17 Aralık 2004 22:00

ABD yolsuzluğa battı

BM'nin düzenlediği bir panelde, Irak'ın işgal edilmesinin ardından petrol sektöründe büyük yolsuzluklar yapıldığı dile getirildi.

Paylaş
Birleşmiş Milletler'in düzenlediği bir panelde, ABD kontrolündeki Irak'ta, işgalin ardından petrol sektöründe karmaşanın hakim olduğu ve yolsuzluklar yapıldığı belirtildi. ABD önderliğindeki işgal güçlerinin Irak'ın petrol endüstrisini kontrol etmekte başarısız olduğunun belirtildiği panelde, Saddam Hüseyin'in devrilmesinden sonra ne kadar petrolün eksildiğine ilişkin açıklama yapılamadığı da ifade edildi. İşgal güçlerinin, büyük bölümü petrol satışından elde edilen 20 milyar doların yönetilmesinde büyük başarısızlık gösterdiğine de dikkat çekildi.

Yolsuzluk had safhada Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası yetkililerinin de katıldığı, işgalin ardından ABD'li firmalara verilen ihalelerin de gündeme geldiği panelde; işgalden büyük pay alan ABD'li enerji tekeli Halliburton ve diğer firmalara verilen ihaleler konusunda 'kaygılı' olunduğu belirtildi. ABD'nin "başarısız" olduğu konular arasında yeterli bir banka sisteminin oluşturulamaması da sayıldı. ABD'nin işgalin ardından giderek artan petrol kaçakçılığını engelleyemediği de ifade edilerek bu durumun Irak halkına getirdiği ekonomik kaybı kimsenin hesaplayamayacağı vurgulandı. Amerikan yönetiminin, kendi atadığı Geçici Hükümet'in bakanlarının karıştığı yolsuzlukları ise izlemekle yetindiği belirtildi. ABD'li yöneticiler de bir süredir, BM yetkililerini Gıda Karşılığı Petrol Programı'ndaki 'yeteneksizlikleri' ile suçluyorlar ve yolsuzluklar yapıldığını iddia ediyorlardı. Amerikalı birçok siyasetçi, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın bu nedenle istifa etmesini talep etmişti.

ÖNCEKİ HABER

Pamuk tatili bitiyor

SONRAKİ HABER

Gözler Yukos ihalesinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa