12 Aralık 2004 22:00

'Birliğimizi bozamazlar'

TÜMTİS Genel Kurulu sona erdi. Yeni yönetim dün yapılan seçimlerle belirlendi. Sabri Topçu yeniden genel başkan oldu. Kongrede söz alan delegeler, saldırılara karşı daha fazla birlik ve mücadele çağrısı yaptılar.

Paylaş
TÜMTİS'in önceki gün başlayan Olağan Genel Kurulu, dün yapılan seçimlerle sona erdi. Sabri Topçu'nun yeniden genel başkan seçildiği kongrede yönetim kurulunu oluşturan diğer isimler şöyle belirlendi: Abidin Kandeğer, Gürel Yılmaz, Seyfi Erez, Kenan Öztürk, Muharrem Yıldırım, Halil Çekin, Mehmet Doğan, Nurettin Kılıçdoğan. Genel kurulun kapanış konuşmasını yapan Genel Başkan Sabri Topçu, "bundan sonra görevlerinin daha zor olduğunu" ifade etti. Sermayenin emekçilere karşı saldırılarını artırdığı bir dönemde emekçilerin ortak mücadelesinin daha da önem kazandığını vurgulayan Topçu, başarının birleşmekten geçtiğini söyledi. Genel Kurul'un önceki günkü bölümünde konuşan delegeler ise örgütlenme çabalarını, karşılaştıkları zorlukları ve mücadele deneyimlerini aktardılar. Hemen tüm delegeler, sendikalarına yönelik saldırıların işçilerin birliğini bozmasına izin vermeyeceklerini dile getirdiler.

'Cebimizden para çıkmadı' Sendikalaştıkları için işten atılan Kargo Lider işçilerinden Bülend Elikar, geçen hafta merkez yöneticileri de dahil toplu bir gözaltı yaşadıklarını hatırlatarak, kendilerine ve sendikalarına yönelik karalama kampanyası başlatanları kınadıklarını vurguladı. İşçiler üzerindeki sömürünün arttığını, emekçilerin açlığa itildiğini dile getiren Elikar, "Gözaltında üst araması sırasında 17 arkadaşın cebinden 100 bin lira dahi çıkmadı. Bu herhalde ülkemizde çalışanların durumuna açık bir örnektir" diye konuştu. 19 Eylül'de işten atıldıklarından beri direnişte olduklarını belirten İzmir Ambalaj işçisi Cem Ali Çolak da başka arkadaşlarının işten atılmaması için direndiklerini ve bunu başardıklarını söyledi. Diğer sendikalardan destek göremediklerinden yakınan Çolak, "Bu mudur sizin birlik, dayanışma dediğiniz?" diye sordu.

Direnişteki işçilere selam Gram Gıda işçilerinin, İzmir Ambalaj, Kargo Lider işçilerine selamlarını getirdiğini söyleyen Ankara delegesi Süleyman Bilecan, 9 yıl önce sendikaya üye olurken kendisine "Bu sendikaya üye olmanın ateşten gömlek giymek" olduğunu söylediklerini belirterek, "Ben bu sendikanın bayrağını kefen olarak giymeye hazırım" dedi. Malatya delegesi Ali Can ise bir zamanlar genel sekreterleri olan kişinin sendikayı bölmeye çalıştığını ifade ederek, şunları söyledi: "Eğer sendikacılık yapacaksanız, gidin binlerce örgütsüz işçi var, onları örgütleyin, ekmeklerinin yanına bir zeytin koyun. Ama bunlar ne yapıyorlar? Gelip 17 kişilik Malatya işçisini köyün imamı ile muhtarı ile kandırmaya çalışıyorlar. Buna izin vermedik, hiçbir zaman da vermeyeceğiz."

'Yuvanıza dönün' Nakliyat-İş Sendikası'nın üç arkadaşlarını toprağa, üçünü hapse gönderdiğini, 100 kişiyi işsiz, 500 kişiyi de aç bıraktığını belirten İzzet Özkan, Topkapı Ambarı'nda çalışan işçilere "Yuvanıza dönün" çağrısında bulundu.




Uluslararası dayanışma Kongrenin dünkü bölümü, İngiltere Demiryolu ve Liman İşçileri Sendikası (RMT) Genel Başkanı Tony Donaghey'in konuşmasıyla başladı. "Yaşasın sınıf dayanışması" sloganı eşliğinde kürsüye gelen Donaghey, İngiltere hükümetinin toplu taşıma sektörünü yok etmek istediğini belirterek, sendikalarına karşı ciddi saldırılar bulunduğunu söyledi. Savaşa harcanan paranın eğitim, sağlık ve ulaşıma yatırılmasını isteyen Donaghey, "Saldırılara karşı birlikte durmalıyız, sendikalarımız arasındaki dayanışmayı daha da güçlendirmeliyiz. Dünyanın bütün işçileri birleşin" dedi. RMT Yönetim Kurulu Üyesi Dave Collinson da TÜMTİS'in kongresinden umutlandıklarını belirterek, "Gösterdiğiniz sevgi ve sıcak ortam için, bu duyguları bize yaşattığınız için teşekkür ediyorum" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

AP'ye ve TBMM'ye mektup

SONRAKİ HABER

Sendikadan sonra avukat vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...