12 Aralık 2004 22:00

Amerika'nın casus uydu planına tepki

Bush yönetiminin 'terörizmle savaş' gerekçesiyle hazırladığı yeni bütçe planı ABD'li senatörleri bile isyan ettirdi. Demokrat senatörler; Bush'un yeni casusluk programının çok pahalı olduğunu ve ulusal güvenlik açısından da tehlike içerdiğini söylediler.

Paylaş
Bush yönetiminin 'terörizmle savaş' gerekçesiyle hazırladığı yeni bütçe planı ABD'li senatörleri bile isyan ettirdi. Demokrat senatörler; Bush'un yeni casusluk programının çok pahalı olduğunu ve ulusal güvenlik açısından da tehlike içerdiğini söylediler. 9.5 milyar dolar harcanması öngörülen uydu casusluk programının gün ışığında ve bulutsuz havalarda uzaydan fotoğraf çekebildiği belirtildi. Senatörlerin hakkında bilgi vermeyi reddettiği casusluk sisteminin keşif kapasitesine sahip uydu casusluk programı olduğu belirtildi. Senatör Jay Rockefeller, 'casusluk projesinin tamamiyle kabul edilemez ve ulusal güvenlik açısından tehlikeli olduğunu' söyledi.

Potansiyel saldırgan kim? Senatörler, gizli belge olduğu gerekçesiyle casusluk programı hakkında bilgi vermeyi reddetti. Ancak senatörlerin bu denli tepki göstermesi istihbarat uzmanları tarafından casusluk programının uydu destekli bir program olduğu yorumları yapmasına neden oldu. Uzmanlar bu programın 'potansiyel saldırganları' vurabilecek teknolojiye de sahip olduğunu belirtiyorlar. Uzmanların bu tahminlerinin çok da temelsiz olmadığı biliniyor. Zira, 2001 yılında yapılan bir panelde ABD'nin güvenlik sistemleri ve casusluk sistemleri korkutucu derecede zayıf olarak nitelenerek uluslararası boyutta uzaydan saldırı düzenleyebilecek yetiye sahip teknoloji geliştirilmesi gerektiği söylenmişti. Güvenlik uzmanları ABD'nin böyle bir projeye adım bile atmasının uzayda silah yarışının başlangıcı olacağını bildiriyor. Güvenlik uzmanı John Pike, bunun için ABD'nin yörüngeye 'savunma' uydusu göndermesinin yeterli olduğu kanısında. Pike, bunu diğer ülkelerin 'güvenlik uydularının' takip edeceğini belirtiyor. ABD böylece uzayda da silahlanma yarışını başlatmış olacak.

ÖNCEKİ HABER

BOP'a Türkiye'den bir destek daha

SONRAKİ HABER

Feith: İran'a saldırımız gözardı edilmemeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...