16 Aralık 2004 22:00

İşgalin kabaran faturası

Bush yönetimi, 2005 yılında Afganistan ve Irak'taki işgali devam ettirmek amacıyla ABD Kongresi'nden 100 milyar dolar para isteyebilecek.

Paylaş
Bush yönetiminin, önümüzdeki yıl için Afganistan ve Irak işgallerinde kullanılmak üzere talep edeceği bütçeyi artırdığı öğrenildi. Amerikan basınındaki haberlere göre Bush, Kongre'den işgallerin devamı için 75 milyar dolar değil, 80 ila 100 milyar dolar talep edecek. Talebin 100 milyar dolar olması halinde, sadece Irak işgali için Mart 2003'ten bu yana harcanan para, 200 milyar doların üzerine çıkmış olacak. Gözlemciler, işgalin maliyetinde öngörülen artışın, ABD'nin Irak'a çok sayıda yeni asker göndermeyi planladığına dair bir gösterge olduğunu belirtiyor.

Kerbela'da 12 ölü Bu arada, Irak'ta her gün kan dökülmeye devam ediliyor. Önceki akşam güneydeki Kerbela kentinde meydana gelen bombalı saldırıda 12 kişi öldü, 30 kişi yaralandı. Bombanın, tanınmış Şii din adamı Şeyh Abdül Mehdi el Kerbelai'nin bürosu önünde patladığı ve şeyhin de yaralılar arasında olduğu öğrenildi. Şeyh Kerbelai'nin, tüm Şiilerin lideri kabul edilen Ayetullah Ali Sistani'ye çok yakın bir isim olduğu belirtiliyor.

Şii-Sünni dayanışması Kerbela'ya yakın Necef kentinden çok sayıda Şii savaşçının Felluce'ye giderek işgalcilere karşı savaşa katıldığı öğrenildi. Irak Halkının Haklarını Savunma Ligası adlı kitle örgütünden Murhiz el Duleymi, ayrıca, Kufe kentinden çok sayıda Iraklının, Amerikan saldırısı başlamadan önce halkın kaçırılmasına yardımcı olduğunu anlattı. Felluce'deki direnişin halkın birliğini pekiştirdiğini söyleyen Duleymi şöyle devam etti: "Necef halkı, Fellucelilerle beraber savaştı. Kufe'de yaşayanlar ise, araçlarıyla gelerek Fellucelilerin tahliye edilmesine yardım etti. Direniş, tamamen Iraklılardan oluşuyor. İşgalciler az sayıda Yemenli ve Mısırlıyı tutukladı; ama bunlar da uzun zamandır Irak'ta yaşayan, Iraklılarla evlenmiş kişilerdi."

Arap gazetesi bürosunu kapatıyor Merkezi Londra'da bulunan Eşşark El Avsat gazetesi, aldığı tehditler üzerine Bağdat bürosunu geçici olarak kapatma kararı aldı. Gazetede çıkan bir haberde, kendilerini 'mücahit' diye adlandıran kişilerin, Felluce'deki direniş liderlerinden biri ile ilgili bir hafta içinde haber yapmaması halinde büroyu bombalamakla tehdit ettiği belirtildi. Silahlı bir kişinin, Bağdat'taki bir muhabirini araçlarına alarak tehdidi ilettiği, El Kaide müttefiki Ebu Musab Ezzerkavi'nin yardımcısı Ömer Hadid hakkında bir makale yazılmasını istediği kaydedildi. Dün Irak'ta 3'ü polis 4 kişi daha öldürülürken, biri Amerikan askeri 17 kişi de yaralandı.

Kerkük'te gösteri Kerkük'te ise, yerel seçimlerin ertelenmesini isteyen binlerce Arap gösteri yaptı. Valilik önünde toplanan göstericiler, eski rejim zamanında kentten atılan Kürtlerin geri dönmesi için düzenlenen kampanyadan endişe duyduklarını belirtti. İtalyan ajansı ANSA, Irak'ta bir İtalyanın kaçırıldığını bildirdi. Habere göre kaçırılan kişi, bir İngiliz 'sivil toplum örgütü'nde çalışan 52 yaşındaki bir kişi. Bağdat'ta ise, Telekomünikasyon Bakanlığı'nın üst düzey görevlisi Dr. Kasım Mihavi, dün sabah evinden çıkarken öldürüldü.




NATO'NUN IRAK OPERASYONU GENİŞLEYECEK NATO yetkilileri, İttifak'ın Iraklı "güvenlik birimlerinin" eğitimine yönelik operasyonunda personel sayısının kısa zamanda 300'e çıkacağını bildirdiler. NATO üyesi 26 ülkenin dışişleri bakanlarından oluşan NATO Konseyi (NAC), geçen hafta Askeri Komite tarafından sunulan Irak planını onaylamış ve "NTIM-I" olarak adlandırılan bu operasyonun kapsamının genişletilmesine yeşil ışık yakmıştı. İttifak yetkilileri, NATO Avrupa Kuvvetleri Komutanı Amerikalı General James Jones'in, "hareket emri" verdiğini, bu çerçevede, Irak'ta halen görevli 60 kadar NATO askeri sayısının, yıl sonuna kadar 300'e ulaşacağını bildirdiler. Bunların 100 kadarının askeri eğitmen, diğerlerinin bu eğitmenleri korumakla görevli asker olacağı ifade ediliyor.

ÖNCEKİ HABER

Siyanürlü madene yeni dava

SONRAKİ HABER

İşkence devletin politikası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...