13 Aralık 2004 22:00

Ceza İnfaz Yasası Meclis'ten geçti

12 Eylül zihniyetini yasalaştırdığı eleştirilerine neden olan Ceza İnfaz Yasa Tasarısı, Meclis'ten geçti.

Paylaş
Hükümetin 17 aralık zirvesi öncesinde Meclis'ten geçirmeyi planladığı Ceza İnfaz Yasa Tasarısı tüm tepkilere karşın TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Tasarı, 12 Eylül zihniyetini yasalaştırdığı, cezaevlerinde disiplin cezalarını ağırlaştırdığı, hücre cezası getirdiği, zorunlu çalışmayı dayattığı gerekçesiyle yoğun eleştiriler alıyordu. Hükümetin 17 aralık öncesi Meclis'e getirdiği son tasarı Genel Kurul'da görüşülmeden önce açıklama yapan Adalet Bakanı Cemil Çiçek, "Bu son düzenleme ile alnımız açık bir şekilde zirveye gidiyoruz" dedi. Tasarının görüşmelerine geçildiğinde ise özellikle hücre cezası üzerinde yoğun tartışmalar oldu. "Hücreye koyma cezası"nı düzenleyen madde görüşülürken söz alan CHP Antalya Milletvekili Feridun Fikret Baloğlu, hücre cezasının insani olmadığını belirterek, "İdamdan daha ağır bir ceza... Bu düzenleme metinden çıkarılsın" dedi. Baloğlu, disiplin suçlarını düzenleyen maddeye de karşı çıkarak, cezaevi yönetimine keyfi müdahale hakkı verildiğini söyledi. Adalet Bakanı Cemil Çiçek ise uluslararası belgelerde de yer aldığını ileri sürerek, hücre cezasını savundu. Bu sırada, TBMM Genel Kurulu'na izleyici olarak gelen H.K. (17), Barış Başak (25) ve Hasret Tusun, tasarıyı protesto etmek için pankart açmak istedi. Ancak olaya müdahele eden güvenlik görevlileri, 3 kişiyi polise teslim etti. İHD'lilerin de İstanbul'da protesto ettiği tasarı tartışmaların ardından TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Öne çıkan maddeler 126 maddeden oluşan tasarının öne çıkan bazı maddeleri şöyle:
  • Tasarıda, şartla salıverme yeniden düzenleniyor. Ölüm cezaları hapis cezasına dönüştürülen veya ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezasına mahkum olan siyasi tutuklular, 'ölünceye kadar' cezaevinde kalacak.
  • Ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum olanlar 30 yıl, müebbet mahkumlar ise 24 yıl ceza çektikten sonra koşullu salıverilmeden yararlanabilecek.
  • Kısa süreli hapis cezalarında, zorunlu çalışma yaptırımı uygulanabilecek. Altı ay ve daha az hapis cezaları, hafta sonları ya da sadece geceleri çektirilebilecek.
  • Üç yıldan daha az cezaya çarptırılan 75 yaşın üzerindekiler, cezalarını konutlarında çekebilecek. Bu düzenlemenin yasalaşması, eski başbakanlardan Necmettin Erbakan'ı da cezaevine girmekten kurtaracak.
  • Açlık grevi veya ölüm orucunda bulunan hükümlülere isteklerine bakılmaksızın zorla müdahale edilebilecek.
  • Cezanın infazında mahkumun 'iyileştirilmesi' esas alınacak. 'İyileştirme' çabalarına yönelik olarak hükümlü teşvik edilecek.
  • Disiplin cezası alanlar 'yüksek güvenlikli' cezaevlerine gönderilebilecek.
  • İnfaz kurumlarında habersiz arama gerçekleştirilebilecek. Arama ayda bir kez mutlaka yapılacak.

  • ÖNCEKİ HABER

    Altınızda arabayla döneceksiniz
       dediler

    SONRAKİ HABER

    'Enerji içecekleri yasaklanmalı'

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...