12 Aralık 2004 22:00

Farklı kültürlerin buluşması

Diyarbakır Edebiyat Günleri'nde; Kürt, Arap, Türk, Laz ve Ermeni edebiyatçılar bir araya geldi. Farklı kültür, dil ve kimliklerin buluştuğu etkinlikleri çok sayıda kişi izledi.

Paylaş
Bu yıl ikincisi düzenlenen "Diyarbakır Ebebiyat Günleri"nde 17 söyleşi, 16 panel ve 9 şiir dinletisi olmak üzere toplam 42 etkinlik gerçekleşti. Etkinliklere, Suriye, Lübnan, İran, Irak ve Avrupa'dan, birçok yerli ve yabancı yazar katıldı. Kürt, Arap, Türk, Laz ve Ermeni edebiyatçıların konuk olduğu edebiyat günleri, farklı kültürleri, dilleri ve kimlikleri bir araya getirdi. Dört ülke ve Avrupa'ya dağılmış olan Kürt edebiyatçıların ve yazarların yüzyüze gelmelerine fırsat sunması, edebiyat günlerinin bir diğer önemli yanıydı.

Yelpaze genişti Bu yılki programda Kürtler dışında farklı etnik topluluk ve halkların edebiyatları tartışıldı. Örneğin "Fars Edebiyatı" konulu panelde konuşan Muhammed Azram, modern Fars şiirinin temsilcisi olarak şiirde kuramsal anlamda yeni bir açılım yapmanın deneyimlerini aktarıyordu. Çerkezê Reş, "Ortaçağ Ermeni Edebiyatı'nda Kürtler"i anlattı. Lokman Deriki, Adil Mahmud ile Munser Masri'nin katıldığı "Yaralı Kent Beyrut'tan Bir Seda" başlılık panel yapıldı. Diyarbakır'da öğretmenlik yapan Süryani Yazar Mehmet Şimşek'in "Diyarbakırlı Süryani Edebiyatçı ve Dilbilimci Naum Faik" konulu söyleşisine katılım az olmasına rağmen, edebiyat günlerinin en ilgi çekici etkinliklerinden biriydi. Yine "Ortadoğu'da Edebiyat ve Etkileşimi" konulu panelde, Mehmedali Barış, Lazların kültürleri, edebiyatları ve dilleri hakkında bilgi verirken, Ermeni Yazar Sarkis Seropyan, Ermeni, Laz ve Kürtlerin buluştuğu ortak noktaları fıkralarla, satır arası samimi iğnelemeleriyle anlattı.

Mitoloji ve edebiyat Etkinliklerdeki panel ve söyleşilere olan ilgi ise, farklı değerlerle kendisini gösterdi. İlk iki gün etkinliklerin çoğu geniş bir izleyici kitlesi topladı. "Mitoloji, efsaneler ve edebiyat" konulu panelin konuşmacısı Prof. Dr Celîlê Celîl Kürt mitolojisini "bir derya" olarak tanımladı. Şêrko Cihani ve kardeşi Şemrin Cihani'nin katıldığı "İran'da Kürt Edebiyatı" başlıklı panel, Kürt Enstitüsü'nde gerçekleşti. İlgili ve kalabalık bir dinleyici kitlesine karşı konuşan Şêrko Cihani, Kürtler'in İslamiyet'ten önceki Zerwan, Zerdüştlük, Yezidilik gibi dinler üzerine yaptığı araştırmaları anlattı. Cihani'nin Zerwan dininin "Zaman-mekân-hareket-fikir" üzerine kurulu materyalist içerikli bir din olduğunu anlatması panelin en ilgi çekici bölümüydü.

'Popüler' isimler Ancak sonraki günler bu popüler isimlerin katıldığı etkinlikler dışında katılımcı sayısında bir azalma olduğu görüldü. İzleyicilerin önemli bir bölümünü oluşturan lise ve üniversite öğrencileri, çoğunlukla popüler olan yazarlara ilgi gösterdi. Örneğin Cezmi Ersöz'ün söyleşisine gelen izleyiciler dakikalarca ayakta sıra bekledi, sonra içerde yer bulamayanlar ayakta durma ızdırabına iki saat katlandılar. Kanada'dan gelen dilbilimci Amir Hasanpour'un "Dil Siyaseti" başlıklı söyleşisini 100 civarında kişi izlerken, bu söyleşinin hemen ardından aynı yerde söyleşi gerçekleştiren Tuna Kiremitçi'nin söyleşisini 400 kişi izledi. Programda adı geçen Hasan Bülent Kahraman'ın gelmemesi hayal kırıklığı yarattı.

ÖNCEKİ HABER

Evde mum ışığında ders

SONRAKİ HABER

Kürt dili konferansı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...