17 Aralık 2004 22:00

TMO'nun siloları Cargill'e emanet

Yüzde 60 oranında küçültülen TMO'nun şimdi de özel sektöre kiraya verilmek üzere siloları (tahıl deposu) elden çıkarılıyor. TMO'ya ait 6 liman deposu 20 Aralık'ta ihaleye çıkacak. Silolar için 16 firma başvuruda bulundu. TMO silolarına taliplerden biri de ünlü tarım tekeli Cargill. Kiracı firmalar silolara ait arazileri istediği gibi kullanabilecek.

Paylaş
Toprak Mahsülleri Ofisi'ne (TMO) ait 6 liman silosu (tahıl deposu) özel sektörün hizmetine sunulmak için ihaleye çıkarılıyor. Özel sektöre kiraya verilmek için 20 Aralık'ta ihaleye çıkarılacak olan silolar için ünlü tarım tekeli Cargill'de talip oldu. Siloları kiralayan firma siloları istediği gibi değiştirirken, silolara ait araziyi de kullanabilecek. TMO, Tekirdağ, Bandırma, Antalya, Trabzon, İzmir ve Kocaeli Derince'deki liman silolarının işletme hakkını firmalara kiraya vermek için ihale açıyor. Söz konusu silolar için ihaleye girmek isteyen 16 firma başvuruda bulundu. Başvurular arasında, 4 yabancı firma da bulunuyor. Bu firmalar arasında ise en dikkat çekeni, uluslararası tarım tekeli Cargill. Liman silosuna sahip olan firma, silonun bulunduğu limandaki yükleme, boşaltma ve depolama gibi haklara da sahip olacak. İşletme hakkına sahip olan firma silonun etrafındaki araziyi de istediği gibi kullanma hakkına sahip olurken, silolarda istediği değişikliği yapabilecek. Silolarda çalışanların ise ne olacağı belli değil.

Verimli değil gerekçesi TMO Genel Müdür Yardımcısı İsmail Kemaloğlu, liman silolarının verimli kullanılmadığını savunarak, Ofis'in yapacağı ithalat için Mersin, İskenderun ve İzmir silolarının ihtiyacı karşılayacağını öne sürdü. 6 silonun yıllık 10 trilyon lira civarında işletme maliyeti bulunduğunu ifade eden Kemaloğlu, bunun büyük miktarının personel masrafı olduğunu belirtti. 20 Aralık'ta yapılacak ihalede fiyat kriterinin olmayacağını kaydeden Kemaloğlu, en yüksek fiyat veren firmanın değil, projesi olan, yatırım öngören firmaların değerlendirileceğini belirtti. Kemaloğlu, TMO'nun işlevinin de yavaş yavaş özel sektöre devredilmeye başlanacağını sözlerine ekledi.

ZMO'dan tepki Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, temel amacın KİT'leri tarımsal üretim ve ticaret aracı olmaktan çıkararak, yerli ve yabancı sermayenin hizmetine sunmak olduğunu dile getirerek, bunun için de her zaman "işlevsel değil, verimli değil" gerekçelerinin öne sürüldüğünü söyledi. Tüm bu adımların tarımda liberisazyonun bir yansıması olduğunu vurgulayan Günaydın, "bu silolar dış ticaret için kullanılıyor. Cargill bu silolardan birini kiralayarak ne yapacak, merkez ülkelerden Türkiye'ye getirdiği ürünler için kullanacak" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Cezaevi içinde gizli cezaevi!

SONRAKİ HABER

İç borç ödemesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...