14 Aralık 2004 22:00

Demokrasi ithal edilmez

KESK Genel Başkanı, son yıllarda yoğunlaşan sendikal hak ihlallerine dikkat çekerek, hükümetin, demokratikleşme sorununu AB müzakereleri ile sınırlı ve kağıt üzerinde ele aldığını ifade etti.

Paylaş
Hükümetin AB sürecine ve Kophenag Kriterlerine uyum için yapılan yasal düzenlemelerle sınırlı demokrasi anlayışını eleştiren KESK Genel Başkanı Sami Evren, demokrasinin başka bir yerden ithal edilemeyeceğini ifade etti. Sami Evren, İnsan Hakları Haftası nedeniyle düzenlediği basın toplantısında, KESK'in hazırladığı "2004 Yılı Sendikal Hak İhlalleri" raporunu açıkladı. Evren, konfederasyonlarına bağlı Eğitim Sen'in "anadilde eğitim hakkı"nı savunduğu için kapatılmak istendiğini, kapatma kararına karşı başlattıkları yürüyüşe gaz bombalarıyla saldırıldığını, halen kamu emekçilerinin grevli toplusözleşmeli sendika hakkının tanınmadığını, sendikal haklarını kullanan emekçilere davalar açıldığını hatırlattı.

Gereği yapılsın AKP Hükümeti'nin görev yaptığı süre boyunca çalışma yaşamının demokratikleşmesine yönelik hiçbir adım atılmadığını, işkence, baskı ve ayrımcılığın devam ettiğini dile getiren Evren, eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik gibi kamu hizmetlerinin paralı hale getirilmesini de hak ihlali olarak gördüklerini söyledi. "Türkiye insanı, evrensel değer ve kriterleri hak ediyor. Parlamento ve hükümet sadece basının öne çıkardığı konuların değil, tüm hak ihlallerinin üzerine gitmelidir" diyen Evren, imza atılan uluslararası sözleşmelerin gereğinin yerine getirilmesi çağrısında bulundu.

Ankara kriterleri nedir? Başbakan Erdoğan'ın AB sürecinin olumsuz sonuçlanması halinde "Kophenag Kriterleri olmazsa, Ankara kriterleri ile yola devam ederiz" sözlerini hatırlatan Evren, Başbakan'dan Ankara kriterlerini 17 Aralık öncesinde açıklamasını istedi. AKP Hükümeti'nin demokratikleşme sorununu AB müzakereleri ile sınırlı, kâğıt üzerinde ele aldığını ifade eden Evren, demokrasinin başka bir yerden ithal edilemeyeceğini kaydetti.


CEZA, SORUŞTURMA, SALDIRI
  • 1 Aralık 2000 tarihinde yapılan bir günlük işbırakma eylemi nedeniyle 11 bin 374 Eğitim Sen üyesi hakkında açılan davalar sürüyor.
  • Adıyaman'da Irak'a asker gönderme tezkeresine karşı yapılan eylem nedeniyle Eğitim Sen Şube Başkanı İzmet Karadağ'a 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
  • Emek Platformu'nun 31 Mart 2001 tarihinde Beyazıt'ta IMF'ye karşı gerçekleştirdiği basın açıklamasına katıldığı için KESK MYK üyesi İbrahim Kudiş'e 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
  • 1 Aralık 2000 tarihinde Beyazıt'ta bütçeden emekçilere ayrılan payın artırılması istemiyle yapılan eylem nedeniyle KESK eski Genel Başkanı Siyami Erdem'e 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
  • TTB ve SES'in çağrısıyla 4 Aralık 2003'te düzenlenen bir günlük işbırakma nedeniyle 85 kişi hakkında dava açıldı.
  • Siirt İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İHD'ye üye olduğu gerekçesiyle Eğitim Sen eski Şube Başkanı Şahin Kayıkçı hakkında "kamuya yararlı olmayan derneklere üye olduğu" gerekçesiyle soruşturma başlattı.
  • 1 Mayıs'ta Saraçhane'den Yenikapı'ya yapılan yürüyüş nedeniyle KESK ve DİSK başkanlarının aralarında bulunduğu 75 kişiye dava açıldı.
  • 26 Haziran 2004'te 8 TRT çalışanı NATO Zirvesi ile ilgili güvenlik önlemleri çerçevesinde gözaltına alındı.
  • Eğitim Sen'e, tüzüğünde "anadilde öğrenim hakkını" savunduğu için kapatma davası açıldı. Mahkeme davayı reddederken, Yargıtay bu kararı bozarak Eğitim Sen'in kapatılmasını istedi. Ankara 2. İş Mahkemesi'nde görülen davanın duruşması 21 Şubat 2005 tarihine ertelendi.
  • Kapatma davasına karşı 8 Aralık 2004'te İstanbul' Kadıköy'den Ankara'ya yürümek isteyen eğitim emekçilerine gaz bombasıyla saldıran polis, 56 kişiyi gözaltına aldı. Aynı günün akşamı, Kadıköy'de yapılan meşaleli yürüyüşe de polis saldırdı, Eğitim Sen İstanbul 2 No'lu Şube'ye gaz bombası atıldı.
  • SHÇEK Genel Müdürlüğü'nde son bir yıl içinde 105 kişi il içi, 27 kişi ise il dışını sürgün edildi.
  • Elazığ'da "Müslüman Öğretmenler" imzalı dilekçeyi işleme koyan İl Milli Eğitim Müdürü, 75. Yıl Lisesi'nde görevli müdür ve müdür yardımcısının da aralarında bulunduğu 20 öğretmeni sürgün etti.
  • TRT Genel Müdürü Şenol Demiröz göreve gelir gelmez 24'ü kadın 90'dan fazla Haber-Sen üyesi ve yöneticisini sürgün ederek, yerlerine yandaşlarını getirdi.
  • Başbakan'ın 17 Temmuz 2004 tarihli genelgesiyle, OHAL Valiliği'nin kararı ile sürgün edilen kamu çalışanlarının geri dönüşünde il valisinin onayının alınması zorunluluğu getirildi. Ayrıca sendikal faaliyetleri nedeniyle memurluktan atılan bir çok kamu emekçisi, memuriyete geri dönmelerinin önündeki engeller kalktığı halde işe alınmadı.
  • ABD'nin Irak'ı işgaline karşı "İpek Yolu barış yoludur" adlı etkinliği düzenleyen KESK'liler ve kitle örgütü temsilcileri Silopi İl Merkezi'ne sokulmadı. Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı, KESK Başkanı ve diğer yöneticiler hakkında soruşturma başlattı.
  • Hükümet Şişecam işçilerinin grevini yasakladı. Sendikanın mahkeme kararı ile greve yeniden başlama girişimi de yine yasakla karşılaştı. Bakanlar Kurulu lastik grevini yasakladı.
  • Başta İstanbul, İzmir, Bursa ve Trakya olmak üzere pek çok işkolunda çalışan binlerce işçi, sendikalaşma nedeniyle işten atıldı.

  • ÖNCEKİ HABER

    'Türkiye'yi kaos bekliyor'

    SONRAKİ HABER

    'Örgütlülüğümüz pazarlığı etkiler'

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...