer gelişmeler şöyle:
  • Havica'daki saldırıda 5 ABD askeri yaralandı.
  • Samarra'da Ulusal Kurtuluş Hareketi üyesi 2 kişi öldürüldü.
  • Kerbela'da yine patlamalar oldu. Ölü ve yaralı yok.
  • Kerkük'teki saldırıda, Yumurtalık limanını besleyen boru hattı yandı.
  • Latifiye'de 2 ulusal muhafızın cesedi bulundu.

    Bin polis öldü Irak İçişleri Bakanı Felah Ennakıp ise, ABD'liler tarafından Irak polis kuvvetlerinin oluşturulduğu tarihten bu yana, direnişçiler tarafından 1000 polisin öldürüldüğünü söyledi.

    Blair Bağdat'ta Öte yandan İngiltere Başbakanı Tony Blair Bağdat'a gitti. Blair, Irak Başkani Iyad Allavi ile basin toplantisi düzenleyerek seçim görevlilerinin 'kahraman' olduğunu söyledi. Irak'ta öldürülen akademisyen ve bilimadamlarına bir yenisi eklendi. Bir nükleer enerji uzmanı, ülkenin kuzeyinde vurularak öldürüldü. Görgü tanıkları, Talip İbrahim El Dahir'in, Bağdat'ın kuzeydoğusunda Diyala Üniversitesi'ndeki işine giderken, bir köprüde aracina açilan ateşle hayatini kaybettigini söylediler. Arap kaynaklar, bu tip cinayetlerin arkasinda Israil gizli servisi MOSSAD'ın olduğunu öne sürüyor.

    Bu iddialara göre Irak'ın işgal edilmesinin ardından İsrail ajanları, 310 Iraklı bilimadamını kaçırdılar. Iraklı kaynaklar, bu bilimadamlarının son 18 ay içerisinde kaybolduğunu söylüyorlar. Kaybolanların birçoğunun, Saddam rejminde "silah geliştirme" programları üzerinde çalışan kişiler olması dikkat çekiyor. Suçlamalar, sadece direnişe yakın kaynaklar tarafından dile getirilmiyor. Bağdat hükümeti içinde dahi, bu konuda rahatsızlık hakim. Hükümetin Dışişleri Bakanı Yardımcısı Abdülrauf el Raydi, geçtiğimiz haftalarda "ABD ve İsrail, bilimadamlarını mümkün olduğu kadar çabuk öldürmeye çalışıyor" demişti. Işgalin ardindan 17 bin akademisyenin ülkeyi terkettigi belirtiliyor.


    ERDOĞAN'DAN BUSH'A KONGRA-GEL MESAJI Musul'da 5 Türk polisin öldürülmesinden sonra, Başbakan Recep Tayyip Erdogan, ABD Başkani Bush'u telefonla aradı. Erdoğan, dünkü görüşmede Bush'a "Kongra-Gel'in Irak'taki varlığına son verme zamanının geldiğini" söyledi ve Türkiye, ABD ve Irak arasındaki güvenlik toplantısının, Türkiye'de yapılmasını istedi. Bush'un bu isteğe sıcak baktığı belirtiliyor. Erdoğan, görüşmede, şu sözlerle Irak'taki ABD birliklerini övdü: "Musul'daki saldırı sırasında görev kuvvetinizin müdahale edip teröristlerden bazılarını ele geçirdiğini öğrendim. Ayrıca, kuvvetleriniz olay sırasında yaralanan bir görevlimize tıbbi müdahalede bulunmuş ve Çokuluslu Güç Hastanesi'ne nakletmiştir. Bu konuda ve cenazelerin Türkiye'ye naklinde bizimle işbirligi yapan yetkililerinize teşekkür ederim. Bu hadisenin mutlaka aydinlatilmasi lazim. Olayin Bu konuda da işbirliginize güveniyoruz." Bu arada, Irak'ın kuzeyindeki Tikrit yakınlarında Türkiyeli bir kamyon şoförü, yol kenarına yerleştirilen bombanın patlamasıyla öldü. Ölen şoförün adı açıklanmadı.

  • ÖNCEKİ HABER

    Amsterdam'da üç anıt

    SONRAKİ HABER

    Putin'e diktatör iması

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...