15 Aralık 2004 22:00

Samsun Gübre Fabrikası işçileri öfkeli

Özelleştirme kapsamına alınan TÜGSAŞ'a bağlı Samsun Azot Fabrikası'nda 29 işçinin işten atılmasının ardından işçilerle şube arasındaki tartışmalar alevlendi.

Paylaş
Özelleştirme kapsamına alınan TÜGSAŞ'a bağlı Samsun Azot Fabrikası'nda 29 işçinin işten atılmasının ardından işçilerle şube arasındaki tartışmalar alevlendi. İşçiler, yeni bir liste daha hazırlandığı duyumunu aldıklarını söylerken, fabrikada huzursuzluk artıyor. Yaşananlardan Petrol-İş Samsun Şube Yönetimi'ni sorumlu tutan işçiler, genel merkeze, kendilerine sahip çıkma çağrısı yaptılar. Şube yönetimi ise düzenlediği basın toplantısı ile işçilerin suçlamalarını reddetti. Haklarını arayabilmek için fabrikada komite kuran işçiler, sorunlarını gazetemize anlattı. "Sermayenin hükümeti olan AKP bekleneni yaptı. Bizi asıl kızdıran ise şube yöneticilerinin işveren ortağı gibi davranması" diyen işçiler, Şube Başkanı Nejdet Kan ile İdari Sekreter İsmail Şanal'ın kendilerine muhalif işçileri işten attırdığını iddia ediyor. Nejdet Kan'ın özelleştirmeye karşı mücadele edeceği yerde "Tunuslu şirket alsın" dediğini dile getiren işçiler, işten atmalara karşı göstermelik bir eylemin dışında hiçbir şey yapılmadığını söylediler. İşçilerin atıldığı gün Necret Kan'ın Gülsüm-Sami Kefeli İlköğretim Okulu'nda Okul Aile Birliği Başkanı adayı olduğunu ve "sendikanın tüm imkânlarını buraya açarım" dediğini aktaran işçiler, "Sendikacının işi mücadele etmektir. Sendikanın imkânlarını mücadelemize sunsun" dediler. Vizite, ücretsiz izin gibi sözleşmede yer alan hakların bile atılan işçilerin karşısına "suç" olarak çıkartıldığını belirten işçiler, şimdi viziteye çıkmaktan bile çekindiklerini anlattılar. Sözleşmedeki haklarını istediklerinde Kan'ın, "Ne çalıştık da ne isteyelim" dediğini hatırlatan işçiler, fabrikanın bilinçli olarak çalıştırılmadığını, sendikacının işinin işçiyi suçlamak değil, işçinin hakkını savunmak olduğunu belirttiler.

Genel merkeze çağrı Şubeye güvenleri kalmadığını ifade eden işçiler, Genel Merkez'e, "Samsun'a gelip başımıza geçin" çağrısı yapıyor. Ancak şimdiye kadar oradan da yanıt alamamışlar. İşçiler bu durumun, "Acaba onlar da mı bizi gözden çıkardı?" sorusuna yol açtığını aktardılar. İşten atılan Cumhur Sorumlu, "Öncü işçiler işten atıldı. Ama bundan sonra da mücadeleye devam edeceğiz, çalışan arkadaşlarımıza her türlü desteği vereceğiz" diyor. Yine atılan işçilerden Özgür Kaya'nın emekliliğine yıllar var ve gelecekten kaygılı.

ÖNCEKİ HABER

Tek Gıda-İş'ten destek çağrısı

SONRAKİ HABER

SEKA işçisi sessizliğini bozdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa