11 Aralık 2004 22:00

Barış için barış zinciri

Irak'ta, Filistin'de ve Türkiye'de yaşanan şiddete dikkat çekmek isteyen Barış Girişimi, Beyoğlu'nu şölen yerine çevirerek, gür bir sesle bir kez daha barış talebini haykırdı.

Paylaş
İstanbul Taksim'de "Dünyada ve Türkiye'de yaşama hakkını savunma" sloganıyla "Barış Zinciri" oluşturuldu. Barış Girişimi'ni oluşturan aydın ve sanatçılar ile kitle örgütü ve siyasi parti temsilcileri dün öğle saatlerinde Galatasaray Lisesi önünden Tünel'e kadar oluşturdukları "Barış Zinciri" ile "Irak'ta, Filistin'de ve Türkiye'de savaşın değil barışın hakim olduğu bir dünya istiyoruz" mesajını verdiler. Barış Zinciri'ni oluşturanlar, Mardin'deki yargısız infaz ile ABD'nin Irak'ı işgalini de protesto ettiler. Alkışlar, zılgıtlar ve Barış Bandosu eşliğinde Beyoğlu'nu adeta şölen yerine çeviren yaklaşık bin kişi "Yurtta ve dünyada barış içinde yaşamak hakkımız", "12 yaşında yaşamak hakkımız" yazılı dövizler taşıdılar. "Savaşın gücüne gücün savaşına hayır" yazılı pankart açan Barış Girişimi üyeleri Galatasaray Lisesi önünde kol kola girerek "Barış Zinciri" oluşturdular. Burada toplululuk adına açıklama yapan sanatçı Mahir Günşiray, insanların yaşama hakkı için Barış Zinciri oluşturduklarını belirterek, Irak'ta, Filistin'de ve Türkiye'de yaşanan şiddete dikkat çekti. "Tepki göstermemek suça ortak olmaktır" diyerek insandan, yaşamdan, barıştan yana olan herkesi suskunluklarını bozmaya, seyirci kalmamaya çağıran Günşiray şöyle konuştu: "Buradan sesleniyoruz: İnsana, yaşama, barışa karşı işlenen suçlar dünyanın hiçbir yerinde cezasız kalmamalı. Hükümetten; ABD'nin Uluslararası Savaş Mahkemesi'nden kaçmak için tek tek ülkelerle anlaşmalar imzalamamasını; yeni Felluce'leri, yeni istilaları, yeni insan hakkı ihlallerini kolaylaştırıcı adımlar atmamasını, gücün terörüne boyun eğmemesini istiyoruz. 12 yaşındaki çocuğu terörist diye vuran zihniyetin cesaretlendirilmemesini, suçluların en ağır biçimde cezalandırılmasını talep ediyoruz."

Esnaftan destek Günşiray'ın açıklamasının ardından kitle kol kola Tünel'e doğru yürüyüşe geçti. Barış Bandosu'nun hareketli müzikleriyle yürüyen kalabalığın tempo tutması ve kimi zaman kalabalıktan dans edenlerin olması renkli görüntülere neden oldu. Beyoğlu esnafının da destek verdiği kitle daha sonra Tünel'den tekrar Galatasaray Lisesi önüne döndü. Kalabalık, taleplerini sloganlarla haykırarak, yürüyüşüne son verdi.

ÖNCEKİ HABER

Gerçek yüzleri bu!

SONRAKİ HABER

İnsan hakları için mücadele çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...