13 Aralık 2004 22:00

Evdâle Zeynıkê sahnelenecek

Ünlü Kürt dengbeji Evdalê Zeynıkê'nin hayatı tiyatro sahnesine taşınacak. Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) bünyesinde çalışmalarını sürdüren Jiyana Nû (Yeni Yaşam) Tiyatrosu tarafından, Evdalê Zeynıkê'nin hayatı önümüzdeki yıl sahnelenecek.

Paylaş
Ünlü Kürt dengbeji Evdalê Zeynıkê'nin hayatı tiyatro sahnesine taşınacak. Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) bünyesinde çalışmalarını sürdüren Jiyana Nû (Yeni Yaşam) Tiyatrosu tarafından, Evdalê Zeynıkê'nin hayatı önümüzdeki yıl sahnelenecek. Evdalê Zeynıkê, Kürt edebiyatında önemli bir yere sahip olan dengbejliğin pirleri arasında yer alıyor. 1800'lü yıllarda Doğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan illerde kılamlarını seslendiren Evdalê Zeynıkê kısa bir süre sonra, kendisine has tarzı ile ün saldı. Evdalê Zeynıkê'nin 'Dersim' ve 'Kozan' kılamları yaşadığı dönemi anlatan ve kendisinin de sevdiği kılamların başında yer alıyor. Kürt dengbêjliği açısından farklı bir tarz oluşturan Evdalê Zeynıkê, kendisinden sonra gelen kuşak içinde esin kaynağı oldu. Yaşadığı dönemi, söylediği kılamlarla günümüze kadar ulaşmasını sağlayan Evdalê Zeynıkê, 1913 yılında öldü. Evdalê Zeynıkê'nin kılamları hâlâ varlığını koruyor.

Gelecek yıl oynanacak Önümüzdeki yıl izleyici ile buluşmaya hazırlanan oyun öncesi Jiyana Nû Tiyatrosu yazarı ve yönetmeni Kemal Orgun, Evdalê Zeynikê'nin yaşadığı yerleri gezerek Evdalê Zeynıkê hakkında bilgi topladı. Orgun, aynı zamanda Evdalê Zeynikê ile ilgili yazılı belgelerden de yararlandığını belirtti. Sözlü Kürt edebiyatının kaybolmasını önlemek için oyunu hazırlamayı düşündüklerini ifade eden Orgun, bu edebiyatı dünya edebiyatı ile buluşturmak istediklerini kaydetti. "Sözlü edebiyatı taşıyan kulaklar ses vermez olunca, sözlü edebiyat da duyulmaz oluyor. Aslında bir kayboluşun önünde teatral bir duruştur, Evdalê Zeynikê yî sahneye taşımak" diyen Orgun, oyunun reji çalışmalarına bu ay içinde başlayacaklarını kaydetti. Orgun, Evdalê Zeynıkê'yi önümüzdeki yıl tiyatro izleyicisi karşısına çıkaracaklarını ifade ederek, çalışmalarını bu yönde sürdürdüklerini belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Alkışlar ve anılar arasında

SONRAKİ HABER

Beyazperdeye yansıyan göç

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...