11 Aralık 2004 22:00

Baas lideri ateşkes mi önerdi?

Irak Baas Partisi'nin önemli liderlerinden biri, "altı saat içinde işgal kuvvetlerine karşı düzenlenen tüm saldırıları durdurabileceğini" öne sürdü.

Paylaş
Irak Baas Partisi'nin önemli liderlerinden biri, "altı saat içinde işgal kuvvetlerine karşı düzenlenen tüm saldırıları durdurabileceğini" öne sürdü. Suriye'de bulunduğu öne sürülen Baas liderlerinden Muhammed Yunus el Ahmed, bunun karşılığında, partinin Irak'taki siyasi sürece katılmasına izin verilmesini istedi. Ahmed'in bu teklifi, ABD destekli Irak Başbakanı İyad Allavi'nin kendisini ziyaret eden temsilcilerine yaptığı açıklandı. Bazı Arap gazetelerinin haberine göre El Ahmed, bu teklifi, Suriye'nin baskısı nedeniyle yapmak zorunda kaldı. Bağdat hükümetine yakın bir kaynak, Ahmed ile bir anlaşmaya varmak üzere gizli bir toplantı yapılacağını söyledi. İddiaya göre bu toplantıya Iraklı ve Suriyeli Baas Partisi yöneticileri katılacak.

Şiilerin 10 adayı Bu arada, 30 Ocak'ta yapılması planlanan genel seçim için ülke nüfusunun yüzde 60'ını oluşturan Şiilerin en önde gelen adayları belli olmaya başladı. Irak'ın en yüksek Şii makamı Büyük Ayetullah Ali El Sistani'nin desteğindeki, eski sürgündekiler ve şimdiki geçici hükümet üyeleri de dahil en güçlü 10 aday belli oldu. Şiilerin Birleşik Irak İttifakı, seçimlerde zafer kazanmayı bekliyor. Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi'nin Başkanı Abdulaziz El Hekim, ittifak listesinin bir numaralı adayı. El Hekim'in, yeni hükümette büyük bakanlıklardan birini alması bekleniyor. Listedeki diğer isimler arasında Irak Ulusal Kongresi lideri Ahmed Çelebi, İslami Dava Partisi'nden İbrahim El Caferi ve Başbakan İyad Allavi de bulunmakta.

Sünni liderin itirazları Sünnileri temsil eden Müslüman Din Adamları Birliği ise, mevcut şartlar altında adil bir seçim yapılamayacağını tekrarladı. Birliğin sözcüsü Haris el Dari, ABD işgali altında seçimlere itiraz etmelerinin sebebinin siyasi değil, "tamamen teknik" olduğunu söyledi. El Dari, "Seçim komisyonu, bütün ülkeyi tek bir seçim bölgesi olarak ilan etti. Birleşmiş Milletler ise sadece 25 seçim gözlemcisi göndereceğini açıkladı, bunların da ancak 7'si Irak'a geldi" diye konuştu. El Dari, 2001 yılında BM gözetimi altında Doğu Timor'da yapılan seçimleri örnek gösterdi ve bu seçimlerde küçük bir ada olan Doğu Timor'un 12 seçim bölgesine bölündüğünü, 400'e yakın gözlemcinin görev yaptığını kaydetti. Sünni din adamı, "Bu da demektir ki BM, Irak'taki seçimleri gözleyemeyecek. Böyle bir seçim adil veya özgür olamaz" diye konuştu. El Dari, seçimlerin ancak yasadışı ABD işgalini meşrulaştırmaya hizmet edeceğini vurguladı.

ÖNCEKİ HABER

Küçük Rambolar dönünce...

SONRAKİ HABER

Filistin Halk Partisi adayına saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...