13 Aralık 2004 22:00

Üç kişiden ikisi işsiz

71 milyonluk Türkiye'de her üç kişiden sadece biri çalışıyor. Türkiye'den daha kötü durumda olan tek ülke ise Meksika

Paylaş
Türkiye'de her üç kişiden ikisi işsiz. Genç nüfusun en çok yoğun olduğu Türkiye'de çalışan insan sayısı sadece 23 milyon. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ve Devlet İstatistik Enstitüsü'nün verilerine göre Türkiye'de bir işte çalışanların toplam nüfusa oranı yüzde 32.3'te kalıyor. Bu oran birçok OECD ülkesinde yüzde 50 civarında seyrediyor. Nüfusunun yaklaşık üçte biri çalışan Türkiye, bu durumuyla Meksika'dan sonra ikinci en düşük noktada bulunuyor. Türkiye'de çalışabilen 23 milyon kişi 71 milyona bakıyor.

23 milyon çalışabiliyor Rakamsal olaraksa, 70.9 milyon kişilik bir nüfusa sahip bulunan Türkiye'de bir işi bulunanların sayısı sadece 22.9 milyonda kalıyor. Nüfusun geri kalan yüzde 67.7'si ise işsizler ya da değişik nedenlerle istihdama katılamayanlardan oluşuyor. Türkiye'deki bu duruma karşılık, örneğin İsviçre'de nüfusun yüzde 56.9'u çalışıyor. Türkiye'nin onda biri yani 7.2 milyonluk İsviçre'de, bir işte çalışanların sayısı 4.1 milyonu buluyor. 5.3 milyon nüfuslu Danimarka'da 2.3 milyon kişi bir işte çalışıyor. İzlanda da Danimarka gibi nüfusun yüzde 50'sinin çalıştığı ülke konumunda bulunuyor. 127 milyon nüfuslu Japonya'da çalışanların sayısı 63.3 milyonla toplam nüfusun yüzde 49.7'sine ulaşıyor. ABD'nin 288.6 milyon olan nüfusunun 136.4 milyonu çalışıyor. 82.4 milyon nüfusu bulunan Almanya'da bir işte çalışanların sayısı ise 38.6 milyona ulaşıyor.

Kadınlarda oran yüksek Türkiye'de bir kişi çalışarak kendisiyle birlikte iki kişiye daha bakmak zorunda bulunuyor. Bu miktar diğer ülkelerin bir çoğunda bir kişide kalıyor. Türkiye'de çalışmayanların büyük bölümünü ise ev kadınları oluşturuyor.

ÖNCEKİ HABER

Nastase yenilgiyi kabul etti

SONRAKİ HABER

TEKEL Sigara yeniden satışta

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...