11 Aralık 2004 22:00

Küçük Rambolar dönünce...

Alman ordusunda erlere türlü işkenceler yapan subayların hemen hepsinin, Afganistan gibi 'yurtdışı görevleri'nden dönmüş kişiler olduğu belirtildi.

Paylaş
Almanya'nın Coesfeld kasabasındaki kışlada ortaya çıkan işkence ve kötü muamele olayları, Savunma Bakanlığı'nın düşündüğü gibi kısa sürede kapanmadı. Olayların kamuoyuna yansıması ardından Alman Genelkurmayı, bir yüzbaşı ve 17 astsubay hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı. Bu küçük yerleşim bölgesinde yaşananları "münferit" olarak tanımlayan Federal Savunma Bakanı Peter Struck, "sorunu çözmek için gerekli önlemlerin alındığını" açıklamış ve "Soruşturma taviz verilmeden sürdürülecek" demişti.

Skandallar zinciri Struck'un bu sözlerinin ardından, Almanya'nın dört bir yerinden benzer şikâyetler gelmeye başladı. Sadece Coesfeld'deki kışlada "birkaç erin maruz kaldığı kötü muamele" olarak tanımlanan olaylarda en azından 80 erin mağdur edildiği ortaya çıktı. Bu gelişmenin ardından Struck, yeni bilgileri kamuoyuna yansıtmamaya ve sadece ortaya çıktıkça kabul etmeye çalışıyor.

'Bizimkiler başkadır!..' Alman Ordusu'nda yaşananların sistematik olmadığını öne süren Bakan Struck, katıldığı bir programda, "Almanya'da yaşananların ABD Ordusu'nun Irak'ta yaptığı işkencelerle karşılaştırılması imkânsızdır" dedi. Kendini aklamaya çalışan Struck, böylece, Almanya'nın "müttefiki" olan ABD'nin sistematik işkence uyguladığını açıklamış oldu. Ama diğer yandan; erlere elektrik verilmesini, tazyikli soğuk su ile ıslatılmalarını, kolları naylon kelepçeyle bağlı halde bodrumda saatlerce diz çökerek bekletilmelerini işkenceden saymayarak "kötü muamele" diye tanımladı. Rambolar görev başında! Alman Ordusu'nda toplam 12 bin eğitim subayı olduğunu söyleyen Struck, "Bunlardan sadece 40'ı hakkında şüphe var. Binlerce subayın ve ordumuzun adı lekelenmemeli. Birkaç istisna dışında ordumuzda Rambo yok" diyerek, basının 'durumu abartmamasını' istedi. Ancak basının bu konuda bakana yardım etmesi mümkün görünmüyor. Çünkü askerlere "kötü muamele" uygulayan eğitim Ramboları, bununla kalmayıp ayrıca video ve fotoğraf makineleriyle yaptıklarını belgelediler. İşkencecilerin özellikle ülke dışında görev yapan subaylar olduğu göz önüne alındığında, önümüzdeki dönemde yeni vakaların ortaya çıkması beklenebilir.

'Kendilerini kaybetmişlerdi' En son olarak Stuttgart yakınlarındaki bir kışlada yaşanan gelişmeler, Alman ordusu içinde işkencenin bir sistematiği olduğu görüşünü doğrular nitelikte. Ordu mensuplarının polis özel timi SEK ile birlikte yaptığı bir talimde birçok asker feci şekilde dövülerek hastanelik edildi. Bir uçağın kaçırılmasını konu alan tatbikat yapılırken, "esir" alınan askerlerin bir bölümünün, rapor almak zorunda kalacak kadar dövüldüğü, bazılarının hastaneye yatırıldığı anlaşıldı. Bir ordu psikologu, "Subaylar ve SEK timindekiler adeta kendilerini kaybetmişlerdi. Askerleri feci şekilde dövdükleri gibi esir alınan pilotu ve bir yolcuyu temsil eden cansız mankenleri de kurşun yağmuruna tuttular" dedi.

İngiltere'de erler ölü bulundu Bu arada, İngiltere'de de benzer bir skandal ortaya çıktı. Surrey'deki Deepcut kışlasında en az 173 erin kötü muameleye ve işkenceye maruz kaldığı belgelerle kanıtlandı. Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Olay bütün detaylarıyla araştırılıyor. Ancak ordumuzda kötü muamele kültürü olduğu üzerine spekülasyonları kabul etmiyoruz" denildi. Orduya karşı en büyük suçlama ise Deepcut'ta kadın erlere tecavüz edildiği yönünde. Bunun yanı sıra kış aylarında kadın askerlere, duş aldıktan sonra çıplak bir biçimde dışarı çıkmaları emredildiği söyleniyor. Daily Telegraph gazetesine konuşan bir kadın asker, kendisi çıplakken bir subayın üzerine idrarını yaptığını söyledi. Deepcut kışlasında, 1995-2002 yılları arasında üçü erkek, biri kadın 4 asker ölü bulunmuştu. Resmen "intihar" olarak nitelenen bu ölümler üzerindeki esrar perdesi halen aralanabilmiş değil.

ÖNCEKİ HABER

'Turuncu darbe'deki ABD parmağı

SONRAKİ HABER

Baas lideri ateşkes mi önerdi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...