16 Aralık 2004 22:00

Pamuk tatili bitiyor

Pamuğun son günleri. Genç kızlar, pamuk toplamak için ara verdikleri derslerine, kaldıkları yerden devam edecekler. Beyaz pamuğun kararttığı elleri, bir dahaki seneye kadar yaralarını sağaltacak.

Paylaş
Ergani'den Diyarbakır'a giden yolun iki yanında uzanıyor pamuk tarlaları. Verimli olmadıkları belli. Yağmur ve kar kısacık boynunu bükmüş pamuğun. Zayıf gövdesinin rengi solmuş. Tarlaya giden yolda yer yer dökülmüş pamuklar yol gösteriyor. 30 kadar işçinin çalıştığı tarlada, 11-16 yaş arası kızlar, bu yaşta pamuk gibi olması gereken ellerini, beyaz pamuğa teslim ederek karartıyorlar. Kabuk bağlamış ince parmakları sert, çatlamış, yer yer kanamış. Tek süsleri olan tırnaklarındaki kızıl kınalar dökülmüş. Kiminin elinde yırtılmış eldivenler... Paltoları varsa da rahat çalışamadıkları için giyemiyorlar. Üşüyen yüzlerini, yazmalarıyla sarmalıyorlar. Aralarında okula gidenler olsa da çoğu okula gitmiyor. Okula gidenler, pamuk topladıkları 40 gün boyunca devamsızlık yapıyorlar. Pamuk tarlasında çalışmak için derslerinden geri kalıyorlar.

Alışmak En küçükleri 11 yaşındaki Şükran ve 13 yaşındaki Nuran da okullarına 'pamuk arası' vermiş bu sene. Gülseren 16 yaşında. Hiç okula gitmemiş, sadece okumayı biliyor. "Okusaydım ben de sizin gibi mi olurdum?" diye soran Gülseren, hemşire olmak istermiş. Ona sorarsanız hiç derdi yok, "Zor değil ki üşümüyorum hiç. Alıştım" diyor. Son dört senedir, senede 40-45 gün pamuk topluyor. Tarla 100 dönüm. İşin bitmesine beş gün kalmış. Pamuğun kilosuna ise 100 bin lira alınıyor. Ama paranın hesabını kızlar tutmaz. Diyarbakır'a 40 kilometredeki Hatipoğlu köyünden gelen işçilerin hepsi akraba. Paranın hesabını tutanlar 'amcalar' ve pamuk işini köylülere bulan 'çavuş' İrfan Çevik.

'Ellerimize merhem getirseydiniz' 14 yaşındaki Besra bir aydır tarlada. O da, ne kadar ücret alacağını bilmiyor ama tahmini var: "10 milyondan aşağı alırız." Pamuk, Besra'nın boynunu büküyor; çalışırken en çok sırtı ağrıyor. Pamuk işçisi genç kızın hayali ise daha fazla pamuk toplayıp, daha fazla para kazanabilmek. Yanımıza yaklaşmayan daha yaşlı kadınlar ise haber yaptığımız için kızgın. İstemiyorlar fotoğraf çekilsin. "Haber çıksa ne olacak? Okuyanların burnu düşüyor mu bizim gibi. Fotoğraf çekeceğinize merhem getirseydiniz ellerimiz için" diyorlar. Cevap vermek gelmiyor içimizden. Biraz sonra güneş batmaya başlıyor. Saat 16.00 olmuş... Pamuk işçileri, 1 saatlik köydeki evlerine gitmek için yeşil pikaplarının arkasına yerleşirken, tarla sahibinin gelip alacağı çuval çuval pamuk kalıyor geride.

ÖNCEKİ HABER

Tasarı kabul edilemez

SONRAKİ HABER

ABD yolsuzluğa battı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...