17 Aralık 2004 22:00

Sanatı yaşatma çabası

Irak'ın işgali kültür ve sanatı da derinden etkiledi. Birçok müzisyen ve oyuncu ya ülkeden kaçtı, ya da zorlu şartlar altında saklanıyor.

Paylaş
UNESCO desteğiyle 1949 yılında kurulan ve merkezi Paris'te bulunan "Uluslarası Müzik Konferansı" (IMC) Başkanı Dr. Kifah Fakhouri, "Irak'ın uzun yıllara dayanan kültürel ve sanatsal mirası, kanlı savaş sırasında yağmalandı veya yakıldı. İşgalciler Helenistik Dönem'e ait birçok enstrüman, elyazması ve tarihi dökümanı çaldı. Arap uygarlığının sonsuz sanat hazinesi esen rüzgârlarla uçup gitti. Asla eski Irak'ı göremeyeceğiz" diye konuştu. Dr. Fakhouri, Iraklı birçok müzisyen ve oyuncunun ülkeden kaçtığını veya zorlu şartlar altında sakladıklarını da belirtti.

Arap müziği konferansı Aslen Ürdünlü olan ve ülkesinde de müzik eğitimi veren Dr. Fakhouri, IMC aracılığıyla Umman'da Arap müziği ile ilgili bir forum düzenlemeyi planladıklarını belirtti. Benzer bir uluslararası konferansı ekim ayında Los Angeles'da yaptıklarını kaydeden Dr. Fakhouri, konferansın amacını, "Uluslararası forum ile Arap müziğindeki yeni gelişmeleri takip etmeye çalışacağız. Ayrıca yeni projelerle Arap müzisyenlere yeni imkânlar tanımaya çalışacağız" sözleriyle özetledi. Dr Fakhouri, özellikle Filistinli çocuklar ve savaş mağdurlarına yönelik "Müzikal Terapi" adı altında iki yeni müzikal hazırladıklarını da söyledi. Müzikaller için Hollanda'da "Ortadoğu'da Müzik" (MME) adlı bir organizasyon kurduklarını da belirtti.

Arşivler yağmalandı Ürdün'ün başkenti Amman'da çalışmalara başlayan organizasyon, ayrıca mülteci kamplarında bulunan çocuklara müzik eğitimi vermeye başladı. Diğer yandan, Almanya Müzik Enstitüsü'nde görev yapan ve etnik müzik konusunda uzman Iraklı Dr. Şehrazat Kasim Hassan, Irak Enformasyon Bakanlığı'nda bulunan müzik arşivleri ve birçok tarihi belgenin işgal güçlerince yakıldığını söyledi. İşgal yüzünden ülkesine giremeyen Dr. Hassan, "Irak medeniyeti, vahşi çeteler tarafından yok edildi. İşgal güçlerince yağmalanan ülkeme ancak özgürlüğüne kavuştuğu zaman geri dönebilirim" dedi. Dr. Hassan, Fakhouri ile birlikte Arap folklörü üzerine önemli çalışmalar yürütmüştü.

ÖNCEKİ HABER

Aslanın kurtardığı köle: Androklus

SONRAKİ HABER

Can dostlarım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...