15 Aralık 2004 22:00

Siyanürlü madene yeni dava

Geçtiğimiz aylarda mahkeme kararıyla kapatılan Bergama'daki siyanürlü altın madenine yeniden izin veren Çevre Bakanlığı'nın aleyhine binlerce köylü, örgüt ve hukukçu dava açtı. Bergamalılar siyanürcü şirket topraklarından kesin bir şekilde gidene kadar mücadelede kararlı.

Paylaş
Geçtiğimiz aylarda mahkeme tarafından kapatılan Bergama'daki altın madeninin yeniden açılması için izin veren Çevre Bakanlığı'nın bu kararına karşı binlerce Bergamalı köylünün yanı sıra, 11 örgüt ve 26 hukukçu dava açtı. Danıştay 6. Dairesi tarafından "…altın madeninin işletilmesinin devamına izin verilmesinde hukuka uyarlık bulunmamaktadır…" gerekçesiyle madenin çalışmasına dayanak yapılan Bakanlar Kurulu Prensip Kararının iptal edilmesinden sonra kapatılan madenin yeniden açılması yönündeki girişimler hukukçular tarafından "Bir kez daha yargı kararları hiçe sayılarak, hukuk çiğneniyor" şeklinde değerlendirilmişti.

Bakanlıktan madene izin Danıştayın, madenin izinlerinin iptaline dönük kararındaki bir cümleden yola çıkarak yeni bir Çevresel Durum Değerlendirme Raporu hazırlayıp bunu Çevre Bakanlığı'na veren madenci şirketin bu girişimi sonrasında bakanlık madenin çalışması için gerekli izni verdi. Çevre Bakanlığı'nın bu kararına karşı dava açan İzmir Barosu avukatlarından Murat Fatih Ülkü ve Cem Nemutlu, bakanlığın bu işleminin bir kez daha yargı kararını etkisiz hale getirmeye dönük olduğunu dile getirdiler. Dün İzmir Adliyesi'ne Çevre Bakanlığı'nın verdiği iznin iptali için başvuruda bulunan avukatlar, iki cilt halinde topladıkları yüzlerce sayfalık başvuru dilekçelerinde, Bergama altın madeninin çalışmasının çevre ve insan sağlığı açısından taşıdığı riskleri ve bununla ilgili bilimsel verilere dayanan kesinleşmiş yargı kararlarını mahkemeye sundular.

15 yıllık mücadelenin önüne geçilemez Çevre Bakanlığı'nın 27.08.2004 günü verdiği "…Nihai Çevresel Durum Değerlendirme Raporu ve eklerinde belirtilen hususlara uyulmak kaydıyla…" madenin çalışmasında sakınca olmadığına dair kararın birkaç günde hazırlanan bir raporun sonucu verildiğini belirten Av. Murat Fatih Ülkü, bu işlemin 15 yıldır madene karşı verilen mücadelenin önüne geçemeyeceğini dile getirdi. Ülkü, "Çevre Bakanlığı bu kararıyla Bergama halkının bütün mücadelesini, bu topraklar yağmalanamaz, zehirlenemez haykırışlarını. Bu ülkede hukuk kuralları var. İnsan yaşamı paradan ve altından daha değerlidir diyen hukukçuların mücadelesini tam anlamıyla sıfırlamaya kalkmıştır. Üstelik bunu yaparken yeni bir ÇED raporuna gerek görmemiş, yöre halkının görüşleri hiç dikkate alınmamış, sadece şirketin hazırladığı Çevresel Durum Değerlendirme Raporu'nu dayanak alarak izni vermiştir. Bu hukukun açık bir şekilde etkisiz kılınması çabasından başka bir şey değildir" dedi. Geçtiğimiz günlerde İzmir 1. İdare Mahkemesi'ne iki kişi tarafından açılan bir davanın ardından bu sefer 1342 köylü, 11 örgüt ve 26 hukukçunun aynı işlemle ilgili dava açtığını belirten Ülkü, "Bu dava da son değildir. Sırada Çevre ve Orman Bakanlığı bürokratları hakkında, kararın altına imza atan tüm bürokrat ve bakanlar hakkında suç duyuruları ve tazminat talepleri var" diye konuştu. Aynı yönde bir davanın da aralarında DİSK ve KESK'e bağlı sendikaların, TMMOB'ye üye meslek odalarının ve çeşitli derneklerin bulunduğu 26 örgüt tarafından Ankara da açıldığı öğrenildi.

Newmont kendi ülkesinde de hedefte Öte yandan, Amerika da yayınlanan Denver Post gazetesinde çıkan bir haberde şirketin Amerikalı Müdürü Simon Booth, madenin çalışması için Sağlık Bakanlığı'nın iznine gerek olmadığını iddia etti. 12 Aralık günkü gazetede "Altının yüksek bedeli" başlığıyla çıkan haberde Denver kökenli dev madencilik şirketi Newmont'un sicilinin çevresel felaketler sonrasında lekelendiği dile getiriliyor. Newmont'un Türkiye, Peru ve Endonezya'daki altın madenlerinde yaşanan çevre sorunları ve bunlar karşısındaki şirket poliktikaları konusunun geniş bir şekilde incelendiği Michael Riley ve Greg Griffin imzalı haberde, gazetemize de çarpıcı açıklamalarda bulunan Bergama'daki madenin eski Kamu İlişkileri Müdürü Hasan Gökvardar'la yapılan söyleşi de yeralıyor.

ÖNCEKİ HABER

'Hükümet destekli saldırıyla karşı karşıyayız'

SONRAKİ HABER

İşgalin kabaran faturası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...