18 Aralık 2004 22:00

Yeşil alanı satışa çıkardılar

Yeşil alan yoksunu bir kent olan Diyarbakır'da, Büyükşehir Belediyesi'nin kent ormanına dönüştürmeyi planladığı alan, AKP Hükümeti tarafından 59 trilyona satışa çıkarıldı.

Paylaş
Diyarbakır'ın Kayapınar beldesinde, Büyükşehir belediyesi ve demokratik kitle örgütleri tarafından 'kent ormanı' ve mesire yeri yapılması planlanan alan, Bakanlar Kurulu tarafından 59 trilyona satışa çıkarıldı. 16 Aralık tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan karar nedeniyle, aslında yeşil alan olarak halka kazandırılacak bölge, ranta teslim edildi. Belediye karara tepki gösterirken, Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) kararda 'rant'ın etkisi olduğu görüşünde. Türkiye'de kişi başına düşen yeşil alan miktarı 10 metrekare. Kişi başına 70 santimetrekare yeşil alanın düştüğü Diyarbakır'da ise, bu ihtiyacı karşılaması için düşünülen Merkez ilçesi Kayapınar beldesindeki alanın halka kazandırılması Bakanlar Kurulu tarafından engellendi. Hazine'ye ait olan yaklaşık 3 milyon metrekarelik alanın, 59 trilyon 374 milyar tahmini bedel üzerinden satışa çıkarılması Maliye Bakanlığı'nın isteği ile aralık ayının başında Bakanlar Kurulu tarafından kabul edildi. Kentsel gelişim bölgesi olan arazinin değerinin, birkaç yıl içinde 3-4 katına çıkacağı tahmin ediliyor.

Diyarbakır'ın akciğeri TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Diyarbakır Şube Başkanı Fahrettin Çağdaş, alanın Diyarbakır açısından önemli olduğunu ifade etti. Büyükşehir Belediyesi'nin söz konusu alanı, bir orman projesi ile yeşil alana dönüştürüp mesire yeri olarak halka kazandırmayı planladığını belirten Çağdaş, böylece Diyarbakırlı'nın ihtiyaç duyduğu yeşil alanın karşılanacağını kaydetti. Çağdaş, "O mevki, kentin hakim rüzgâr yönünde bulunuyor. Oradan gelebilecek bir hakim rüzgâr, orman mıntıkasından geleceği için Diyarbakır'da bir akciğer görevi görecekti. Ama bu projel daha tartışılırken Bakanlar Kurul burayı satmaya karar verdi" dedi. Çağdaş, 2005'te belediye tasarrufuna geçecek olan arazinin acele 'il'e satılmasını şöyle yorumladı: "Hükümet Hazine arazisini satarak kendisine, yandaşlarına veya birilerine bizce rant sağlama amacını gütmüştür. Kamusal sorumluluğumuzu yerine getirerek TMMOB olarak bu işin üzerine gideceğiz. Kayapınar beldesi son 10 yıldır Diyarbakır'ın kentsel gelişim bölgesi olan bir yer ve arsa rantı çok yüksek. Yani söz konusu alanın değeri en az 3-4 katına çıkacak. Bunun hesabı yapılıyor."


MİLLİ EMLAK DAVA AÇTI Yusuf Akgün (Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili): Karar bize ulaştı. Yeni yasa ile birlikte buradaki arazilerin büyükşehir belediyesine devri söz konusu. Bir ay kadar önce Kayapınar'daki bu alanın, kent ormanına dönüşmesi gerektiğine dair Meclis'ten karar çıkardık ve ilgili yerlere gönderdik. Milli Emlak Müdürlüğü kararın aleyhine bize dava açtı, bölgenin imara açılması planlandığı için, 'Hazine'ye ait araziler bizimdir. Biz satış kararı alıyoruz' gerekçesi ile. Ancak Diyarbakır yeşil yoksunu bir kent. Biz o alanı özellikle kent ormanına dönüştürüp, kentin nefes almasını sağlamak istiyorduk. Alanın imara açılmasını istemiyoruz. Belediye olarak karara karşı ne yapabileceğimizi tartışıyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Yoksulluk paneline katılım olmadı

SONRAKİ HABER

Yüksekova'ya kurt indi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...