15 Aralık 2004 22:00

AB'nin Türkiye üzerine enerji hesapları

Avrupa Birliği, önümüzdeki yıllarda enerji ihtiyacının yüzde 70'inden fazlasını Türkiye üzerinden sağlamayı planlıyor.

Paylaş
Avrupa Birliği, önümüzdeki yıllarda enerji ihtiyacının yüzde 70'inden fazlasını Türkiye üzerinden sağlamayı planlıyor. Önceki gün Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung'da yayınlanan haberde, AB'nin 2020 yılına dek doğalgaz ihtiyacının yüzde 70'ini Türkiye üzerinden karşılamayı planladığı, bunun için de kolay kolay Türkiye'den vazgeçmeyeceği ifade edildi. Haberde, AB'ye Tebriz'den İran doğalgazını taşıyacak Karacabey-Komotini hattının ihtiyacın önemli bir kısmını karşılayacağı, bu hattın daha sonra Komotini üzerinden İtalya'ya bağlanacağı ifade edildi. "Güney Doğu Avrupa Gaz Hattı" olarak adlandırılan bu hat üzerinden Güney Avrupa'nın gaz ihtiyacının karşılanması hedefleniyor. 280 km uzunluğundaki Komotini-Otranto (İtalya) hattı üzerinden AB'ye Rus, İran, Azerbaycan ve Türkmenistan doğalgazı pazarlanacak. İtalya bağlantısı sağlandıktan sonra ise bu hat üzerinden yıllık satış 11 milyon metre küpe kadar çıkacak. 2005'in başından itibaren, hattın yapımı için incelemeler yapılacak.

Nabucco hattı "Nabucco" hattından ise Türkiye/İstanbul üzerinden Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya'ya kadar uzanıyor. Bu hattın yapımı için 11 Ekim 2002'de anlaşma imzalandı. Plana göre 2009'dan itibaren Türkiye üzerinden Avusturya'ya doğalgaz satışı başlayacak. 'Nabucco' hattının Almanya bağlantısını kurulması durumunda ise yıllık kapasitesi 30 milyon metre küpe ulaşacak. Bunun 20 milyon metre küpünün Avusturya tarafından kullanılması öngörülüyor.

Türkiye transit ülke oluyor "Güney Doğu Avrupa Gaz Hattı" ile "Nabucco"nun tam faliyete girmesi durumunda Türkiye, Kafkasya ülkelerindeki doğal gazın Avrupa'ya nakledilmesinde önemli bir transit ülke konumuna gelecek. Bu durum AB Komisyonu tarafından hazırlanan raporlarda da yer alıyor. En son hazırlanan bir rapora göre, 1999-2020 yılları arasında, AB'nin doğalgaz ihtiyacının 162 milyar metreküpten 401 metreküpe çıkması bekleniyor ve bunun da yüzde 70'inin Türkiye üzerinden karşılanması hedefleniyor. Raporda ayrıca 'Güney Doğu Avrupa Gaz Hattı' ve 'Nabucco'nun bu ihtiyacı karşılamak için ilk adımlar olduğu belirtiliyor. Avrupalı tekeller de, birkaç yıl içinde Türkiye'deki enerji sektörünü tamamen ele geçirmek istiyorlar. Yıllık doğalgaz ihtiyacı 22 milyar metre küp olan Türkiye, Avrupa bağlantısını gerçekleştiren hatların tamamlanmasından sonra, komşularından 68 milyar metreküp gaz almak için gerekli anlaşmaları yaptığı da dikkat çekiliyor.

Petrol bağlantıları Türkiye, petrol bakımından da bölgenin önemli transit ülkelerden biri olacak. Kuzey Irak petrollerini nakleden Yumurtalık-Kerkük hattının yanı sıra, önümüzdeki yıl Bakü-Ceyhan hattı da faaliyete geçecek. Yılda 50 milyon ton petrol pompalanması planlanan Ceyhan-Bakü hattı dünya petrol tüketiminin yüzde 1.2'sini oluşturuyor. Hazar havzasındaki petrollerin dünya pazarına sunulmasında önemli bir rol üstlenecek Bakü-Ceyhan hattından Avrupa Birliği'nin de yararlanmak istediği ifade ediliyor. Bu hatta rakip olarak, Çin ve Uzakdoğu'nun petrol ihtiyacını karşılamak üzere İran üzerinden Basra Körfezi'ne kurulan hat gösteriliyor.

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan her şarta razı

SONRAKİ HABER

Kanlı ticarete yeni kurbanlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa