19 Aralık 2004 22:00

Asgari ücretliye et yasak!

Tuzla'nın Şifa Mahallesi'nde oturan Durmuş Doğan 44 yaşında. Tuzla Belediyesi'nin Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nde asgari ücretle taşeron işçi olarak çalışıyor.

Paylaş
Tuzla'nın Şifa Mahallesi'nde oturan Durmuş Doğan 44 yaşında. Tuzla Belediyesi'nin Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nde asgari ücretle taşeron işçi olarak çalışıyor. Rahatsızlığı nedeniyle kulakları ağır işitiyor, ama sigortalı olmadığı için ne cihaz alabilmiş ne de hastaneye gitmiş. Doğan "Hiç değilse maaş tam veriliyor. Daha önceki şirketler parça parça veriyorlardı" diyor. Aldığı paranın ancak ekmek parasına yettiğini söyleyen Doğan, izinsiz çalıştığını söyleyerek "Ne yapacaksın, çalışmadığın günün parasını alamıyorsun" diyor. Doğan'ın yaşamı iş ve ev arasında geçiyor. Evin tüm yükü ise eşi Makbule Doğan'ın üzerinde. Çünkü pazar alışverişinden evin giderlerine kadar evin tüm bütçesini o planlamaya çalışıyor.

10 milyon liralık ayakkabı "Bizim eve kırmızı et girmez. Çünkü asgari ücretliye et yasaktır. Ancak alabilirsek ayda iki defa tavuk alırız. Onun dışında, pırasa, ıspanak, nohut, fasülye..." diyen Makbule Doğan, aldıkları parayla faturaları zor karşıladıklarını söyledi. Ayakkabı, palto, bot gibi ihtiyaçları karşılayamadıklarını, eş dosttan gelenleri kullandıklarını söyleyen Doğan, işe gittiği için eşinin 10 milyon liraya en kötüsünden bir ayakkabı aldığını ve kışı bununla geçireceğini dile getirdi. "Tatile gitmyi ancak rüyamızda görürüz" diylen Doğan, bir kez nişan, bir kez de düğün için mahalle dışına çıktığını anlatıyor. Boğaz köprüsünün öbür yanını ise hiç görmemiş. Sinema ve tiyatronun adı anılmıyor.

Para yok ilaç yok 12 yaşındaki kızları Sevgi'nin astım olduğunu, kendileriyle kalan 80 yaşındaki annesinin ise pek çok rahatsızlığının olduğunu anlatan Doğan, "Sigorta yok. Bir kez özel hastaneye gittik. Annem için 100, kızım için 60 milyon lira verdik. Ama ilaç alacak para yok. Bir daha da gitmedik. Doktor kızımın gözlem altında olması gerektiğini söylüyordu ama para olmayınca..." dedi. 6. sınıf öğrencisi olan Sevgi okulda sürekli para istediklerini söylüyor. 10 milyon katkı payı, 2 milyon lira fotoğraf, ecza dolabı parası, kitap parası... Bu paraları veremediğini anlatan Sevgi, "Müdür gelip zorla alacak" denilerek korkutulmaya çalışıldıklarını ama parası olmadığı için yapabileceği bir şeyin de olmadığını söylüyor. Sevgi'ye verilen günlük harçlık 250 bin lira. Bu paranın biriktirmeye yetmediğini anlatan Sevgi, bayram harçlıklarıyla ayakkabı gibi ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. Hükümet'in önerdiği yüzde 5 zammın dalga geçmek anlamına geldiğini söyleyen Makbule Doğan, asgari ücretin en az bir milyar lira olması gerektiğini söyledi. Doğan, başbakanın ve milletvekillerinin hiç değilse bir ay 318 milyon lirayla geçinmesini istiyor.

ÖNCEKİ HABER

Aç bırakan ücret asgari ücret olamaz

SONRAKİ HABER

Çukobirlik'e siyah çelenk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa