14 Aralık 2004 22:00

Diktatör Pinochet yargılanacak

Şili mahkemesi, eski diktatör Augusto Pinochet'nin cinayetler ve adam kaçırmak suçlamalarıyla yargılanması ve ev hapsinde tutulması kararı aldı.

Paylaş
Şili mahkemesi, eski diktatör Augusto Pinochet'nin cinayetler ve adam kaçırmak suçlamalarıyla yargılanması ve ev hapsinde tutulması kararı aldı. Karar Şili halkı tarafından sevinçle karşılandı, ancak avukatların itirazı üzerine diktatörün ev hapsi kaldırıldı. Buna rağmen, Pinochet'nin yargılanmasına ilişkin karar geçerli. Başkent Santiago'daki mahkeme, Pinochet'nin 1970 ve 1980'li yıllardaki "Akbaba Operasyonu" sırasında suç işlediği gerekçesiyle evinde gözetim altına alınmasına yönelik kararı, savunma avukatlarının başvurusu üzerine askıya aldı. Yargıç Juan Guzman, "Akbaba Operasyonu sırasında 9 kişinin zorla alıkonulmasına ve bu kişilerden birinin ölümüne karışmakla" suçlanan 89 yaşındaki diktatör hakkında dava açma kararı aldığını ve Pinochet'nin, başkent Santiago'nun batısındaki La Dehesa Mahallesi'nde bulunan evinde gözetim altında tutulacağını bildirdi. Pinochet, Latin Amerika'nın çeşitli ülkelerinde ilerici güçleri yok etmeyi amaçlayan "Akbaba Operasyonu" kapsamında işlenen cinayetlerden sorumlu tutuluyor.

Kayıp yakınlarının sevinci Yargıç Guzman'ın kararı, ise Şilililer tarafından sevinçle karşılandı. Kayıp Yakınları Derneği Başkanı Viviana Diaz, mahkemenin kararını 'bütün demokratlar tarafından kutlanması gereken tarihi bir karar' olarak tanımlayarak "Bu, diktatörün ceza almayacağına inanmış mağdurlar için de çok iyi bir haber" dedi. Eski diktatör ise suçlu olmadığını iddia ediyor. Geçtiğimiz ayın başlarında yapılan duruşmada mahkeme, Pinochet'nin kendisinden önceki ordu komutanı General Carlos Prats'ın 1974 yılında suikastle öldürülmesinden dolayı da yargılanacağını açıklamıştı. Pinochet ayrıca vergi sahtekârlığından ve devlete ait paraları kişisel hesabına geçirmekten de yargılanıyor.


Yargılanma süreci Ekim 1998: Pinochet İngiltere'de İspanyol savcının girişimleri sonucu polis tarafından tutuklandı. Ağustos 2000: Şili'de Yüksek Mahkeme, diktatörün dokunulmazlığını kaldırdı. Temmuz 2001: Sağlık sorunları nedeniyle yargılama bir süreliğine durduruldu. Mayıs 2004: Daha sonradan ortaya çıkan yeni suçlamalar için de mahkeme yagılama yapılması kararı aldı.

ÖNCEKİ HABER

Hedef yine Yeşil Bölge

SONRAKİ HABER

BM temsilcisi ABD'yi eleştirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...