12 Aralık 2004 22:00

Gençler Erdal Eren'i andı

Emek Gençliği ve Sosyalist Demokrasi Gençliği ortak basın açıklaması düzenleyerek Erdal Eren'i andı. Kadıköy İskele Meydanı'nda dün akşam toplanan gençler, "Gençlik gelecek, gelecek "Sosyalizm", "Yaşasın tam bağımsız Türkiye" sloganları eşliğinde yürüdüler.

Paylaş
Emek Gençliği ve Sosyalist Demokrasi Gençliği ortak basın açıklaması düzenleyerek Erdal Eren'i andı. Kadıköy İskele Meydanı'nda dün akşam toplanan gençler, "Gençlik gelecek, gelecek "Sosyalizm", "Yaşasın tam bağımsız Türkiye" sloganları eşliğinde yürüdüler. Erdal Eren'in ve Uğur Kaymaz'ın fotoğraflarını, "İnadına hepimiz Erdal Ereniz", "Yargısız infazlara son, katiller yargılansın" yazılı dövizleri taşıyan grup adına ortak açıklamayı okuyan Emek Gençliği yöneticisi Orhan Atan, Erdal Eren'in mücadelesinin takipçisi oduklarını söyleyerek, "Erdal Eren tam bağımsız Türkiye mücadelesinde emperyalistlerin işbirlikçileri tarafından düzmece bir yargılamanın sonucu idam edilmiştir" dedi. Atan, geçen 24 yılda Türkiye'nin ABD, AB, IMF, DB gibi devlet ve kurumların oyuncağı haline getirildiğini ve ABD'nin Irak ve Filistin'de gerçekleştirmiş olduğu katliamlara ortak olduğunu belirtti. "Darbe koşullarında 17 yaşında Erdal'ı idama gönderenler, bugün demokrasi nutukları eşliğinde 12 yaşındaki Uğur Kaymaz'ı kurşuna dizmiştir" diyen Atan, tam bağımsız demokratik bir ülke için bayrağı sonuna kadar taşıyacaklarını duyurdu.


Erdal Eren suç işlemedi

Yusuf Baştuğ Henüz 17 yaşındayken 12 Eylül darbesinin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensubu bir askeri öldürdüğü iddiasıyla idam edilen Erdal Eren'in bugün 24. ölüm yıldönümü. Daha çocuk denilebilecek bir yaşta, yaşı büyültülerek 13 Aralık 1980 tarihinde askeri cunta tarafından Mamak Askeri Cezaevin'den alınarak idam edilen Erdal Eren'in cezaevinde, hücresi önünde er olarak gözetmenliğini yapan Hayrettin Turan Erdal'ın suçsuz yere öldürüldüğünü kaydetti. Şimdi Şakirpaşa Mahallesi'nde bakkal dükkanı işleten Turan, Erdal'a 'Neden asker öldürdün?' diye sorduklarında Erdal'ın her defasında 'Ben asker öldürmedim' yanıtını verdiğini söyledi. Denizli'den üç aylık görevli er olarak Ankara Mamak'a gelen Dersimli Hüseyin Turan, 15 gün birlikte kaldığı Erdal ile geçen günleri ve o dönemi gazetemize anlattı. Erdal Eren'in Mamak Cezaevi A Blok'ta tek kişilik hücrede kaldığını aktaran Turan, sadece siyasi tutukluların kaldığı cezaevinde sağ-sol davalarından birçok kişinin bulunduğunu bildirdi. Mahkûmlar intihar etmesin diye başlarında onları gözetleyip, kontrol ettiklerini ifade eden Turan, "Çünkü 7 TİP'li öğrenciyi öldürenlerden birisi cezaevinde intihar etmişti. İntihar eden kişi öğrencileri öldürdüğünden pişman olup olmadığını sorduğumuzda 'Pişman değilim' diyordu. Sonra da kendini tuvalette çarşafla astı" dedi.

'Havalandırması bile yoktu' Cezaevine getirilen tutukluların işkence ve kötü muamele gibi nedenlerle bitkin düştüklerini dile getiren Turan, Cezaevine Adalet Partisi'nden aralarında Oğuzhan Asiltürk, Avni Çarsıncaklı gibi isimlerin bulunduğu 18 milletvekilinin de getirildiğini, ancak milletvekillerinin sapasağlam, pikniğe gider gibi ellerinde içi giyecek ve yiyecek dolu valizlerle cezaevine geldiklerini vurguladı. Tutuklulara sabah-öğlen-akşam eğitim verildiğini anlatan Turan, "Herkes dahil olmak üzere Erdal'a da yemeğin dışında hiçbir şey verilmiyordu. Cezaevinde baskı vardı, gazete bile okunmuyordu. Erdal'da tek kişilik hücrede kalıyordu. Sürekli hücredeydi yani, havalandırması da yoktu" diye konuştu.

'Suçsuzdu' Kendilerine Erdal'ın asker öldürdüğü bilgisini verdikleri için Erdal'a 'Neden asker öldürdün?' diye soru sorduklarını, Erdal'ın da kendilerine cevap olarak sürekli askeri öldürmediğini söylediğini aktaran Turan, "Bir gün gece 01:00 - 03:00 saatlerinde nöbet için görevliydim. En son Erdal ile o saatte onu idama götürürlerken koridorda karşılaştım. Çok sakin görünüyordu. Geride kalanlar için mektup bile bırakmıştı. Henüz sakalı bile çıkmayan, tıfıl birisiydi. Gece onu idama götürürlerkenki hali aklıma geliyor, üzülüyorum. Suçsuz bir insanı yazık, idam ettiler. Erdal idam edildikten sonra biz geçici görevle geldiğimiz Mamak'tan yine askerliğimizi tamamlamak üzere Denizli'ye gönderildik" diyerek konuşmasını bitirdi.

ÖNCEKİ HABER

Farklılıklara EVET
   ayrılıkçılığa HAYIR!

SONRAKİ HABER

SHÇEK'ten özürlü hakları ihlali

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...