12 Aralık 2004 22:00

Felluce'ye bir ses de
   Ankara ve İzmir'den

Irak'ı işgal ederek kan gölüne çeviren ABD ile siyonist politikaları ile Filistin halkına kan kusturan İsrail, Ankara'da düzenlenen "Diren Felluce, Diren Filistin Seninleyiz. ABD Vahşetine Son" mitingi ile protesto edildi.

Paylaş
Irak'ı işgal ederek kan gölüne çeviren ABD ile siyonist politikaları ile Filistin halkına kan kusturan İsrail, Ankara'da düzenlenen "Diren Felluce, Diren Filistin Seninleyiz. ABD Vahşetine Son" mitingi ile protesto edildi. Mardin'de 12 yaşındaki Uğur Kaymaz'ın katlinin de kınandığı mitingde, Eğitim Sen'in kapatılmaya karşı verdiği mücadelesine de destek geldi. EMEP, DEHAP ve SDP Ankara il örgütlerinin düzenlediği mitinge, DİSK Ankara Temsilciliği, Ankara 78'liler Derneği, KESK Ankara Şubeler Platformu, İHD Ankara Şubesi ve üniversite gençliği de katıldı. Abdi İpekçi Parkı'na kadar yapılan yürüyüşte üç partinin "Filistin'de, Irak'ta intifada sürüyor, direniş büyüyor" ortak pankartı dışında, emperyalizmi ve Irak'ın işgalini kınayan pankartlar açıldı. Mardin Kızıltepe'de öldürülen 12 yaşındaki Uğur Kaymaz'ın fotoğrafları "Yargısız infaz" yazısı ile yakalarda taşındı. Kortejin en önünde parti bayrakları ve Uğur Kaymaz'ın fotoğrafı ile yürüyen çocuklar, "Çocuklar ölmesin, şeker yesinler" derken, sık sık "Katil ABD, işbirlikçi AKP", "Diren Felluce, Diren Filistin seninleyiz", "Katil ABD Ortadoğu'dan defol", "İşgale değil, direnişe destek" sloganları atıldı.

AKP'den lojistik destek Mitingde ilk konuşan EMEP Genel Başkan Yardımcısı Haydar Kaya, ABD'nin Irak'ta, İsrail'in Filistin'de mazlum halkların kanını akıtmaya devam ettiğini, AKP hükümetinin de Irak'taki işgalçi güçlere lojistik destek sağladığını söyledi. AKP'nin bir yandan da sağlığı ve sosyal güvenliği tasfiye etmek, SSK hastanelerini ve Köy Hizmetleri'ni peşkeş çekmek istediğini belirten Kaya, Ceza İnfaz Yasa Tasarısı ile de mahkumların tüm haklarının gaspedilmesinin amaçlandığını dile getirdi. Kaya, Kürt sorununun yok sayıldığını, operasyonların devam ettiğini, Kızıltepe'de 12 yaşındaki Uğur Kaymaz'ın bedenine 13 kurşun sıkıldığını hatırlattı. "Bir demokratikleşme söylemlerine bakın, bir de bunlara bakın" diyen Kaya, AB'nin de Türkiye'ye demokrasi ve refah getirmeyeceğini ifade etti. Türk'ü, Kürt'ü, Alevisi, Sünnisiyle Türkiye emekçilerinin birleştiği takdirde tablonun değiştirebileceğini belirten Kaya, "Yeter ki ortak mücadeleyi büyütelim" dedi. SDP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kahya ise Amerika'nın Irak'ta yaptığının "insan canını almaktan başka bir şey olmadığını" kaydederek, ABD'nin insan haklarından "katliam yapmayı" anladığını kaydetti. Türkiye'de de antidemokratik uygulamaların devam ettiğini, Kürt sorununun çözümsüz bırakıldığını söyleyen Kahya, "Haydi vicdanlarımızı, emeklerimizi, direniş duygularımızı birleştirelim, Omuz omuza vererek, her yerde umudun, direnişin bayrakları olalım" dedi. DEHAP Ankara İl Başkanvekili Mehmet Kaya ise Irak ve Filistin'deki savaş politikalarının Türkiye'de de görüldüğünü belirterek, Kürt sorununun "Düşünmezsen, yoktur" anlayışıyla çözümsüz bırakıldığını söyledi. Kürt sorununun çözümünün bir çok sorunun çözümünde kilit rol oynayacağını belirten Kaya, inkar ve imha politikalarından vazgeçilmesi gerektiğini ifade etti. Kaya, sözlerini "Barışa ve kardeşliğe bir şans verelim. Yaşasın halkların kardeşliği. Bıji bıratiye gelan" diye noktaladı.

Barış için birleşilmeli DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün ise "Irak'ta işgale son verilmesi, barışın sağlanması{ için birleşmeliyiz" diye konuştu. 13 yaşındaki Deniz Ortakçı da, Uğur Kaymaz, Filistinli ve Iraklı çocuklara ithafen bir şiir okudu. Şair Selma Ağabeyoğlu, Felluce'ye desteğini şiir dizeleriyle dile getirdi. Mitingin en coşkulu anı ise "işgale ve katliama karşı direnen halklara selam olması" vesilesi ile beyaz güvercinlerin havaya uçurulması oldu. Üç parti yöneticisinin havaya bıraktığı "barış, kardeşlik ve demokrasi"yi simgeleyen güvercinler, uzun süre miting alanının üzerinde dolanarak, topluluğun sloganları ile karşılaştı. Miting, Arapça, Türkçe ve Kürtçe ezgilerin dinlenmesiyle sona erdi.




İşbirlikçiye protesto Emeğin Partisi İzmir İl Örgütü'nün düzenlediği, "ABD Vahşetine Son" mitinginde ABD'nin Irak'ta sürdürdüğü katliamlar ve AKP'nin ABD yanlısı uygulamaları protesto edildi. Mitingde Irak halkına destek mesajı verildi. Bornova Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen ve 2000'i aşkın kişinin katıldığı miting için Bornova Stadı önünde toplanıldı. EMEP'liler, "Diren Felluce, diren Filiistin seninleyiz, ABD vahşetine son", "İşgalci ABD işbirlikçi AKP", "İşgale, Nato'ya hayır", "Katil ABD Ortadoğudan defol, işgalciye değil direnişe destek" pankartlarıyla mitinge katıldı. Emek Gençliği de, "ABD askeri olmayacağız, Üniversitelerimizi sermayeye, geleceğimizi ABD'ye teslim etmeyeceğiz" pankartıyla yerini aldı. EMEP üyeleri, "ABD kuklası iktidar istemiyoruz", "Uğur'un katili bulunsun hesap sorulsun","Katil ABD, katil Şaron" sloganlarını attı. Mitinge ÖV-DER, TÜMTİS ve sendikalı oldukları için işten atıllan Altınbaşak işçileri ile bir çok sendika temsilcisi de katıldı. Irak ve Filistin'de ABD ve İsrail işgaline karşı direnirken hayatını kabedenler için yapılan saygı duruşunun ardından EMEP İzmir İl Başkanı Cabbar Demirci, DİSK'ten Ege Bölge Temsilcisi Azad Fazla, Türk-İş'ten Belediye-İş 6 No'lu Şube Başkanı Atilla Pasin, KESK'ten de Eğitim-Sen 6 No'lu Şube Başkanı Adil Serim ve TYS'den Bülent Habora birer konuşma yaptı.

ÖNCEKİ HABER

Kürt dili konferansı

SONRAKİ HABER

Hıristiyan kardeşlerinden
   Erdoğan'a destek yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...