12 Aralık 2004 22:00

Farklılıklara EVET
   ayrılıkçılığa HAYIR!

Onbinlerce Diyarbakırlı; dün yaptıkları bir mitingle hükümetin, sermaye partileri ve basınının, Kürtleri ve haklarını linç etme tutumuna yanıt verdi.

Paylaş
Avrupa'da yayınlanan bazı gazetelere ilan vererek kimlik, dil ve kültürlerinin anayasal güvenceye kavuşturulmasını talep ettikleri için günlerdir linç edilmek istenen Kürtler, Diyarbakır'da sokağa indiler. İlanda yer alan isteklerinin arkasında olduklarını ifade eden on binlerce Kürt, "Farklılıklara evet, ayrılıkçılığa hayır" mesajı verdi. Mitingde yapılan konuşmalarda Kürt sorununun, Türk ve Kürt halkı arasında çözüleceği vurgulandı. DEHAP ve Diyarbakır Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen; "Farklılıklara Evet, Ayrılıkçılığa Hayır" mitingi için sabahın erken saatlerinde yollara dökülen onbinlerce kişi, İstasyon Meydanı'nda bir araya geldi. Çevre illerden gelenlerin büyük bir bölümü ise yollarda polis engeline takıldı. Silopi ve Erzurum'dan gelenlerin yolda trafik kazaları geçirmeleri alanda üzüntü yaratırken; kimlik kontrol noktalarında polisle sık sık tartışmalar yaşandı.

Ateşkes çağrısı DEHAP Diyarbakır İl Başkanı Celalettin Birtane, Demokrasi Platformu Sözcüsü Ali Öncü'nün ardından kürsüye gelen Barış İçin Aydın Girişimi Sözcüsü Akın Birdal, hükümete ve AB yetkililerine seslenerek, "Diyarbakır'ı bölgeyi, Kürtleri görmezlikten gelmeyin. Bölgenin silahların susmasına, barışa hasretini görmezden gelmeyin" dedi. Operasyonların durması, silahların susması ve bölgeye istihdam olanağının sağlanmasını isteyen Birdal, mayınların temizlenmesini talep etti. Genel affın çıkarılması gerektiğini ifade eden Birdal, ateşkes çağrısı yaparak, "Ateşkes diyalogun yolunu açar" diye konuştu.

'Roj TV Ankara'dan yayın yapsın' Daha sonra alkışlar arasında kürsüye davet edilen DEP eski Milletvekili Hatip Dicle, Kürt sorunu konusunda atılan adımları yeterli bulmadıklarını söyledi. Türkiye'ye koşul istemeden müzakere tarihinin verilmesini isteyen Dicle, "Şunu çok iyi biliyoruz ki, Kürt sorununu Türkiye'deki 70 milyon halkla birlikte çözeceğiz. Ne AB'den ne de başka bir yerden çözüm beklemiyoruz. Biz sorunu, halklar olarak kendi gücümüzle çözeceğiz" dedi. AB'den Kürt sorununa adını koymasını talep eden Dicle, şöyle devam etti; "Temel düşüncemiz ne inkâr ne ayrılık. Kürtlerin demokratik hakları, kimlikleri ve kültürleri anayasal güvence altına alınmalıdır. Biz Roj TV'nin Brüksel'den değil, Ankara'dan, İstanbul'dan yayın yapmasını istiyoruz. AB'de, Ankara'da bilmeli ki; Kürtlerin talepleri nettir, barış ve kardeşlik temelinde Kürt sorununa çözüm istiyoruz."

Erdoğan'a sorular DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ise Kürtlerin Brüksel ve Diyarbakır'da dile getirdiği taleplerin provokasyon olarak değerlendirildiğini hatırlattı. Buna Başbakan ve hükümetin diğer yetkililerinin de dahil olduğuna işaret eden Bakırhan, "Kürtler bu talepleri sanki bugün dile getirmişler gibi şaşırıyorlar. Sayın Erdoğan, Kürtlerin içi boş taleplerle geleceğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz" dedi. AB'de dahil hiç kimsenin Kürtlerden içi boş taleplerle gelmesini beklememesi gerektiğini vurgulayan Bakırhan, Erdoğan'a seslenerek; "Siz korkan, geri adım atan, ürken Kürtleri göremezsiniz. Milyonlarca Kürt talepleri ile hep var olacaktır. Sayın Başbakan bizim taleplerimizi beğenmiyorsunuz. Peki sizin öneriniz nedir. Siz Kürt sorununu Kızıltepe de bir çocuğu öldürerek mi çözeceksiniz. Siz infazda sorumlu olan kaymakamı vali yardımcısı yaparak mı çözeceksiniz. Yoksa bir çobanı öldürerek mi çözeceksiniz" diye sordu. Özgür Toplum Partisi Genel Başkanı Ahmet Turan Demir'inde bir konuşma yaptığı mitinge EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel'de mesaj gönderdi.

Mitingin ardından saldırı Mitingin ardından şehir merkezine yürüyen halka polis saldırdı. Saldırı sırasında çok sayıda kişi yaralandı.


MİTİNGTEN NOTLAR...
  • Miting alanına, "Kürt-Türk kardeşliğiyle Avrupa Birliği'ne", "Türkiye'ye demokrasi, Kürtlere özgürlük, "Avrupa Birliği'ne evet", "Yaşasın Diyarbakır-Ankara-Brüksel hattı", "Kürt halkı muhatabını arıyor", "Farklılıklara evet, ayrılıkçılığa hayır", "Ne Lozan Ne Sevr Demokratik Cumhuriyet" pankartları asıldı
  • Miting sırasında Mardin'de öldürülen Uğur Kaymaz'ın küçük kardeşi Kürtçe şiir okudu. Uğur Kaymaz'ın fotoğraflarının da taşındığı mitingde, şiir okunduğu sırada bütün kitle zafer işareti yaparak saygı duruşuna geçti.
  • 1. ve 2. Barış Grubu üyeleri, "Güneşin yoldaşları, barışın elçileri" anonsuyla sahneye davet edildi. Halkı çiçeklerle selamlayan grup üyeleri, "PKK halktır halk burada" solganları ve zafer işaretleriyle karşılandı.
  • Miting alanına açılan 4 caddede polis kimlik kontrolü ve üst araması yaptı. 18 yaşından küçük olanlar ve kimliği bulunmayanlar alana alınmadı. Polis döviz ve pankartların çıta ve tahtalarını söktürdükten sonra alana aldı.
  • Mitinge katılmak üzere Şırnak'tan yola çıkan 200 araçlık konvoyda yer alan 3 araç buzlanmadan dolayı takla attı. Kazada 3 kişi yaşamını yitirirken, 7 kişi de yaralandı.


    KÜRTLERİN TALEPLERİ
  • Kürt kimliği anayasal ve yasal güvenceye kavuşturularak, asli kuruculuğu kabul edilmelidir...
  • Düşünce ve örgütlenme önündeki yasal ve idari engeller kaldırılmalıdır...
  • Kürtçe eğitim dili olarak okutulmalıdır...
  • Zorla göç ettirilenlerin köylere dönüşü sağlanmalı; bunun için idari, hukuksal ve ekonomik destek sunulmalıdır.
  • Koruculuk, ekonomik ve sosyal tedbirler alınarak kaldırılmalıdır...
  • Bölgede ekonomik kalkınma seferberliği başlatılmalı, devlet destekli yatırım yapılmalı.
  • "Toplumsal Barış ve Demokratik Katılım Yasası" çıkarılmalı. Bununla Öcalan'ın, gerillanın, cezaevlerindekilerin ve yurtdışındakilerin hiçbir kayıt konmadan, demokratik siyasal yaşama katılmaları sağlanmalı...


    İSTANBUL'DA DA EYLEM Türkiye'ye, 17 Aralık'taki AB zirvesinde müzakere tarihi verilmesini isteyen DEHAP İstanbul İl Örgütü, Taksim Gezi Parkı'nda basın açıklaması düzenledi. Yaklaşık 300 kişinin katıldığı açıklama sırasında "Barışa bir ses, çift taraflı ateşkes", "Katiller bulunsun hesap sorulsun" sloganları atılırken; çocuklarda Uğur Kaymaz'ın fotoğraflarının olduğu önlükler giydi. DEHAP İstanbul İl Başkanı Cemal Kavak, Kürt sorununun bugüne kadar çözümsüz kalmasında AB'nin de payı olduğunu ve çıkarlar dengesine göre hareket ettiğini söyledi. "Avrupa bu vebalden kurtulmalı, sorunu kendi coğrafyasına taşımalıdır" diyen Kavak şöyle devam etti; "AB, 17 Aralık'ta Türkiye'ye evet demelidir. Biz demokrasi güçleri olarak AB'li ya da AB'siz Kürt sorununu Kürt ve Türk halkları arasında çözüleceğine yürekten inanıyoruz. Ve diyoruz ki; Farklılıklara evet ayrılıkçılığa hayır " Eyleme Özgür Toplum Partisi, Barış Anaları, MKM, DEH gibi kurumlarda destek verdi.

  • ÖNCEKİ HABER

    Bilgi mahkeme yoluyla alınacak

    SONRAKİ HABER

    Gençler Erdal Eren'i andı

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa