14 Aralık 2004 22:00

Katliamın oyununu yaptılar

Amerikan video oyunları endüstrisi, ABD ordusunun "nabzını" tutuyor. "Kuma" adlı savaş oyunları serisinin son misyonunun piyasaya çıkmak üzere olduğu açıklandı. Misyonun adı "Felluce:Şafak Operasyonu." Oyun, Amerikan ordusunun binlerce sivili katlettiği Felluce saldırısını canlandırıyor.

Paylaş
Amerikan video oyunları endüstrisi, ABD ordusunun "nabzını" tutuyor. "Kuma" adlı savaş oyunları serisinin son misyonunun piyasaya çıkmak üzere olduğu açıklandı. Misyonun adı "Felluce:Şafak Operasyonu." Oyun, Amerikan ordusunun binlerce sivili katlettiği Felluce saldırısını canlandırıyor. "Kuma Reality Games" şirketinin basın açıklamasına göre, oyunun hazırlanmasında Felluce'nin Colan Mahallesi'ne ait uydu görüntüleri kullanıldı ve bu mahalle bilgisayar ortamında yeniden canlandırıldı. Oyuncular; Amerikan askerleri olarak "keskin nişancılardan kurtulmaya", "sivilleri direnişçilere karşı korumaya" ve mahalleyi ele geçirmeye çalışıyorlar. Tonlarca bombanın kullanıldığı, camiler dahil olmak üzere binlerce binanın yerle bir edildiği Felluce saldırısını "sivillerin kurtarılması" olarak göstermek, oyunun pek de "gerçekçi" olmadığını kanıtlıyor.

Binlerce sivili öldürdüler Felluce'deki bağımsız gazeteciler ve Arap basını, ABD ordusunun kent halkına karşı napalm ve salkım bombaları ile zehirli gazlar kullandığını bildirmişti. Resmi verilere göre katliamda 2000 sivil öldü. Ancak Arap kaynakları, gerçek rakamın 5000 civarında olduğunu belirtiyor. ABD askerleri ise kente, ancak haftalarca süren bombardımanın ardından girebildi. Onlar da camilerde ve evlerde çok sayıda insanı kurşuna dizdiler. "Şafak Operasyonu" adlı oyun ise, "steril" bir ortamda "iyiler kötülere karşı" senaryosunu canlandırıyor. Oyunda "iyi" tarafı ABD askerleri, "kötü adamları" ise direnişçiler temsil ediyor.

Irak iyi gelir getiriyor Kuma şirketi, Irak temasını oyunun daha önceki misyon paketlerinde de işlemişti. Önceki misyonlardan birinde ABD askerleri Şii Mehdi Ordusu'na karşı savaşıyordu. Bir sonraki pakette ise, Saddam Hüseyin'in iki oğlunun öldürüldüğü Musul Operasyonu canlandırıldı. Kuma şirketi, oyunlarını hazırlarken ABD ordusu ile yakın işbirliği içinde. Öyle ki, "Felluce Operasyonu" oyununda, Emekli Orgeneral Thomas L. Wilkerson'dan "brifing" alınıyor ve operasyon değerlendirmesi yapılıyor. Şirket, yeni oyunları için "Cepheden Hikâyeler" adlı bir de yarışma açtı. Bu yarışmaya, Irak'taki ABD askerleri katılabiliyor. Askerler, Irak halkına karşı savaşırken başlarından geçen "ilginç ve heyecan verici" olayları yazıp şirkete gönderecekler. Yarışmayı kazanan askerin hikâyesi oyunlaştırılacak ve kendisine, üç arkadaşıyla birlikte bu oyunda "rol" verilecek.

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen'e tüm kesimlerden destek

SONRAKİ HABER

KKE heyeti EMEP'i ziyaret etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...