14 Aralık 2004 22:00

İran saldırısına sanal prova

Amerikalı ve İsrailli yetkililerin İran'a yönelik tehdit dolu açıklamaları artarken Pentagon'un, İran'a olası askeri saldırıyı bilgisayar ortamında canlandırdığı iddia edildi.

Paylaş
ABD Savunma Bakanlığı'nın İran'a yönelik yapılması planlanan askeri saldırının etkisini saptamak amacıyla saldırıyı sanal ortamda canlandırdığı açıklandı. Middle East Newsline'in pazar günü verdiği habere göre; Pentagon'un 'sanal saldırısında' Amerikan güçleri İran'ın askeri üslerini ve nükleer tesislerini havadan vuruyor, ardından da bu ülkeyi işgal ediyor.

Tehditler artıyor Amerikan Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın ellerinde İran'ın nükleer silahlarına ilişkin kanıtlar bulunduğunu söylemesinin ardından, yönetimin çeşitli kademelerinde yer alan yetkililerin İran'a askeri saldırı olasılığına ilişkin açıklamaları da gelmeye başladı. Bu açıklamalara paralel olarak İsrail'in 1981'deki Irak saldırısını hatırlatarak İran'ı vurma tehdidinde bulunması, saldırı kararının alındığı yorumlarına neden oluyor. Amerika'nın İran'a doğrudan saldırmayacağı ve İsrail üzerinden vurabileceği yorumları da dile getiriliyor.

Baradey sorunu Tüm bunların yanı sıra Amerikan yönetiminin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Muhammed El Baradey'in telefonlarını dinlemesinin ortaya çıkması da, ABD'nin ajansın yönetimini değiştirerek İran saldırısına hazırlık yaptığı şeklinde değerlendirildi. Zira Bush hükümeti El Baradey'in İran'a yönelik 'ılımlı' tavrından rahatsız oluyor ve onu artık yolunun üzerinde istemiyor. ABD, İran, Irak ve Kuzey Kore gibi 'kritik' konularda UEAE ile çatışmalar yaşıyor. Bu ülkelerin nükleer silah ürettiğini öne süren ABD, UAEA'dan daha sert tavır almasını istiyor.

Feith'in tehditleri ABD Savunma Bakanlığı'nın üç numaralı yetkilisi olan Bakan Yardımcısı Douglas Feith de hafta sonu bir İsrail gazetesine yaptığı açıklamada, İran yönetimini tehdit ederek ABD'nin, İran'ın Libya'nın izlediği yolu izlemesini umduğunu söyledi. Feith aksi halde kimsenin İran'a yönelik askeri operasyon düzenleme ihtimalinin artacağını söyledi.

Dışişleri'ne yeni kadro ABD'nin İran'a yönelik tutumu ile ilgili ipuçlarının, Dışişleri Bakanlığı'nda kurulacak yeni ekibe de yansıyacağı belirtiliyor. Bush, Dışişleri Bakanlığı'na, saldırı ve işgal politikalarının mimarlarından Condoleezza Rice'ı atamıştı. Şimdi ise, Rice'ın yardımcılığına kimin getirileceği tartışılıyor. Washington Post gazetesi, geçen hafta, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Eric Edelman'ın, Rice'ın yardımcısı olabileceğini yazmıştı. Edelman'ın yanı sıra bu görev için ABD Dışişleri Bakanlığı'nın silah kontrolü ve uluslararası güvenlikten sorumlu müsteşarı ve neomuhafazakârlar arasında yer alan John Bolton'ın da adı geçiyor. Bir başka isim ise, Rice'ın Ulusal Güvenlik Konseyi'nde Ortadoğu konusunda çalışan ve yine "şahin" olarak bilinen Elliott Abrams. Rice'ın Abrams'a, diğer adaylardan çok daha yakın olduğu belirtiliyor.


İran-AB görüşmesi İran ile Almanya, İngiltere ve Fransa arasında yapılan Tahran yönetiminin nükleer programına ilişkin görüşmeler sona erdi. İran'ın nükleer programıyla ilgili uluslararası görüşmeleri yürüten Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi (UYGK) Genel Sekreteri Hüccetülislam Hasan Ruhani ile üç ülkenin dışişleri bakanları arasındaki görüşmede, sürecin yeni aşamaları konusunda uzlaşmaya varıldığı bildirildi. Ruhani, görüşmenin AB ve İran arasında "yeni bir sayfa" açtığını söyledi. İran, geçen ay Almanya, İngiltere ve Fransa ile nükleer programı konusunda AB ile uzun dönemli bir anlaşmaya varmak için yapılacak görüşmeler sürdüğü müddetçe, uranyum zenginleştirmeyle ilgili bütün faaliyetlerinin askıya alınması konusunda anlaşmıştı.

ÖNCEKİ HABER

Artık kimseden yardım istemiyoruz

SONRAKİ HABER

Hedef yine Yeşil Bölge

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...