13 Aralık 2004 22:00

Bağdat'ta intihar saldırısı

Irak'ın başkentinde düzenlenen son intihar saldırısında 14 kişi öldü. El Anbar bölgesinde 7 ABD askeri öldürülürken, Felluce ve Musul yine bombardıman altında.

Paylaş
Irak'ın başkentinde düzenlenen intihar saldırısında 13 sivil ve eylemci öldü. El Anbar'da ise direnişçiler 7 ABD askerini öldürdü. Bağdat'ta dün sabah düzenlenen intihar saldırısında, 13 sivil öldü. Yarmuk hastanesinden bir yetkili, Yeşil Bölge girişinde kontrol noktasında meydana gelen patlamada biri kadın 19 kişinin de yaralandığını söyledi. Saldırıyı Ebu Mu-sab Ezzerkavi üstlendi. El Anbar eyaletindeki iki ayrı çatışmada ise toplam 7 ABD askeri öldürüldü. ABD ordusu ölümleri doğrularken, ayrıntılı bilgi vermeyi reddetti. Böylece Mart 2003'ten bu yana Irak'ta ölen ABD askeri sayısı 1296'ya ulaştı.

Felluce'ye bombardıman Bu arada, Amerikan savaş uçakları, Felluce ve Musul kentlerine bomba yağdırdı. Bombardımanda ölen ve yaralananlara ilişkin bilgi edinilemedi. Musul'da önceki gün 8 ABD askeri yaralanmıştı. Felluceli bir görgü tanığı, ABD saldırısının, Amerikan askerlerinin geçen ayki saldırıların yol açtığı enkazın temizlenmesi için kente 700-800 genç adam getirmesi üzerine başladığını belirtti. Söz konusu genç Iraklıların direnişçilere katılmış olabileceği belirtiliyor. Yerel kaynaklar, ABD'nin kimyasal silah kullanması üzerine şehri terkeden direnişçilerin yeniden toparlanıp, kente döndüklerini bildirdi. Buna göre cuma gecesi 800 direnişçi Fırat nehri üzerinden kente giriş yaptı. Felluceli direnişçiler telefonla bazı Arap kanallarına yaptıkları açıklamada, direnişin artması üzerine ABD ordusunun tekrar kimyasal silaha başvurduğunu kaydetti. ABD uçaklarının bir anda Felluce üzerinde üç tür gaz kullandığını belirten direnişçiler, şehir üzerinde kırmızı, sarı ve beyaz renklerin oluştuğunu söylediler.

'Direniş kazanacak' Felluce'deki direnişçilerin liderlerinden Şeyh Abdullah el-Cenabi, şehrin güneyindeki en-Nezal Mahallesi'ndeki Firdevs Cami'inde direnişçilere yaptığı konuşmada, "Kimin güçlü olacağını göreceğiz: Allah mı, Amerika mı? Allah'ın yardımı ve zaferi yakındır. Sabredin, Allah sabredenlerle beraberdir" dedi. "Amerikalılar içimize soktuklarını zannettikleri casuslar ve işbirlikçileri ile övünüyor" diyen Cenabi, "ABD'liler ve işbirlikçileri bilsinler ki, biz de Bağdat'taki Pentagon'a bağlı tüm birimlerin içine casuslarımızı soktuk" iddiasında bulundu. Abdullah el-Cenabi, şehirde bulunan ABD askerlerine ait toplu mezarların görülmesi için gazetecilere Felluce'ye girme izni verilmesini de istedi.

Tercüman öldürüldü Diğer yandan, Kuzeydeki Kerkük kentinde silahlı saldırıya uğrayan iki kişi öldü. Polis, ölenlerden birinin ABD ordusu için çalışan Iraklı bir tercüman, diğerinin ise yoldan geçen bir kişi olduğunu söyledi. Önceki akşam, Basra kentindeki İngiltere Konsolosluğu'na da havan saldırısı düzenlendi. Bağdat'ın güneybatısındaki bir Irak Ulusal Muhafızları kontrol noktasına silahlı kişilerin düzenlediği saldırıda ise bir Irak askeri öldü. Her gün onlarca kişinin öldürüldüğü Irak'ta trafik de can aldı. İran sınırı yakınlarındaki İmam Veys bölgesinde bir otomobille çarpışan yolcu dolu minibüsün infilak etmesi sonucu 21 kişi can verdi.

Öğretim üyeleri öldürülüyor İşgalin başından bu yana geçen 20 ay içinde, ülkedeki eğitim-öğretim kurumlarının işleyişi de durma noktasına geldi. Üniversitelerde görev yapan 37 öğretim görevlisi suikastler sonucu katledildi. Sünni bölgelerinde birçok okul baskılar nedeniyle kapalı. Güvenlik sorunu sebebiyle 1600'ü aşkın öğretim görevlisi de ülkeyi terketmiş durumda.

ÖNCEKİ HABER

Dünyayı aldatma programı

SONRAKİ HABER

Dev bir sendika doğuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...