13 Aralık 2004 22:00

'Enerji içecekleri yasaklanmalı'

Enerji içeceklerini ithal eden firmaların baskıları sonucunda, bu içeceklerde yer alan bazı maddelerin kullanım miktarlarının yükseltilmesinin önünü açan tebliğin yürürlüğü Danıştay 10'uncu Dairesi tarafından durduruldu.

Paylaş
Enerji içeceklerini ithal eden firmaların baskıları sonucunda, bu içeceklerde yer alan bazı maddelerin kullanım miktarlarının yükseltilmesinin önünü açan tebliğin yürürlüğü Danıştay 10'uncu Dairesi tarafından durduruldu. Danıştay'ın aldığı karara göre, enerji içeceklerinin ithalinin yasaklanması ve piyasadaki ürünlerin bir ay içinde toplatılması gerekiyor. THD Genel Başkanı Turhan Çakar, dün düzenlediği basın toplantısında, enerji içeceklerinde bulunan kafein, inositol, glukoronolakton ve taurin gibi maddelerin halk sağlığı açısından riskli olabileceğinden dolayı 9 Mart 2004 tarihli tebliğdeki yüksek kullanım miktarları hakkında yürütmeyi durdurma kararı verildiğini söyledi. Enerji içeceklerinde kullanılacak maddelerin miktarları hakkında 6 Mart 2002 tarihinde yayınlanan tebliğdeki değerlerin yeni tebliğde 125 kata kadar artırıldığına dikkat çeken Çakar, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından oluşturulan Bilim Kurulu'nun görüşlerinin dikkate alınmadığını belirtti. THD Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Avukat Burhan Çelik, Danıştay'ın 24 Kasım 2004 tarihinde verdiği yürütmeyi durdurma kararının bir ay içinde uygulanması gerektiğini söyleyerek, kararı uygulamayan yetkililerin Anayasa'ya aykırı davranarak suç işlemiş olacaklarını dile getirdi.

AB'ye uyum yalanı Çakar, enerji içeceklerinde kullanılan maddelerin miktarlarının bilim insanlarının itirazlarına rağmen yükseltilmek istenmesinin Bakanlık tarafından mevzuatın Avrupa Birliği (AB) mevzuatına uydurulmaya çalışılması şeklinde izah edilmesinin gerçeği yansıtmadığını dile getirerek, AB'nin bu konuda bağlayıcı bir kararının olmadığını kaydetti. AB üyesi olan Fransa ve Danimarka'da enerji içeceklerinde 150 mg/litre'den daha yüksek kafein miktarına izin verilmediğini vurgulayan Çakar, Japonya, Kanada, Norveç, Malezya gibi ülkelerde yüksek oranda kafein içeren enerji içeceklerinin satılmasının yasak olduğunu ifade etti.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Yeni bir 13 Aralık, yine mücadele... Ankara'da yine, yeni bir 13 Aralık... Ankara'nın soğuğunda, bölgeden gelen 12 yaşındaki bir çocuğun 13 kurşunla öldürüldüğü haberleri, Filistin'de, Irak'ta çocukların katledildiği haberleri ardından gelen yeni bir 13 Aralık... O gün, yani Erdal Eren adlı devrimcinin katledilişinin 24'üncü yıldönümü, yine sloganlarla, marşlarla, alkışlarla ve mücadele yeminleriyle anıldı... Karşıyaka Mezarlığı'nda, "Erdal Eren mücadelemizde yaşıyor" pankartı arkasında buluşan Emeğin Partisi, Emek Gençliği ve Ankara 78'liler Dayanışma ve Araştırma Derneği üyeleri, "Erdal Eren yaşıyor, parti savaşıyor", "Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm", "Katillerden hesabı, emekçiler soracak", "Faşizme ölüm, halka hürriyet" gibi sloganlarla Eren'in katledilişini lanetlediler. Sloganlar, marşlar ve alkışlarla yürüyen topluluk, Mardin Kızıltepe'de 13 kurşunla öldürülen 12 yaşındaki Uğur Kaymaz'ı da anarak, "Uğur'un katili faşist diktatörlük" sloganlarını attılar. Kırmızı karanfillerle adeta bir çiçek bahçesine dönüştürülen Eren'in mezarı başında önce saygı duruşunda bulunuldu, ardından da Eren'e yazılan şiirler okundu. Ankara 78'liler Dayanışma ve Araştırma Derneği'nden Ruşen Sümbüloğlu, "Bugün devrimci değerlerle buluşan her insan, her bıyığı yeni terlemiş senin yaşındaki delikanlı ve gözlerinden ışıltılı bir gelecek taşan her devrimci genç kız ve hepimiz için senin adın, muazzam bir esin kaynağı oldu. Adın, onur, masumiyet, halkın haklı davasına sonsuz bir güven ve ödünsüz bir hayata ad oldu" diye konuştu.

Sevdan sevdamız Emeğin Partisi Ankara İl yöneticisi İbrahim Akkaya, emperyalistler ve onların işbirlikçilerinin ne kadar filizleri kesmeye çalışsalar da yenilerinin yeşerdiğini dile getirerek, "Erdal yoldaş, yoldaşların dün olduğu gibi bugün de mücadeleye sahip çıkıyor. Sen 17 yaşında partili mücadeleyi seçmiştin. Bundan onur duymuştun. Biz de senden onur duyuyoruz. Sevdan sevdamız, andın andımız, kavgan kavgamızdır" dedi. Emek Gençliği Merkez Yöneticisi Cem Gurbetoğlu ise Erdal'ı katledip, gençliği susturabileceklerini zannedenlerin yanıldıklarını, tam tersine, Erdal'ın mahkemedeki dimdik duruşu ile gençliğin önderi ve umudu olduğunu söyledi. Konuşmaların ardından topluluk, yine sloganlarla ve marşlarla önce Erdal Eren'in idamını protesto için pankart asarken askerler tarafından vurularak öldürülen Ercan Koca'nın daha sonra da Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin'in mezarlarını ziyaret ederek çiçekler bıraktılar.

ÖNCEKİ HABER

Ceza İnfaz Yasası Meclis'ten geçti

SONRAKİ HABER

Esin ölümün eşiğinde SSK belge peşinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...