18 Aralık 2004 22:00

Öğrenciler teknokente karşı

İTÜ öğrencileri, üniversitelerinin Arı Teknokent Projesi ile Armutlu'da gerçekleştirmek istediği yıkımı engellemek için harekete geçtiler.

Paylaş

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencileri, üniversitelerinin "Arı Teknokent Teknoloji Geliştirme Projesi" ile Armutlu'da gerçekleştirmek istediği yıkıma karşı harekete geçtiler. Armutlu'da oturan bir kadının, '50 bin insanı evinden edecek bir bilim nasıl bilim olabilir' sorusuyla yola çıkan öğrenciler, 'Yıkım ve Teknokent Karşıtı Öğrenciler' adı altında bir araya geldiler. Grup, tüm öğrencileri proje hakkında bilgilendirmeyi ve projeye karşı çıkmalarını sağlamayı hedefliyor. Projenin hayata geçirilmesi durumunda üniversitenin amacının şirket çıkarlarıyla sınırlanacağını ve onbinlerce insanın evsiz kalacağını belirten öğrenciler, projenin geri çekilmesi için rektörlüğe vermek üzere imza topluyorlar. Her fakültede imza masaları açan öğrenciler, Armutlu halkı ile de sürekli ilişki halindeler. Bildiriler ve afişlerle aydınlatma çalışmaları yürüten, üniversitede gazete çıkarma planları yapan öğrenciler, ayrıca kentsel dönüşüm ve teknokent konularında paneller düzenleyecekler.

Halk için bilim İTÜ öğrencilerinin büyük bölümünün iş kapısı olarak gördüğü teknokenti desteklediğini belirten Yıkım ve Teknokent Karşıtı Öğrenciler, bu düşünceyi yıkmak amacıyla, "Bilimin halk için olması gerekiyor ve şu an halkın yararına değil. Teknokentte üretilecek teknolojinin de halkın yararına olmayacağı düşüncesindeyiz. Büyük sermaye teknokent projesiyle kâr sağlayacak ve İTÜ'den yararlanacak. Üniversite mantığı olan özgürlükçü bilim ortadan kalkacak ve İTÜ şirketlerin istekleri doğrultusunda faaliyet yürüten üniversite olacak" düşüncesini dile getiriyorlar. Makine Mühendisliği 1. sınıf öğrencisi Çiler Özen, bilimsel araştırmalar yapılması gereken yerler olması gerekirken farklı amaçlara hizmet ettiği için teknokentlere karşı olduğunu vurguladı.

Öğrenci ucuz işgücü Armutlu'da yaşayan insanların köylerinden kopup geldiklerini ve barınma sorununu çözmek için o dönem desteklenen gecekondulaşmanın içinde yer aldıklarını belirten Makine Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Demet Yolcu, yaşadıkları uzun zaman diliminde halkın ortak bir tarih oluşturduğunu, bu tarihin bozulmasını istemediklerini anlattı. Yürüttükleri çalışmanın başarılı olması halinde üniversite ile sokağı birleştireceklerini ifade eden Yolcu, bu düşüncenin gerçekleşmesinin çok önemli bir kazanım olacağına dikkat çekti. Teknokentin sermaye için çalışacağına ve öğrencileri ucuz işgücü olarak kullanılacağına işaret eden Bilgisayar Mühendisliği 1. sınıf öğrencisi Dilek Üstünalan da, söz konusu projenin üniversitelerin ticarileştirilmesinin önemli bir adımı olduğunu vurguladı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yüksekova'ya kurt indi!

SONRAKİ HABER

78'liler darbecilerin peşinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...