12 Aralık 2004 22:00

Vatandaş belediye vergisinde ezilecek

Hükümet belediyelerin gelirlerini düzenleyen yasayı değiştiriyor. Taslak belediyelere halktan her türlü vergiyi alma hakkı veriyor

Paylaş
AKP Hükümeti "İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanun Tasarısı Taslağı" hazırladı. Taslak belediyelerin elektrik gaz tüketiminden, suya, haberleşmeden konaklamaya kadar belediye sınırları içindekilerden her türlü vergiyi alma hakkı veriyor. Ayrıca mevcut vergi ve harçları da artırıyor. Edinilen bilgiye göre, Başbakanlık'ta çalışmaları devam eden "İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanun Tasarısı Taslağı" ile yerel yönetimlerin gelirleri vatandaştan daha fazla para toplanarak artırılıyor. Taslak ile yeni gelir kaynaklarının yanı sıra vergi ve harçlar da yeniden düzenleniyor. Düzenlemede, çevre temizlik vergisi hariç, belirlenen vergi tutarlarının, birinci grup belediyelerde yüzde 100, 2. grupta yüzde 90, 3. grupta yüzde 80, 4.grupta yüzde 60, 5.grup belediyelerde de yüzde 50 uygulanması planlanıyor. Belediye grupları da İçişleri Bakanlığı'nca 5 yılda bir belirlenerek. öngörülüyor. Belediye Gelirleri Kanunu'nu yeniden düzenleyen İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanunu ön taslağında öngörülen oran ve tutarlar şöyle:

- Tüketenlerden vergi: Elektrik, havagazı, doğalgaz ve likit petrol gazı tüketenlerden, satış bedeli üzerinden vergi alınacak. Vergi oranı, havagazı, doğalgaz ve likit petrol gazında yüzde 1, elektrikte yüzde 5, imal, istihsal, depolama, taşıma, yükleme, boşaltma ve soğutma işlerinde de kullanılan elektrik ve gaz için de yüzde 1 olacak.

- İlan ve reklam vergisi: Vergi oranı, ulusal yayın yapan radyo ve televizyonlarla ülke genelinde dağıtılan gazetelerde yayınlanan ve dağıtılan her türlü ilan ve reklam bedelinin yüzde 3'ü. Bölgesel düzeyde yayın yapanlar için yüzde 2'si. Mahalli düzeyde yayın yapanlar içinse yüzde 1'i. Dükkânlara alınan her türlü levha, yazı ve resim gibi metrekaresinden yıllık olarak 100 YTL alınacak. Motorlu taşıt araçlarına konan ilan ve reklamların her bir metrekaresinden yıllık 20 YTL, cadde, sokak ve kaldırımlar üzerindeki ilanlar metrekaresinden haftalık olarak 8 YTL, ışıklı veya projeksiyonlu ilan ve reklamlarda 100 ile 200 YTL alınacak.

- Eğlence vergisi: Biletle girilen konserler, at yarışları, sirkler, lunaparklar ve benzeri eğlence yerlerinden yüzde 10, spor-toto, spor-loto, sayısal-loto ve benzeri şans oyunlarının oynanmasından yüzde 5, müşterek bahislerden de yüzde 20 oranında alınacak. Eğlence yerleri için 15 YTL, atari ve internet salonları, her türlü makine ile oyun oynanan yerlerde 4 YTL, köylerde bulunanlar hariç kahvehane, kıraathane ve kafe gibi eğlence yerlerinde 2 YTL, bunların dışında kalan eğlence yerlerinde de 15 YTL olacak.

- Haberleşme vergisi: Sabit telefon, telsiz, teleks, faks ve data, sabit telefon kartı ve jeton ile yapılan haberleşmelerde yüzde 5 olarak uygulanacak.

- Yangın sigortası: Yangın sigortalarından alınan primler, yangın sigortası vergisine tabi olacak. Bu verginin mükellefi sigorta şirketi, prim karşılığı yüzde 10 vergi ödeyecek.

- Konaklama vergisi: Düzenleme ile otel, motel, tatil köyü, pansiyon gibi tesis ve yerlerdeki konaklamalar karşılığında konaklama vergisi alınacak. Bu vergi yatak ücretinin yüzde 5'i olacak.

- Yeni çöp vergisi: Çöp vergisi denilen çevre temizlik vergisi de, yeni dönemde İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanunu içine girecek. Konutlara ait çevre temizlik vergisi, su tüketim miktarı esas alınmak üzere, metreküp başına büyük şehirlerde 30 Yeni Kuruş, diğer yerlerde ise 20 Yeni Kuruş olarak uygulanacak.




HARÇLAR VE VERGİLER ARTIRILACAK Taslak ile halen Belediye Gelirleri Kanunu çerçevesinde uygulanan ancak yıllardır arttırılmayan çeşitli harç ve vergiler de artırılacak. Bu şekilde işgal harcı tarifesi 50 Yeni Kuruş ile 7 Yeni Türk Lirası, tatil günlerinde çalışma harcı 80 ile 500 Yeni Türk Lirası, su harcı 1 ile 10 Yeni Türk Lirası arasında uygulanacak. Belediyenin yollarından yararlanan vatandaştan yol harcamalarına katılma payı alınacak. Yine vatandaşlar ve işletmeler kanalizasyon ve su tesisleri harcamalarına katılma payı ödeyecek.

ÖNCEKİ HABER

Barguti'nin çekilmesi bekleniyor

SONRAKİ HABER

Çiftçiyi gaz odasına mı koyacaklar?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa